CESARET - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

16 Haziran 2009 Salı

CESARET


Kompozisyon dersinde ak saçlı yaşlı öğretmen 6 edebiyat B sınıfı öğrencilerine, kağıtlarınızı çıkarın yazılı yapacağım der.Konu; CESARETtir.Kız öğrencilerden biri on saniye sonra kağıdını kürsüye koyar ve sınıftan çıkar.Sizce bu kadar kısa sürede cesareti nasıl anlatmış olabilir? Sınıfta en yüksek notu da o alır. Sınav kağıdına acaba ne yazmıştır?


CESARET..... İŞTE BUDUR!

19 yorum:

buraneros dedi ki...

Çok hoştu...Sınavda biliyormuş gibi yapıp bildiğim tek sorunun cevabını yazıp yazıp silerek sınavın sonu getirdiğim günlerden...Daha birinci dakika da boş kağıt verme evresine geçtiğim günleri hatırladım :)))

Anne İş'te dedi ki...

Hep sevmişimdir bu hikayeyi.Hatırlatma için çok teşekkür edrim ve cesaret ,biraz da kendini bilmektir!

Sevgi ve selamla...

beenmaya dedi ki...

bunun değişik bir versiyonunu biliyorum ben de. bir üniversite final sınavında risk nedr diye sorulmuş ve bir öğrenci kağıdın üzerine "risk budur" yazarak vermiş kağıdını...

efsa dedi ki...

bende risk olarak biliyordum bu hikayeyi.
Ne olursa olsun bugün bir seçim yaptım. arkasında durmaya çalışıyorum. cesaretime hayran kaldım evet ama içimde acıyor. Ne bileyim. sığındım yine buralara.

Belgin dedi ki...

Bazen iki kelime yetiyor, bir seyleri anlatmak icin:))
Cok tesekkürler ablacim:))
Sevgilerimle

Köklerden Uzağa dedi ki...

Ben de bu hikayeyi "Risk nedir?" olarak biliyorum. Hatta bir de devamı vardır. İkinci dönemde de aynı hoca aynı soruyu sorar, bu kez tüm sınıf 1-2 dk. sonra sınıfı terkederken, o kız uzun uzun yazar. Ve bütün sınıf kalırken yine o geçer. Hoca şöyle açıklar "Aynı şartlar altında, aynı riski ikinci kez almak aptallıktır" :)

sufi dedi ki...

Sevgili dostlar:
Buraneros
Anne İŞ'te
Beenmaya
Efsa
Belgin
Bernacan


Bu hikayedeki kız benim yakın arkadaşımdı.Yay burcu ve deli bir kızdı.Aslında en yüksek notu almasının sebebi öğretmenimin mizah anlayışı ve arkadaşımın kompozisyonda çok başarılı bir öğrenci oluşuydu.Ben onun kadar asla cesur olamadım.Sevgilerimle.

Evren dedi ki...

benzer bir deliliği ben yapmıştım ama 85 almıştım... 15 dakika sonra cesaret edebildiğim için :))

Ateş Böceği dedi ki...

cesaret gözü karalık değildir sadece o an ne yapacağını bilerek ama insanların da söyleyeceklerine fazla takılmadan var olmaktır .

cesur olmadan atılan her adımda geri dönüp tekrar baştan yürümek demektir

guguk kuşu dedi ki...

vayyy be çok takdir ettim o öğrenciyi. cesaret korkusuz olmak değildir, korkuyor olmaya rağmen o şeyi yinede yapmaktır değil mi?

Adsız dedi ki...

bende bunun risklı olanını bılıyordum...guzel bır hatırlatma oldu sufıcım.

Beyaz Çiklet dedi ki...

Evet ben de bir cesaret gösterip beni mahveden bu seneki ÖSS sınavında iki şık arasında kaldığım Türkçe sorularını bildiğim gibi yaptım ve hepsi yanlış çıktı.Cesaret terimi şuan benim için hüsran açıkçası:(Ama bilmediğim bir hikayeydi,teşekkürler:)

Primarima dedi ki...

Bende yaşadığım bişeyi anlatmak istedim sufi...din dersindeyiz ve duaların hepsinden sözlüye kaldırılıyoruz.Millet sapır sapır dökuluyor yanlış okunduğu anda otur sıfır!

