TUTTUĞUN ALTIN OLSUN - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

15 Mayıs 2010 Cumartesi

TUTTUĞUN ALTIN OLSUN


Evvel zaman, zaman evvel içinde, Milat olmadan önce, sonraya ermemişti gece. Zengin mi zengin bir krallık vardı Anadolu'da Frigde.Şanı duyulmuştu dünyanın herbir köşesinde. Frigya denmişti Bu Krallığın , adına da... Kralları Gordios'tu önce,Ana tanrıça (Kybele ile Gordios'tan) doğma Midas geçti tahta babası ölünce.Yaşlı bilge Silenos birgün uyuyorken bir ağaç altında gül bahçesinde, uyandırdı saray görevlileri onu deli, divane, sarhoş sanınca. Götürdüler yaka-paça Kral Midas'a hertarafını güllerle bezeyip, "ülkenin sınırlarına bir yabancı girmiş dediler sarhoş bir hain olabilir zannımızca." Midas onun bir hain olmadığını onunla konuşunca anladı, bildi. Çünkü o yetiştirmişti sanat eğlence ve şarap tanrısı Diyonisos'u. Aldı Silenus'u Diyonisos'a götürdü... Sevindi sanat tanrısı ustasını görünce "Dile benden ne dilersen?" dedi Midas'a gönlünce." Hazırım şuanda sana ne istersen vermeye!" Midas bu, heyecanlandı; "her tuttuğum altın olsun" dedi düşünmeden. "tuttuğun altın olsun" sözü de işte taa o zamandan böylece geliverdi günümüze. Midasın niyazı o an kabul oldu olmasına da; ekmeği tutunca altın, yemeği altın, sarıp sarmaladığı güzel kızı altın olunca...Yakardı bu sefer duasının geri alınmasına. Dedi ki;"sevdiğim kızımın canı lazım, karnım altınla doymaz ekmeğimi geri ver yüce Diyonisos bana..." Paktalos ırmağında" 3 kez yıkan ( şimdiki Gediz'e akan Sart çayı)dileğin geri alınacak o zaman."dendi ona. Yıkandı yıkandıkça altın oldu ırmağın kumu çakılı. Sardes kenti işte o ırmağın kenarına kuruldu (şimdiki Salihli Sart köyü)Frigyalılar bastı böylece Dünyadaki ilk altın parayı, altın çengelli iğneyi. Bundan böyle ülkenin altın oldu taşı da toprağı da...Gordion'da kuruldu krallığın şanı-büyük sarayı. Onunla boy ölçüşecek krallık kalmadı o zamanlar yeryüzünde.Sevgilerimle.

İlk flütün yapılması,
İlk müzik yarışması,
Midas'ın kulaklarının eşek kulağı olması efsanesi az sonra dostlarım.

Derleyen ve şiirselleştiren: Tontini

12 yorum:

öykü dedi ki...

Dılekler bıle cok dusunulup ıstenmelı
altın kıymetlı evet
ama her tuttugunun altın olması
mutluluk dgıl..

cok guzel bı mesaj tasıyor bence..
dusunulmesı gereken
sevgıler
sufıcım.

Evren dedi ki...

sen bir yaşam bilgesi gibisin bazen, ve onlarca kez okuduğum ve hatta oyunlaştırılanlarını seyrettiğim mitolojik öyküleri, nasıl da güzel anlatıyorsun yeniden ve ben ilk defa okuyormuşcasına heyecanlanıyorum her bir kelimenden... sevgiler...

aysema dedi ki...

Sevgili Sufi,
Masalların, efsanelerin içinden mi çıkıp katıldın aramıza?

Tuttuğun altın olsun, demeyeceğim. Tuttuğun, insan olsun...
Sevgilerimle...

qezeqen23 dedi ki...

ben olsam söyle derdim "tuttuğum altın olsun ama seçme şansımda olsun" :D böyleceisteiğim sey altın olacak...

ali zafer sapci dedi ki...

