ÖLÜ DENİZ - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

2 Ocak 2008 Çarşamba

ÖLÜ DENİZ


1946'da bir çoban tarafından ürdün'ün kumran köyü yakınlarında bir mağarada bulunan yazmalar, hristiyanlığın en eski yazılı kaynaklarıdır. karbon-14 testlerine göre hz isanın yaşadığı döneme ait olan yazmalar, kutsal kase hikayesini maria magdalena'ya bağlar ve isa'nin peygamberliğini de insani terimler içinde açıklar. ayrıca isa'nin hristiyan kilisesinin kuruluş emirlerini havarilerden petrus'a değil, karısı maria magdalena'ya verdiği de yazıyor.

Bunlara ölüdeniz yazitlari da denirdi. kumran yazitlari israil ve urdun arasinda bulunan kumran koyunde magrada bulunan ibranice ve su anda kullanilmayan aramice dilinde bakir, deri gibi plakalar uzerine yazilmis 600 civarinda el yazmalaridir. hristiyanligin ve museviligin bilinen en eski yazili kaynaklarindandir yaklaik olarak 2000 yasindadirlar. hristiyanlar bulunan metinlerin yayinlanmasini onlemek isterken museviler tum metinleri yayinlayarak ciddi bir tartismaya neden olmuslardir.

Kumran yazitleri bundan 2000 yil once yasamis esseniler tarikati tarafindan yazilmisti ve hz.isa hakkinda daha once duyulmamis iddalara yer vermekteydi. bu yazilarda hz.isa'nin da esseni oldugu soyleniyor ve ailesi ve kardeslerinden bahsediyordu. bu hristiyanliktaki hz.isa'nin allah'in oglu oldugu gercegini sarsan bir kanitti. kumran yazilarina karbon testi uygulandiginda yazilarin orjinal oldugu ortaya cikmis ve en yenilerinin bile hz.isa'nin dogumundan 60 yil sonra yazildigi anlasilmistir.

Vatikan yillar boyu kumran yazilarinin elindeki kisimlarini gizlemisti fakat yazitlarin buyuk bir cogunlugu hatta tamami israil'in elinde bulunmaktaydi ve israil elindeki kumran yazilarini yayinladi. amac hristiyanligin ayri bir din degil musevilikten cikmis degisik bir inanc sistemi oldugunu savunmakti.

Hiç yorum yok: