BİN KOLLU SAR-M-ÂŞIK - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

9 Haziran 2010 Çarşamba

BİN KOLLU SAR-M-ÂŞIK

Kadın; "ben bin kollu sarmaşık gibiyim" demişti adama,"söküp atamazsın yüreğinden!" "Bin filiz veririm ben, kıyıp da sen bir dalımı koparsan."Adam aldırmadı kadının bu sözlerine."İçin için mutlu oldu" desem de, olmaz yalan.
Gel zaman kal zaman duydu sanki sarmaşıklar kadının bu sözünü, (insanın kendini anlayan ve sevene meyletmesi gibi) sardı sarmaşıklar da kadının evinin dışını.Pencerelerinden yeşil yeşil yansıyordu dışarıya, içeride yanan gönlü gibi sevgi dolu evinin yeşil ışığı...O ev; gün geldi mahallelilerce "sarmaşıklı ev" adını aldı.Bir adres sorulduğunda; "sarmaşıklı evi geç, ikinci sokak" ya da "sarmaşıklı eve gelmeden, beyaz badanalı evin ikinci katı" gibi tarif edilirdi adresler...

Sarmaşıklı evin kadını... sarmaşıklı kadın... ve sonunda kadının adı "SAR-M-AŞIK" kaldııı...Sarmaşık hanım; öyle ince, öyle naif,öyle güzel değildi ama; gönlündeki aşk yansırdı ona bakanların gözlerine, aynı nilüferler açmış yeşil göl suları gibi.Sarmaşığın o bahçede sarıldığı ağaç gövdeleri, demir parmaklıklar, günebakan çiçekleri bile şikayetçi değilken, o adam nasıl şikayetçi olsundu Sarmaşık hanımdan? Sevgilisinin başlarda sıkılsada sımsıkı kollarından, zaman içinde o da alıştı herhalde sarmalanmaktan.
O zamanlar 10-12 yaşlarındaydım: gizemli hikayelere inanırdım her çocuk gibi, görünüp kaybolan varlıkların, gaybden duyulan seslerin yaratıcısı, hayalyapıcısı ben de olsam.Hangi çocuk inanmaz ki masallara? Benim için Sarmaşık hanım ise; masal ötesiydi, sevdiklerime sarmaşık gibi sarılmam gerekliliğinin tohumlarını belleğime O ekti... Merak konumdu; Onun bu mutlu yaşantısının gizemi...
Pendik İlkokulundan banliyo treniyle Tuzla'daki evimize döndüğüm o gün...İşte ne olduysa o gün oldu...Sarmaşık Hanımın evinin sarmaşıklarının hepsi çatır çatır sökülmüştü sarıldıkları duvarlardan, çitlerden, ağaçlardan. Cıs-çıplaktı O muhteşem ev şimdi..Ruhsuz manasız ve ölü...Tren raylarına oturup ne kadar bir süre ağladığımı size anlatamam...Öğrenemedim sarmaşık hanıma ne olduğunu. Daha doğrusu öğrenmek hiç istemedim ama hayatım boyunca sarmaşıkları okşayıp, sarmaşık hanıma hep sevgilerimi gönderdim.
Hepinize sevgilerimle.

Resim:Belinda Eaton.

23 yorum:

nanopolitika dedi ki...

Sevgili Tontini bşlığı okuyunca yanlış mı yazılmış acaba diye düşündüm ancak dogru yazılmış hakkaten bin bir kollu sar-m-aşık olmuş.Sevgiler.

Ela'dan Mektuplar dedi ki...

Benden de selam olsun sarmaşık hanıma ve ahtapot misali kollarını sevdiklerinin boynuna dolayanlara...

aysema dedi ki...

Üzülme be Sufi'm, sarmaşıklar hiç yılmıyor, yanlarında duranı sarıp sarmalıyor. Sevgi yüklü insanlarımızla sarıp sarmalanmak dileğiyle kucaklıyorum seni...

. dedi ki...

tamda fikrimin ince gülünü dinliyordum,yazının eşliğinde..içimimi acıttı ne..
sevgiyle kal..

Pabuc dedi ki...

''Bin filiz veririm ben,kıyıpta sen bir dalımı koparsan '' ne kadar güzel bir söz...Hayata bakışımız da keşke böyle olabilse..Koparsalar kanadımızı yine de yaşama bağlılığımızdan koparamasalar bizi..
Hoş bri yazı paylaştığınız için teşekkürler..

ali zafer sapci dedi ki...