Derleme, şiirselleştirme, ve resimleme çok emek...
Teşekkürler, selamlar.

Aydedeye havlayan dedi ki...

:) insan ne dilediğine, evrenden ne istediğine dikkat etmeli işte. gözleri kararmadan bi durup düşünmeli belki de.. elinize sağlık bu güzel anlatım için..

haykırış dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
haykırış dedi ki...

Sevgili Tontini,
İlk okudum Roman Fakir Baykurt'un Yılanların Öcü idi Iraz ananın yaşadıklarını anlatıyordu öyle bir heyecanlanmışım ki çocuk aklımla okudukça heyecandan titrediğimi hatırlarım konuyla ne alaka demeyin.. Aynı heyecanı sizin yazılarınızda tadıyorum. Ve hiç bilmediğimiz konularda bilgi sahibi olarak hemde..
İyi ki varsınız..
Sonsuz Sevgi ve saygılarımızla
BİLGİ NOTU: Önceki mesajımda bazı kelimeleri yuttuğumdan silmek zorunda kaldım. Özür diliyorum verdiğim kirlilikten dolayı.

mutfakcini dedi ki...

Ne güzel bir anlatım.Doyamadım.Ne dilediğimize dikkat etmeliyiz,gerçekleşme ihtimali olabilir.Yüreğinize sağlık.Sevgilerimle..

Zeugma dedi ki...

Hepsi senin dilinle bir başka güzel..
Issız bir yere gidip kuyuya
''Midas'ın kulakları eşek kulakları'' diye bağırması ve defalarca yankılanıp herkesin duyması çok net kalmış aklımda..

Diğer detayları seninle hatırlamak istiyor ve bekliyorum..
Sevgilerimle..

sufi dedi ki...

Sevgili Öykü;
Ne istersek isteyelim hayırlısını istemek en güzeli.Bizler olur olmaz şeylerin hayalini kurup "illa" dedikçe unutuyoruz bizim için hayırlısıysa olsun demeyi.Sevgilerimle.
Sevgili Evren;
Bizler masal çocuklarıyız ya, Masallarımız da kısıtlıydı ya,
Sadece radyolara kulak dayayıp dinledik ya piyesleri...Kulaklarımız söz ve mana ile doldu, kelimeler dilimize akana kadar şiirsel form buluyor galiba.Ondandır güzel aşk kuşum.Teşekkürler ve sevgilerimle.
Sevgili Aysema'm;
Ne güzel bir duaya muhatap etmişsin beni.Altın-ı isteyen kim, tuttuğumuz İNSAN olsun yeter ki.Teşekkürler ve sevgilerimle.
Sevgili gezegen 23;Ya şartlı istekleri kabul etmiyorlarsa yine de istermiydin acaba? Sevgilerimle.
Sevgili alizafer;
Bizler de yaratıcının kusursuzluğundan ibret almaya çalışıyoruz sadece.sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili aydedeye;
"Havlayan" kelimesini bir türlü yazamıyorum senin için.Bu da benim kelimelere takıntım galiba.Dikkat etsek göreceğiz;dilimizden çıkan her sözle nasıl oluşuyor her başa gelen.Boşuna dememişler erenler;"eline, beline diline" sahip ol diye, Sevgilerimle.
Sevgili
Haykırış;
Ebruli;
Zeugma;

Bizim zamanlarda bunca kitap yazılmamıştı ve bunca da yazar yoktu sanki.Bizim de okuduklarımız hep şiirsel ve "yılanların bile öc-ü olabileceği, kelebeğin gücünün kartalı yenebileceği, mazlumun ahının bir gün mutlaka çıkacağı" doğrultuda mesajlar taşırdı. Bu nedendendir belki de yazılarımızdaki bu tarzımız,kıssadan hisseleri çıkarışımız.Selamet ve sağlık olsun tüm hanelerinize dostlarım.Hepinize teşekkürler ve Sevgilerimle.