DİLEK'ten mektuplar:12 - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

26 Şubat 2008 Salı

DİLEK'ten mektuplar:12




MAZLUM MUSTAFA

İzmir'lilerin ve İzmir sokaklarının yakından tanıdığı bir divaneydi Mazlum Mustafa..
sırtında battaniyesi kış yaz çıplak dolanırdı sokaklarda.Kayıtsız ,Fütursuz tüm haşmetiyle bir komutan gibi .

Kudretli bir komutan gibiydi gerçekten.Gönlünün istediğiyle konuşur,istemediğine küfrederdi."-Al sen o paralarını biryerine sok diye.."Kim dertli ,sıkıntılı,borçlu onun kapısında oturur gelip geçene mesajlar verirdi.Tabii anlayana...

1995 yılından beri uzaktan tanıyordum kendisini.onunla konuşabilmek için can atıyordum herkes gibi.Bir gizemi vardı çünkü.Bir dilenci değildi..BİR DELİ ,bence hiç değildi.Bir misyon üstlenmişti kendince.Ben pezevengim diyordu.Anlayan ne anladıysa öyle yorumluyordu.Kimi pezevenk sözünden utanıyor uzak uzak kaçıyordu kendisinden.Bende önce tedirgin olmadığımı söyleyemem.Ne demek istiyorsun Mustafa'm dedim birgün.
Gözleri bir noktada takılı"-Öğretmenler pezevenk değil mi ?"Dedi.Bilgi pazarlıyor.Garson yiyecek pazarlıyor,tezgahtar mal pazarlıyor.Peki dedim"Ya sen ne pazarlıyorsun?" soruma cevabı "HAK" olmuştu.. Hak pezevengiydi Mazlum Mustafa.
İstanbul depreminden önce günlerce ağıt yaktı."İstanbul un-ufak olacaaak"diye.Bazen portakal kabuğunun içine bok doldurur başının üstüne koyardı.Neden insanın yüzüne bakmıyor acaba diye düşündüğümde ,gözlerini gözlerime dikip "neden yüzüme bakmıyor diyorsun al bakıyorum işte demişti.Gecelerden bir gece İzmir güzelyalı'da caddede oturuyordu ben de arkadaşımla müsaade isteyip yanına oturduk.Bizim gibi bir genç kız elinde bir şarap şişesiyle geldi yanımıza oturdu. Neler konuşuldu sırdan sırra.Belki ben anlamadım içimizdeki ben anladı..Gelip geçenler de ne anladıysa anladı işte..
Yıl 2005 bir öğle vakti Mustafa isyanlarda "Bu İzmir'i ben yaptım başka bir memlekete gitmek istiyorum artık" diye bağırıyordu.Mustafa'm"Çilesi dolmuşlardan olursun inşaallah " demiştim.. Son görüşmemiz işte o oldu. Bir daha Mustafa görünmez oldu.

Evet diğer semtleri bilmem ama bu semti Mazlum Mustafa yaptı eminim.vicdanı ekti,merhameti, verdiği mesajlarla iyi düşünmeyi,paraya tapılmaması gerektiğini,dış temizliğinden çok iç temizliğinin önemli olduğunu,bokun da bal kadar gerekli olduğunu bu semtin insanına o öğretti.Sana ve senin şahsından işleyen gerçeğe teşekkür ederiz MUSTAFA'm.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hayatımda görüp de çok etkilendiğim sayılı bakışlardan birinin sahibi idi Mustafa.Yusyuvarlak, kocaman ve kapkara.Ama konuşan gözlerdi.Bir insanın ağzıyla diliyle sesiyle asla ifade edemiyeceği şeyleri, nasıl bir hikmetle bilemem, bir bakışta bir paragraflık ifade ederdi.Hem o' na saygı duyar hem de incitmekden çok korkardım.Bana ve aileme,kendini örterek bulunduğu her hizmetinden dolayı o'na müteşekkirim.Dilerim şu an itibarıyla bulunduğu mekanda hizmet edenleri çok olur...
Sevgiler, Sdf

Adsız dedi ki...

tatlı adamdı . can yücel'e benziyordu. özledik