"ALBÜMDEKİLER" kitabı ve GÜLSEN VAROL - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

23 Haziran 2010 Çarşamba

"ALBÜMDEKİLER" kitabı ve GÜLSEN VAROL

Gülsen VAROL un bir yazısına;
"Hiçbir duvar artık hapsedemiyorsa seni RÜZGAR olmuşsundur; ömür hapishanesinin parmaklarından güneşe doğru esen. SU olmuşsundur; önüne dikilen setleri aşan, sınır engel tanımayan.Sen: SEN olmuşsundur, daha doğrusu O...O sende, sen ONDA. ZARF değil MAZRUF olmuşsundur demek bu..."diye yorum bırakmıştım.
"ALBÜMDEKİLER"adlı kitabı ise bugün geçti elime.
Manaya geçtim...
3 nesli kucakladım...
Satırlarının girdabında "bigbang" olayını yaşayıp sanki başka boyuta uçtum.
Kâh Mihriban Sultan'ın udu kucağımdaydı, kâh Madam İlonka'nın piyanosunun sedef tuşlarına Sanem hanımın parmakları olup dokunuyordum. Kâh Arap dedenin

sandukasının kapağını yana doğru ittirip kollarını okşuyor evrene dualarımı haykırıyordum...Kâh yoğun bakımda ölüme eyvallah diyordum...
Dışarıda yağan yağmurdan evlere kaçan sivrisineklerin acımasız taarruzundan bile şikayetçi olmadan, onları kovalayacak vakti harcamadan, "kanım size armağan olsun" diyecek kadar teslim olmuştum "Albümdekiler" kitabını okurken...

Sevgili Gülsen Varol; 45 sene önce tanıdığım, T.İş Bankasındaki Sevgili Müdürüm Vedat VAROL'un kız kardeşi...Blog dünyası Esmir sayesinde bana onu buldurdu.

"Dünyaya geliş çığlığımız varsa neden?
Senden seni kıskandığımız varsa neden
Tanrım bizi yalnızlığa attın diyerek
Senden sana dert yandığımız varsa neden."


Dizelerinin yazarı Ağabeyinin kapısını çalıp odasına girdiğimde daha 18 yaşındaydım Ben. Biraz tedirgin: (nasıl karşılanacağımı bilmediğimden),
Biraz cesur:(lisede okul gazetesini çıkardığım için)
Belki biraz da şımarık, kendine güvenen:(söz söylemekten ve hakkını korumaktan korkmamam öğretildiği için.
Sene:1966
"-İş Bankasının aylık dergisini siz çıkarıyormuşsunuz.Ben de, yazılarımın bu dergide yayınlanmasını istiyorum. Onayınız olursa tabii!"diyorum kendisine;
"-Hazırda varsa bir-kaç yazını getir bakalım!" diyor yarı gülümseyen yarı ciddi haliyle...Koşarak servise gidiyorum ve daha önceden daktilo edip hazırladığım 3 yazımı 10 dakika sonra masasına bırakıyorum.Müstehzi geliyor bana o gülümsemesi...

"Gerçek aşk realist ölçülere vurulabilen aşk mıdır?" (sanki aşkı çok bilirmişim gibi)
"Düşlerde gerçekler gerçeklerde düşler." (Düşle-gerçeği ayırabilecek yaştaymışım gibi)
"Gümüş kanatlı at" yazilarımın başlıkları."

Aradan bir ay geçiyor, derginin çıkmasına 1-2 gün var, olumlu ya da olumsuz hiçbir haber yok Vedat Bey'den.Dayanamıyorum ve yeniden çalıyorum kapısını. Yine müstehzi o gülüş dudaklarında, beni hiç tanımamış gibi bakıyor yüzüme."Ben" diyor.."Bu yazılar için" diyor... tek tek konuşuyor... "Dergide: senin için " Dilekten Mektuplar" diye bir sayfa açtım, ilk yazını yarınki sayıda yayınlıyorum."

"Amaaa! bir şartım var; her ay yeni bir yazı getireceksin, tamam mı?" diyor. Titreyen bir sesle teşekkür ediyorum kendisine.Yazmaya böyle başlıyorum. Yazmak; aşk ve ibadetim oluyor sayesinde...