Yazının bıraktığı burukluk sarmaşıklar üzerine yazılmış diğer yazılar aramama yol açtı. Ne güzel, sar m aşık, sar m aşık...

Brajeshwari dedi ki...

o sarmaşıktan kaç filiz koparılmış, kaç sevgi dolu elin toprağıyla dikilmiş, sevgiyle büyütülmüştür kimbilir...

Sarmaşıklar hiç ölmez.. Toprak değiştirir sadece...

gülsen VAROL dedi ki...

Sarmaşık asalak bir bitkidir maalesef.. Kızma bana sakın.. Sarıldığı bitkinin suyunu emer.. onu sıkarak kendine yer ve tutunacak gedik açar.. o sarıldığı koca bir ağaç bile olsa cılız kalmasına ve kurumasına sebep olur ama sarmaşığa hiç bir şey olmaz..
Sevgimi sunma konusunda kendimi de zaman zaman sarmaşığa benzetirim sevgili Sufim.... Sadece, sevgimin dozunu ayarlayamadığım ve sevdiklerimi o güçle boğup nefessiz bıraktığım için..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Dost Sufi , eskinin zerafetini, estetiğini,dokusunu kaybettiğimiz gibi, tarihi eser kapsamında ki eski binalarında rant amaçlı yok edilmeside çok acıdır.
Sevgilerimle..

A-H dedi ki...

huzunlu ama bir o kadar da guzel, cok duygulandim yine birden aklima Baris Manco'nun "Sakiz hanimla Mahur bey" sarkisi geldi, hep ayni hissiyati uyandirmistir bende.

Newbahar dedi ki...

Zaman, eninde sonunda ruhsuz ve bedensiz kimliğine bürünüyor sanki...
Siyah beyaz bir sahne kalıyor geriye. Silinmeye yüz tutan anılar...

Anılar ise sarmaşıklar gibi. Ruhumuzu sımsıkı sarmakta, bazende boğmakta...

Zaman dedi ya Newbahar! İşte o zaman ki arsız bir sarmaşık bile karşı koyamıyor bu tükenmişliğe.
Sarmaşık Hanım veya Sarmaşıklı ev!..
Ne olduki onlara? Hakikaten merak ettim bende.

Selamlar

Adsız dedi ki...

Merhabalar Efendim,

Sarmaşıkları çok severim, belki de bahçe duvar bitkilerinden en çok sevdiğimdir. Hanımeli de kokusu itibariyle en çok sevdiğimdir.

Anılar da tıpkı bu sarmaşık bitkisi gibi bedenlerimizi sarar. Hep, hanımeli gibi kokulu ve güzel anıları hatırlamak isterim.

Bu güzel paylaşımınız için kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

Hanımeli gibi kokulu ve güzel anılarla sarmaş-dolaş olmanız dileğim ile Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

sufi dedi ki...

Sevgili nanopolitika;
Aşıkların sevdiğini sarmalayışı gibi..
Sevgili Ela
Sarmalarken havasız bırakmamak da şart olmalı.
Sevgili Aysema;
Sarılıp sarmalanmanın insana bir zararı olsaydı tüm yeni doğan kediler köpekler hatta yılanlar kuşlar bile bu denli içiçe geçmezlerdi.Bir bebeğin annesinin göğsüne kafasını sokuşu bile sarmaşıkları hatırlatıyor bana.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Buruk ve iç acıtıcıydı sevgili sufi.
Ben merak ettim SAR-M-AŞIK hanıma ne olduğunu.Sanırım çevresinde,kök salmayı bilmeyen ayrık otları vardı.
Sevgiler

sufi dedi ki...

Sevgili masal;
Sarmaşık Hanım'ın Fon müziği bu olmalıydı bence de.Sevgilerimle.
Sevgili Pabuç;
Tabiatta uzuvlarını yenileyen o kadar çok hayvan var ki sarmaşık örneği; İnsan ki (Allah'ın halifesi) inanıyorum birgün kendi kendini yenileyebilme becerisine kavuşacak.Sevgilerimle.
Sevgili Ali Zafer;
8Laf aramızda kalsın)Sarmaşıkları yakın takibim ve birbirini aşkla seven dostlarım bu hikayeyi yazmama neden oldu.Sevgilerimle.
Sevgili Brajeshwari;
Eski bahçemde ev sahibinin kopardığı sarmaşıkların, karışla boylarını ölçtüğümde ertesi gün bir karıştan fazla uzayabildiklerini gözlerimle gördüm ben.Onlar ölmez aynı gerçek aşklar gibi değil mi dostum?

sufi dedi ki...

