SATILIK ÇOCUK VAR - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

20 Ağustos 2009 Perşembe

SATILIK ÇOCUK VAR













Çocuğumu Satıyorum... Satılık Çocuk Var...”
Hint Müslümanları, yeni bir devlet kurma çalışmaları sırasında Mustafa Kemal’e destek vermek amacıyla kendi aralarında yardım toplamaya başlamışlardı. Ülkenin çeşitli yörelerindeki Müslüman Hintliler,
Olanaklarının elverdiği ölçüde maddi katkılarda bulunuyorlardı. Peşaver kentinde de toplanan halk yapacakları yardımı açıklarken, bir kadının şu sözü duyuldu:
“Çocuğumu satıyorum... Çocuğumu satıyorum...”
Topluluktaki tüm başlar, bu sesin geldiği yana çevrildi,


Tüm gözler, bu sözün sahibi kadının üzerine dikildi. Çok yoksul olduğu ilk bakışta giyiminden ve çökük avurtlarından anlaşılan kadın, birkaç aylık çocuğunu elleriyle havaya kaldırmış, herkese duyurabilmek için sesinin var gücüyle bağırmayı sürdürüyordu:
“Çocuğumu satıyorum... Satılık çocuk var... En büyük parayı kim verirse çocuğumu ona satacağım, parayı da Mustafa Kemal’e göndereceğim.”
Kalabalıktan bir kişi, önündekileri sağa sola iterek kendine yol açtı kadının yanına geldi.
“Önce çocuğunu sıkı sıkı bağrına bas, sonra da bu parayı al” dedi. Ve cebinden çıkardığı avuç dolusu yüklü tutarda kâğıt parayı, kadının avucuna sıkıştırdı:
"Bu paradan istediğin kadarını Mustafa Kemal’e gönder, kalanını da kendine ve çocuğuna ayır.”Kadın gözyaşlarını tutamadı, içini çeke çeke ağlayarak varlıklı adamın ellerine sarıldı, öpmek istedi. Sonra da kalabalığın orta yerindeki masaya yaklaştı, masanın çevresindeki görevlilere elindeki paranın tümünü verdi. “Tümünü” dedi. “Bu paranın tümünü, Mustafa Kemal’e göndermeniz için veriyorum size...”Görevli, önündeki kayıt defterine paranın tutarını yazarken, bu bağışı yapan kadına adını da sordu.”Mihriban” dedi. “Adım Mihriban...”Görevli, önündeki defterde bağışı yapan kişi hanesine Mihriban yazdıktan sonra kadın, bir ad daha yazdırdı: “Bir de Mustafa yazın Mihriban’ın yanına” dedi. “Oğlumla birlikte yapıyoruz bu bağışı...”

Alıntı:Bütün Dünya Dergisi.

10 yorum:

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ne kadar güzel ve anlamlı bir yazı.
Herkes okumalı bence.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

cok duygulandım bende.bunu daha once duymamıstım hıc.

Belgin dedi ki...

Tüylerim diken diken oldu ablacim...

Unknown dedi ki...

aynen benim de tüylerim diken diken oldu Sufim...

ramazan dedi ki...

çok güzel.

Zeugma dedi ki...

Şu ana kadar duymuş olduğum ''en güzel, en anlamlı, en fedakarca destek'' ti bu..
Elleri öpülesi bu olağanüstü kadından Mustafa Kemal'in haberi olabilmiştir umarım...

aysema dedi ki...

Etkileyici...

Belgin dedi ki...

Ramazaniniz mubarek olsun ablacim, hepimize saglik, huzur ve baris getirsin insallah:))

Öpüyorum hepinizi:))

sufi dedi ki...

Sevgili dostlar;
Bu Peşaver'li kadının fedakarca davranışı karşılığında Atatürk'ün nasıl bir karşılık verdiğini araştırdık ama biz de bulamadık.Hepinize yürekten sevgilerimizle.

Nilambara dedi ki...

Çocuğunu bile satabilecek kadar Mustafa Kemal'e ve T.C. nin geleceğine inananların karşısında, bugün birilerinin gerçekten utanç duyması gerek ancak o yüreklerinin olduğunu hiç sanmıyorum ne yazık ki...
ve o günlerden bu günlere kaybettiğimiz herbir değer için, sahip çıkamadığımız için çok utanıyorum...