"Bir hırs bürümüş gözleri, her yerde talan
Hanlar mı saraylar mı kabirlerde kalan
Değmez bu hayat çalmaya sazdan başka
Hıçkırdığımız, güldüğümüz gün de yalan."


Vedat Varol'un bu dizeleriyle dize olamayan sözlerimi bitiriyorum.

ALBÜMDEKİLERi okurken ilerleyen satırlarda Rahmaninof'la örülü muhteşem bir müzik diyarında buluyorsunuz kendinizi. Zamanın acımasızlığına meydan okuyan 3 nesil kahramanlarla... Kelebek gibi notaların üzerinde uçan Gülsen'in sihirli parmaklarından esen rüzgarla dalgalanıyorsunuz... Ayağa kalkıyorsunuz Yalçın'ın AYy!diyen sesiyle...

Biraz hüzün, biraz gülümseme, dağların ve denizin kokusu gelecek burnunuza, müzik ise hep kulaklarınızda olacak. Kaçırmayın, akıcı bir dille yazılmış olan bu kitabı mutlaka okuyun derim ben... Hepinize Sevgilerimle.

16 yorum:

A-H dedi ki...

ilk gelisimde alip okumak isterim :)tesekkurler paylasim icin

oyumben dedi ki...

Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Zevkle okudum.

bilge dedi ki...

kitabı okudum o yolculuğa bende çıktım sevgiler..

Zeugma dedi ki...

Gülsen Hoca'nın sizinle olan bağlantısına takıldım kaldım.
Evrende hiçbir şey tesadüf değildir gerçekten...
Bulabildiğim ilk fırsatta alıp okuyacağım sevgili öğretmenimizin kitabını..
Sevgilerimle...

gülsen VAROL dedi ki...

NE DESEM.... AH NASIL DESEM DİYEMEDİKLERİMİ???

Uzun süre durmasını bekledim akıttıklarımın sevgili Sufi'm.. Sonra o müstehzi gülüşün sahibi geldi sırtımı sıvazladı... "hadi" dedi.."Dileği bekletme!"

Albümdekilerin yazılıp bitişi ile yayınlanması arasında tam 6 yıl var.. Yani tam 6 yıl çok değişik sebeplerle yayınlatma kararı veremedim..

Şimdi, gerçekten tanımaktan onur duyduğum, hakkımda yazdıklarıyla benim göğsüme gurur madalyaları takan insanların dostların yorumlarını okudukça... "iyi ki yayınlandı bu bende kalanlar" diyorum..

TEŞEKKÜRLER BENİM ÇOK ŞEYİM..TEŞEKKÜRLER MÜSTESNA VARLIK..

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili Sufi,

Ben, öncelikle kitap rafları arasında dolaşırken tanık olduğum o birbirinden güzel rubaileri ve çakıl taşlarından yarattığı tablolar ile etkilenip edebi yapıtlarına tanık olduğum çok özel insan, Değerli Vedat Varol beyefendiye sonra da iz sürüşlerimin uzantısı ile adeta sihirli bir değneğin beni ve dolayısı ile sizi ve tüm okurları buluşturduğu yine Vedat Varol beyefendi'nin kızkardeşi çok değerli insan, Sevgili Gülsen Hocam'ı blog aracılığı ile tanımaktan çok büyük bir onur duyuyorum. Ve vesile olduğu için eserleriyle daima aramızda olacak ağabeyi Vedat Varol beyefendiyi'de saygıyla ve rahmetle anıyorum.

Ve inanılmaz etkilenerek okuduğum, Gülsen Varol Hanımefendinin "Albümdekiler"kitabını herkesin okumasını tavsiye ediyorum.

Not: Kitap yeni çıktığı zaman bende inanılmaz zor temin etmiştim. Kısa bir süre önce yayına girdiği halde çok yakın bir tarihte (geçen hafta fark ettiğim) bir müzik markette 2. basımını özel ayrılan "çok satılanlar" reyonu içinde görmek beni ayrıca mutlu etti.

Yüreğinize ve emeğinize sağlık sevgili hocam.

nihansu dedi ki...

Okuduğumda uzun bir süre etkisinden kurtulamadığım bir kitap Albümdekiler. Gerek yaşanılanlar gerek onların yansıtılış biçimi gerekse sevgili Gülsen Varol'un (benim Mamy'im) sıradışı kişiliği kitabın etkisini gün be gün arttırdı bende.

