2520 - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

17 Temmuz 2009 Cuma

2520


Öyle meraklı idim ki bir zamanlar, her şeyi sorgular ve cevabını bulmadan rahat edemezdim. Şimdi bu huyum geçti mi? Hayır, ama neyi merak edersem edeyim cevabının geleceğini biliyorum artık. Öğrenmenin yolunun da meraktan geçtiğini biliyorum.
Neden Kuran iniş sırasına göre ALAK=ilgi, alaka, kan pıhtısı suresi ile başlıyor da TEVBE suresiyle bitiyor. İlk sure OKU=İkra diye başlayıp ana rahmine düşen ve sayısız bilgiler ihtiva eden genleri muhafaza eden kan pıhtısından bahsediyor?

Neden iniş sırasına göre son sure Tevbe den önceki HADİD=Demir suresi? Ne denmek istenmiş bu surede bizlere?”Andolsun biz elçilerimizi açık-seçik delillerle gönderdik ve onlarla birlikte kitabı ve mizanı(ölçü ve denge)indirdik ki insanlar adaleti ayakta tutsunlar. Ve demiri de indirdik. Onda zorlu bir kuvvet ve insanlara pek çok yarar vardır.” Diyor.Kuvvet, izzet ve onurun korunmasında DEMİRin
nasıl bir rolü olabileceğini araştırtıyor insana. Kalplerin yumuşama vakti olduğu,


yoldan çıkmış kalpleri katılaşmış kimseler gibi olmamamız gerektiği yazıyor ayetlerin arasında. Kuranın nefesiyle canlılık ve berekete döndürülebileceğimiz ima ediliyor. Hani topraktan yaratılmıştık ya toprakta var olan tüm elementlerin ve minerallerin insan vücudunda da olduğu bilim adamlarınca ispatlanmıştı ya bir zamanlar! Şimdi ben nasıl merak etmeyeyim, Kuranın Hadid suresinin ne demek istediğini?

Kana ve kaslara renklerini veren maddelerin üretimi, oksijen transferi, metabolizmayı canlandıran enzimlerin üretimi görevi, enerji tasarrufu demir elementi vücudumuzda olmasa nasıl yapılacaktı? Hamileliklerimizde ve çocuklarımızın gelişiminde, Temel reisin demir ihtiva eden ıspanağı yemesiyle Kabasakalı nasıl yendiğini de düşünürsek(ki bu yerleşik düşüncenin doğru olmadığı birçok besinin ıspanak kadar demir içerdiği ispatlansa da) bu mesajlar bizi nereye götürmek istiyordu? Merak ediyordum doğrusu. Laf aramızda Ispanak yediğimde hala demir yalamış gibi bir burukluk hissederim ağzımın içinde.
252o koymuştum yazımın başlığını, bambaşka konulara kapı açtı kelimeler dur-duraksız, meğerse esas meseleye gelmemizin sırası gelmiş! Yine konumuz merak ya:

Bir zamanlar tüm sayılara artansız bölünebilen bir sayı olmalı diye kurmuştum. Şehirlerarası seyahatlerimde kamyonların yan tarafında gözüme hep çarpan bir sayı vardı:2520 Kime sorsam cevaplardan tatmin olmamıştım. Bir gün Hz Ali ile ilgili bir kitap okuyordum, sahabeden biri “her sayıya artansız bölünebilen bir sayı var mıdır efendim” diye soruyordu. Aldığı cevap “2520” idi. Deneyin bakın 3–5–7–9-bölünemez sanılan her sayıya bölünüyor bu sihirli sayı.
Sevgilerimle.

Fotoğraf:alıntı(media.fotobucket.com)

12 yorum:

y. dedi ki...

şimdi bu konunun beni meraktan öldürdüğünü kabul etmek zorundayım ,tam üç kez okudum,okuduğun kitapları da okumak isterim,ama olmaz ki,böyle merak uyandırılmaz ki...

şahika dedi ki...

Okurken kendimi okuyor gibi oldum. Ne harika bir blog böyle! Kur'an gerçekten içinde muhteşem bilgiler ihtiva eden bir hazine. Ortaya çıkarılmayı bekliyor. Ben de bir ara Hurûfu Mukattaa' ya merak salmıştım. :)

Sevgiler..

aysema dedi ki...