Sevgili Gülsen;
Sarmaşık sürgünlerinin çift çift tutundukları dalı sarmaladıklarını gördüğümde biri tutunacak dal ararken ayrı düştüyse öbür filizden, onları birbirine sarıp dallarına sarmaladığım olmuştur."siz hiç ayrılmayın" diye de tembihleyerek.Sonra da birisi beni duysa; "aynı bir büyücü gibisin!" demesin diye susmuşumdur.Arkadaşın böyle deli biri işte dostum.Senin sevgin hiç güçsüz ve nefessiz bırakır mı insanı? Tam tersine hayat verirsin sen dokunduğun heryere sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Jivago;
Börtü böcek korkusu yaşayan efsanelere virüs gibi zarar vermekte.Oysa korkularımız düşüncelerimizin virüsü.Bunu bir idrak edebilsek! Sevgilerimle.
Sevgili A-H;
"Sakız hanımla Mahur bey" nasıl unuturum o sevgilileri?Sevginin nasıl olması konusuna örnek gösterilecek en güzel eserlerden biriydi o, bence de.Sevgilerimle.
Sevgili Newbahar;
Hiç Sarmaşık Hanım boğar mı sevdiğini?AŞK hiç biter mi? Seven sevdiğini yaşatır canım.3 saat arayla 2 gün arayla bu dünyadan göçen nice sevgililerin anısına yazdım bu hikayeyi.Sevgilerimle.
Sevgili Ra55;
"Hanımeli gibi kokulu ve güzel anılarla sarmaş-dolaş olmanız" dileğinizi aldım kabul ettim dostum.Bu hikayede hanımeli kokuları da ödülüm oldu sayenizde.Sarmaşıklarla hanımelleri herzaman dosttur nasılsa sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Dalgaları aşmak;
Mekanlar ve kalıplar değişse de sarmaşık hanım gibi sevebilenlerin aşkları değişmez nasılsa canım.Newbahara yazdığım gibi kısa zaman farkıyla bu dünyadan göçen sevgililer anısına yazmıştım bu hikayeyi.Sevgilerimle.

öykü dedi ki...

Yuklenen anlamlar
bazen sarmasık gıbı sımgelerle
somutlasıyor

ve koparılan sökulen her sarmasık dalı..
o anlamları da yokedıyor..
üzücuydu...

Primarima dedi ki...

Tontinim biliyormusun nefret ederım sarmasıktan nedense saran hali o boydan boya uzanan yol alan hali beni bunaltır.Bana sarmasıga bambaşka bır gözle nasıl bakabılecegımı gösterdın işte bu kezde.
Dıyorum ya ne zaman sayfana ugrasam ne zaman bır yazı seçip okusam hep bıseyler degısıyor bende hep yenı bırsey öğrenıyor hallerdeyı...bır kere daha tesekkur ederım.

uğurböceği dedi ki...

evlerde kalpler gibi sevgiyi yitirince ruhsuz bir beton yığınına dönüşür.

beenmaya dedi ki...

sarmaşıklar hiç ölmez, toprak değiştirir sadece demiş ya Brajeshwari katılıyorum ben de...

hem bak sen varsın şimdi oralardan aşkla, sevgiyle uzanana yüreğimize...

sufi dedi ki...

Sevgili Öykü'm;
Üzücü bunca olayın içinde bir de sarmaşık hanımı kattık içine ya! Sevgilerimle.
Sevgili PrimaRimam;
Sevindim bundan böyle sarmaşıkları sevgiyle elleyeceğine.Sen zaten sevgi dolusun ben de ufak birşey katmışsam sevgine ne mutlu bana.sevgilerimle.
Sevgili uğurböceği;
Ne mutludur kimbilir sarmaşık giyinmiş evler! Bir de onlara sorsalar öyle söküp atsalar keşke elbiselerini.Sevgilerimle.
Sevgili beenmaya'm;
Tüm sevgiler böyle olsa keşke.Ben sarmaşık gibi olsam ve sana uzatsam çifter çifter kollarımı ve sarsam canım. Teşekkürler ve sevgilerimle.