Tesadüf olamayacak kadar bu güzel buluşmayı dile getirişiniz ve kitap hakkında yazdıklarınız ise çok hoştu.

sufi dedi ki...

Sevgili
A-H;
Zeugma;aşağıdaki adreslerden temin edebilirsiniz canlar, sevgilerimle.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=468365
http://www.pandora.com.tr/urun.aspx?id=200104
http://www.idefix.com/vitrin/aramasonuc.asp?
http://www.kibo.com.tr/kibokatalog/kibosonuclar.php?q=alb%FCmdekiler
http://www.nadirkitap.com/albumdekiler-gulsen-varol-kitap775544.html

sufi dedi ki...

Sevgili
Oyumben;
Bilge;

Kitap bittiğinde "ben şimdi ne yapacağım?" demişim.Anlayın işte...Okuyun "albümdekiler-leştirilenlerden olalım" bu sözümü; okuyunca anlayacaksınız.Tavsiye ederim sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Gülsen'im;
O "Dileği bekletme" diyeni de O güzel gözlerden inci tanelerini dökeni de severim ben.
Kitabını bitirdim ve öyleyce bir saat sessizce oturdum.Sonra kahramanların soyağacını çıkardım birbir.3 nesil de benim ailem oldu sanki hatta bugün internette "setenay com"diye bir siteyle karşılaşınca setenayın anlamının yaban dağgülü, çerkesce "gözümün nuru" olduğunu da öğrendim."Sen de benim gözümün nuru olurmusun?" demek geldi sana.
Kucaklarım seni sevgiyle.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

İlk okuyacağım kitaplar arasında ve sevgili Gülsen'in de imzası ile.
Kitabı aldığım gün buluşacağım Gülsen dostumla (Ah birde sen olsan yanımda).

sufi dedi ki...

Sevgili Esmir; deniz yıldızım;
Hele sana söyleyecek söz bulamıyorum güzel ulak.Ne güzel bir birleştiricisin. Sürüden kaybolan koyunların ne güzel bulucususun.Hak senden razı olsun.Teşekkür ederim canım görüşmek üzere.
Sevgili Nihan;
Bakalım ilerideki günlerde sevgili Gülsen'imizin bu kitabı daha ne güzel şeyler başaracak ne güzel birlikteliklere ulaştıracak hepimizi.Bekleyelim görelim."Albümdekilerleştiririlenlerden" olalım biz de, teşekkürler ve sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Nur'um;
Göçek'li Ali dost bizi birbirimize kavuşturamadı ama biz zaten gönülden bağlıydık birbirimize.Çember tamamlanıyor güzel dostum. Benzerlerin benzerlerle buluşma vakti.Sanki sen de kitabı okuduğunda eksik olan bir yanımız tamamlanacak."Hadi hemen oku" diyorum şımarıkça. sevgilerimle.

gülsen VAROL dedi ki...

NE MUTLU BANA... GERÇEKTEN NE MUTLU BANA..

BEN, BANA MİRAS BIRAKILAN GENLERİMLE ŞANSLI OLDUĞUMA İNANIRDIM.. BANA O GENLERİ ARMAĞAN EDENLERİN, AİLEM OLMALARIYLA GURUR DUYARAK..

ŞİMDİ.. O MÜKEMMEL ACI ÇEKMEYİ BİLEN AİLENİN ALBÜMÜ İÇİNDE YER ALDIKLARINA İNANDIKLARIMIN,
YANİ SİZ DOSTLARIMIN.. CAN DOSTLARIMIN DA BANA EN BÜYÜK ŞANS OLDUĞUNA İNANIYORUM..

NE MUTLU BANA..
İYİ Kİ VARSINIZ!

VE SONSUZ TEŞEKKÜRLER HEPİNİZE..

mutfakcini dedi ki...

Küpe yapıyorum kulağıma.İlk fırsatta.Sevgili hasret senfonileri'nin emeğine,sizin buluşturan güzel yüreğinzie sağlık..sevgiler..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Gülsen Hoca' ya da yazmıştım, tatilde okunacaklar listesinin başında..dostlukla..