Sevgili Sufi,
Ne kadar ilginç konular buluyorsun ? Bundan sonra gözüm kamyonların arkasındaki sayıyı görmekte. Bugüne değin sadece yazıları okuyordum, sayılar bana uzaktı. Şimdi o sayıyı görmek istiyorum.

Yani yolculukta sayılarla birlikte seni de anımsayacağım.

Sevgiler...

guguk kuşu dedi ki...

alemsin be sufim, enerjine hayranım.

Unknown dedi ki...

nasıl bir Dilek?
Naif, tevazu sahibi, sınırsız hoşgörü ve sevgi sahibi, aynı zamanda sonsuz sabırlı, incelemeye araştırmaya meraklı, sevdikleriyle olduğunda dünyaları verseniz yerine geçmeyecek, kalbini ruhunu herşeylerden arındırmış tertemiz....
bitmez saymakla bitmeeeez :)
iyi ki okuyorum seni .

Primarima dedi ki...

Sen hep merak et:)et ki öğren ve bizlerede öğret:)

Yazmak Keyiftir dedi ki...

Yine nafakamızı dağıtmışınız. Razı olsun diyelim. Hele ki ilmin kapısından bahsetmişsin ki gönlümüz hem neşelendi hem de biraz gamlandı.
Ellerinize sağlık.
Sevgiyle.

Beyaz Kare Tasarım dedi ki...

Evet, komyondaki o sayı ile aynı fakat ben o sayının komyonun beygir gücüne denk gelen bir sayı olduğu kanaatindeyim(hayli iri ve ön plândaydı)... Böyle bile olsa yine de bir yerden çıkmış olması çok ilginç... ve kim bilir daha nerelerde bu sayı ile ilgili veriler vardır?

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Dilek,
Yine harikasın, 2520 sayısının sihrini bende biliyordum bir matematikci olarak ama Hz.Ali ile ilgili kısmını bilmiyordum.
Teşekkürler
Sevgiler...

sufi dedi ki...

Sevgili y.
Meraktan hiç insan ölür mü? Hani aslında her bilinmezin bilgisiyle donatılmışız da farkındalığa varamamışız.Esas mesele bu işte.
Sevgili Şahika;
Ben de seni ziyarete geldim, hakikaten sen de merak edenlerdenmişsin okudum seni gördüm.
Sevgili Aysema;
Kamyonların yanında yazan o sihirli sayı için beygir gücü falan diyorlar da, neden diğer beygir güçleri otomobil yada diğer araçlara yazılmıyor? Sadece 2520 yazılıyor bunu kim olsa merak ederdi zaten.Vardır bir hikmeti işte insan bunu merak ediyor.

sufi dedi ki...

Sevgili Guguk kuşum;
Bu sıcaklarda enerjim biraz düşük ama, sözün daha bir enerji verdi bana teşekkürler.
Sevgili Funda;
Nasıl bir Dilek? demişsin.Dilek ne biliyor ki? Gelmiş gidiyor bu dünyadan yıldızları bile sayamıyor!Zaman yolculuğuna çıkamıyor, ateş bükemiyor, suyun üstünde yürüyemiyor, dünyaya barış ve mutluluk getiremiyor.Kin ve nefretten arınsa da zaman zaman ne gafletlere düşüyor bir bilsen.Övme Dileği canım.Sevgilerimle.
Sevgili Primarima'm;
Merak ettiğin konuları "3 kez içine sor alırsın cevabını" diyorlar da, bazen duyulan sesin nefisten mi yoksa haktan mı olduğu zor ayırdediliyor işte.

sufi dedi ki...

Sevgili Ali İkizkaya;
Nafaka dağıtan kim, Ben kim? canım arkadaşım.Keşke elindeki kalem olup yaz dediklerini yazanlardan olsak her daim.Sevgilerimle.
Sevgili Ömero;
İşte esas mesele o! Sihirli sayıyla mı kamyonlar hareket ediyor yoksa 2520 beygir gücü zorlu yollarda aracın, zorları kalansız aşmasını mı sağlıyor?
Sevgili Yaşamın Kıyısında;
Ben de senin gibi o sayıyı kamyonlarda görüyordum merak edip sormam tatmin etmemişti beni.O günlerde Hz Alinin kitabında her sayıya kalansız bölünen sayı olduğunu öğrenince merakım eksilmedi daha çok arttı.Sevgilerimle.