NEYZEN'DEN - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

17 Ocak 2008 Perşembe

NEYZEN'DEN




(Atatürk'e dil uzatanlara)



Ne ararsın tanrı ile aramda
Sen kimsin ki orucumu sorarsın?
Hakikaten gözün yoksa haramda
Başı açığa neden türban sorarsın?

Rakı, şarap içiyorsam sana ne,
Yoksa sana bir zararım, içerim.
İkimiz de gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem, sarhoşkende geçerim.

Esir iken mümkünmüdür ibadet.
Yatıp kalkıp Atatürk’e dua et.
Senin gibi dürzülerin yüzünden,
Dininden de soğuyacak bu millet.

İşgaldeki hali sakın unutma,
Atatürk’e dil uzatma sebepsiz.
Sen anandan yine çıkardın amma,
Baban kimdi bilmezdin şerefsiz…

Neyzen Tevfik
17 ocak 2008 tarihinde çeşitli kaynaklarca Neyzen Tevfik'e ait olduğu belirtilen yukarıdaki şiirin, Mutlu Çelik'e ait olduğunu şairin; 1997 yılında Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden aldığı kararla kanıtlamış olduğunu araştırıp öğrendik.Bize yorum bırakan "aliturka.blogspot.com'"a nazik uyarılarından dolayı teşekkürlerimizi borç biliriz.Bilgilerinize arzolunur.

3 yorum:

ali@ dedi ki...

Öncelikle bu "manzume"nin bir "şiir" olmadığını belirteyim. Şiire saygısızlık olmasın.

İkincisi, bu manzume Neyzen Tevfik'e (her ne kadar siz Teyfik yazmış olsanız da) de ait değil. Bunu değişik platformlarda dile getirmiştim. Neyzen'in iki kitabında da bu şiirin tek bir dizesine rastlayamazsınız.

Üçüncüsü, manzumede bazı yazılış yanlışları gördüm. Yazandan kaynaklanmıyorsa muhtemelen sizdendir.

Son olarak "Sen anandan yine çıkardın amma / Baban kimdi bilemezdin şerefsiz" satırları bir doğumevini ya da sokakta kavga eden külhanbeylerini, bıçkın delikanlıları çağrıştırmıyor mu size de?

Seviyeyi korumakta fayda var.

İyilikle kalın.

sufi dedi ki...

Değerli dost:
ŞATHİYE:Tanrıyla konuşur gibi şakalaşırcasına yazılan şiirlere dendiğini biliyorsunuzdur eminim.Blogu yeni açtığımız günlerde yayınladığımız bu yazıda Neyzen TEVFİK'in soyadının hatalı yazılmış olduğunu bizlere kibarca hatırlattığınız için teşekkür ederiz.(Değiştirdik.)
Şathiye alıntı olduğu için de hiçbir satırını değiştirmeyi biz uygun görmedik.Neyzen Tevfik'e ait olup olmadığı konusunu araştırmadık,ancak bir çok yerde rastladığımız için yayınladık.İlginiz için teşekkür ederiz, sevgilerimizle.

ali@ dedi ki...

Problem içinden çıkılmaz bir hâl aldı demektir:

1. Ben, Neyzen Tevfik'e ait olmadığını belgeleyebiliyorum; diyorum ki Neyzen Tevfik'in iki kitabı var, ikisinde de bu şiir yok. Siz sadece hatırlatmam üzerine, soyadında ufak bir rötuş yapıyorsunuz. Böyle absürt bir metni Neyzen'e mâl etmek vebal altında bırakır insanı. Neyzen Tevfik, yarın mahşer günü hepinizden şikâyetçi olacak, unutmayın! Kul hakkı önemlidir. Sufiler bunu bilebilir.

2. Şathiye konusundaki bilginizin de problemli olduğunu düşünüyorum. Şathiye "Tanrı'yla konuşuyormuş" gibi yazılan bir şiir türü ise bu şiirde "Tanrı'yla konuşma"nın nerede olduğunu okurlarınıza gösterebilir misiniz? Bir sufi, "şathiye"nin ne olduğunu bilir ve ona uygun örnekleri diğer metinlerden ayırt edebilir.

3. Bir ideolojiyi desteklemeniz, bir düşünce dünyanızın olması normal olan şeyler; fakat, normal olmayan şey, düşünce dünyanıza uygun olduğunu düşündüğünüz bir örneği, bütün seviyesizliğini göz ardı ederek, bir sanat eseriymiş gibi bizlerle paylaşmanız. Kestirmeden sormuş olayım: Bu bir "sufi tavrı" mıdır?

İyilikle kalın.