Ya sular seller gıbı ezberlemısler yada kem kum edıp duruyorlar.Çalışmamısım,okuyamacagım bundan emınım.
Kalkdım tahtaya..."hocam;Allahımın bildiğini sizden saklayamam çalışmadım, üstelik bir mazeretimde yok, hata olduğunu bılıyorum ama size açık açıkda söylemek mecburiyetindeyim,özürdilerim"dedim.
Adam bana bakdı ve otur yavrum 9 dedi.Ozamanlar 10 üzerinden not alırdık sınıf şokdaydı tabı bende öyle:))) dogruyu söylemekle adamın üzerinde bayagı etkılı oldum sanırım.

karaderibeyazmaske dedi ki...

Merhaba
Ben de "cesaret" edip bir sey sorma curetinde bulunmak istiyorum:
Blog'unuzun basinda "Muhtac oldugun kudret damarlarindaki asil kanda mevcuttur" ozdeyisi var M K Ataturke ait oldugu soylenen Ismet Inonu tarafindan kaleme alindigi varsayilan "Genclige Hitap"in en son cumlesi..Turk Gencligine boylesi hitap.."Sufi""Sufizm" dusuncesiyle/felsefesiyle bagdasiyor mu?
Mesela, benim kanimin "asil" olup olmadigini nereden ve nasil anlamam ve isbat etmem gerekecek.?
Asillik unvani, neye, kime nasil neden verilir?
Asil olmayan, kanlari sulandirilmis olan (!) "kolelerin" ozgur yasama/konusma hakki ellerinden nasil alinir..?
bu tur sorulari sorunca,desince, isin icinden "Capanoglu mu" cikar?

dostlukla
Vkemal

aysema dedi ki...

Risk nedir, diye anlatılanı biliyorum ben de. Aslında ikisi de aynı iletiyi veriyor.

Ancak hiçbir şey yapmadan risk almak ya da cesaret göstermek tehlikelidir. Elimizden gelen çabayı gösterdikten sonra cesaretle uygulamaya geçmek daha doğru değil mi? Emeksiz yemek olmamalı.

Cahil cesaretini övmeyeceğim. Atatürk'de söylemiş olabilir, İnönü de olabilir, şu da, bu da olabilir!!! Bunun adı ne zaman cesaret olmuş ki? Aç oku, be kardeşim, araştır. Bunun için cesaretin var mı? Varsa kendi araştırmalarının sonucunu paylaş. Yoksa karalama mı yapıyor, denir.

Kusura bakma Sufi, kendimi tutamadım...

Sevgiler...

sufi dedi ki...

Sevgili Evren;
Cesaret korkunun tersi bir sinerji olsa gerek.Herşeyi göze almak mı ne?
Sevgili ateş böceği;
Fotoğrafın birinde küçücük bir köpek dev bir köpeğe kafa tutuyordu, gözü karalık bu olsa gerek.Büyük köpek de şefkatle küçüğe bakıyordu.
Guguk kuşum;
Senin sesin çıkıyormuydu canım?Bir görüyoruz bir kaybediyoruz.Özet özlüyoruz.
Sevgili Dolunay;
Riskli olanın ikinci bölümü de beni çok etkiledi.sevgiler.

sufi dedi ki...

Sevgili Beyaz Çiklet;
Cesaretinin sana hüsran getirmeyeceğini, yeterli puanı alacağını umut ediyorum.Sen de öyle düşün ne olur sevgiler.
Sevgili Prima Rimam;
Hikayeni çok sevdim"hocam;Allahımın bildiğini sizden saklayamam çalışmadım, üstelik bir mazeretimde yok, hata olduğunu bılıyorum ama size açık açıkda söylemek mecburiyetindeyim,özürdilerim"dedim.
Ne şekersin!
Sevgili volkan Kemal;
Senin yorumuna cevabımız sufi sajada "bir soru bir cevap" yazımızda.Sevgilerimizle.

sufi dedi ki...

Sevgili Aysema'm;
Bunu yapan arkadaşım gözü kara bir kızcağızdı.O sınavdan zayıf da alsa, puan ortalamasından kurtarıyordu sanıyorum.Volkan arkadaşa da cevabımızı blogda vermeye çalıştık.
Sevgilerimizle.

cinar dedi ki...

ben de üniversite hikayelerinden risk olarak duymuştum daha önce bu hikayeyi. şehir efsanesi olmaması da ayrı bir güzel geldi :)
sevgiler.