Bundan 30 yıl evvel pazarlara filelerle giderdik, ya da sepetlerle. Fileler kirlendi mi suya basılır bir çırpıda kiri pası akar giderdi çitilemeden. Bakkal alışverişlerimize de kesekâğıtları aracılık ederdi. İçlerindeki şeker un makarna gibi ürünleri kavanozlarına boşaltır, kesekâğıtlarını Babam aynen katlar, tekrar bakkallara geri verirdik, kâğıt ziyan olmasın diye. Şimdilerde mi plastik poşetlerin dayanılmaz cazibesinde kaybolup gitmeden, tehlike çanlarının çaldığını duymamız gerekiyor. .
Güneş ışığı, plastik torbalarda kimyasal çözümlemelere neden oluyor çünkü. Zaman içinde daha küçük ancak daha zehirli petro-polimerlere bölünüyorlar. Ve bunlar da topraklarımızı ve sularımızı zehirliyor
Sonuçta, bu mikroskobik partiküller besin zincirine giriyor..
Balina, yunus, fok, deniz kaplumbağalarından başlayarak yaklaşık 200 farklı deniz canlısı, plastik torbalar nedeni ile hayatını kaybediyor. Kuşlar boğuluyor.
Besin sanarak yuttukları plastiği hazmedemeyen kaplumbağalar ölüyor.
Öyleyse, çözüm nedir?Bez torba ya da file kullanmak eskisi gibi.
Böyle yaparak haftada 6 plastik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz.
Bu da ayda 24 torba,
Yılda 288 torba,
Ortalama bir yaşam süresince de, 22,176 torba eder.
Ülkemizde her 5 kişiden sadece 1’ i bunu yapsa, yaşamımız süresince 31.046.400.000 plastik torba kullanımdan kalkmış olur.
Bangladeş plastik torba kullanımını yasaklamış. Çin, kullanımını paralı yapmış. İrlanda, Avrupa’da bir ilk olarak, 2002’de plastik torbaları vergilendirmiş, Bugüne kadar plastik torba kullanımında %90 azalma kaydedilmiştir. 2005’te Ruanda plastik torba kullanımını yasaklamış. İsrail, Kanada, Batı Hindistan, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Tayvan ve Singapur’da ise yasaklanmış ya da yasaklanma yolunda adımlar atılmış. 27 Mart 2007’de San Francisco Amerika’da plastik torba kullanımını ilk yasaklayan şehir olmuş. Boston’sa yasaklama yolunda.
Plastik alışveriş torbaları, petrol türevi bir Termo plastik olan polietilen mamulüdür.
Dolayısıyla plastik torba kullanımındaki azalma, bir ülkenin dışa olan bağımlılığında da bir azalma demektir.
Çin, sadece torbaları paralı yapmakla, her yıl 37 milyon varil petrol tasarruf ediyormuş.
Demek ki bir şeyler yapmak mümkün! Haydi, dostlar, gelin plastik torba kullanmaya son verelim. Nereden başlasak kar kardır geleceğimiz için. Sevgilerimizle.....
3 Ekim 2008 Cuma
SUFİ SAJA PLASTİK POŞETLERE KARŞI
Gönderen sufi zaman: 14:25
Etiketler: SAJA BAKIŞI
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Kesekağıdı,file döneminde yaşamadım ama küçüklüğümde dolapta kullanılmamaktan dolayı köşeye sıkışmış mor fileler hatırlarım (:
Türkiyede bu olayın çözümü vergilendirme ya da ek ücret almaktır diye düşünüyorum.
hatta o zamanlar çocuk olan bizler için iyi de kazançkapısı olurdu kesekağıtları evdeki eski gazeteleri kimi zaman hamurla bulabilirsek israiltutkalıile kesekagıdı yapıp bakkala satardık
File zamanını yaşayan biri olarak, filenin cazibesini özledim diyebilirim.
İKA'dan aldığım hazır bir torbam var artık, bazı yerlerden torba almayıp taşımak için. Bende poşete karşıyım, çünkü çevreciyim de takıldığım bir nokta var, çöplerimiz!
SEvgiler...
Sevgili martielex
Sevgili kardeşim tutsak
Can dostum nur
Öyle çok konu varki yeniden düzenlenip form verilmesi gereken, inşaallah güzel hayallerimiz olumlu düşünen menzillere ulaşır da dünya biraz da olsa düzene girer.Sevgilerimle.
Yorum Gönder