Çok şık ve özenli giyinmiş birini gördüğümüzde genelde hepimiz “iki dirhem bir çekirdek” deriz. Deriz de çoğu kez (iki dirhem ne? Bir çekirdek ne?) bilmeyiz. A-B-E vitamini fosfor ve çinko içeren radyasyon önleyici olarak bilinen Keçiboynuzunun yunanca adı; keration, İngilizcede; carob, Arapçada kırıttır. Keçiboynuzunun çekirdeği eskiden elmas ölçmekte kullanılır elmasın ağırlığı bu çekirdeklerin ağırlığıyla tartılırmış. Bu nedenle keçiboynuzu çekirdeği; kuyumculukta kırat ya da karat tabir edilen ölçü birimine isim babalığı yapmış.
Doğada ağırlığı değişmeyen en sert tohumlardan biri olması ve sudan kısa sürede etkilenmediği için Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar uzun yıllar bu çekirdekleri ağırlık ölçüsü birimi olarak kullanmışlar.4 tane çekirdek; 1 dirhem, bir dirhem de; 3 gram ağırlığa eş kabul edilirmiş. Eğer satıcı iki dirhemlik bir şey satarken terazinin kefesine 8 çekirdek koyar ve bir tane çekirdek de fazladan atarsa bu müşterinin “saygın ve itibarlı bir kişi” olduğunu gösterirmiş. İşte bunun için çok şık ve özenli giyinen kişilere “iki dirhem bir çekirdek” yakıştırması ta o günlerden bu günlere böylece söylene söylene dilimize gelip yerleşmiş.
Haydi kalın "iki dirhem bir çekirdek" ve sağlıcakla, Size bir çekirdek de bizden, Sevgilerimizle.
4 Ekim 2009 Pazar
İKİ DİRHEM BİR ÇEKİRDEK
Gönderen sufi zaman: 10:00
Etiketler: HİKAYELER, ŞİFALI BİTKİLER
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
:)) Çok hoş.
çekırdek yemeyı cok sevıyorum
ama baslayınca bırakılmıyor
annem derdı sıparıs mı aldınız kızım:) ne bu boyle dıy
haklı sanırım
ama cok ta lezzetlı hem senın anlattıklarını da ogrenınce dah cok yerım artık:)
merak ettiğim ve herkese bir zamanlar sorduğum sorunun cevabını biliyorum artık :)
Hep kullandığımız bir deyim ama hiç aklıma gelmemiş nereden geldiği.Sayende öğrendim.Teşekkürler
Sevgiler canım
vay bilmiyordum :) okuduğuma değdi sağolasın
Çok gezen mi bilir çok okuyan mı demişler ya... İkisini birden yapan dedim şimdi... Geldim, okudum, bilgilendim. Teşekkürler:)
Yorum Gönder