PROTESTONUN BÖYLESİ - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

5 Haziran 2010 Cumartesi

PROTESTONUN BÖYLESİ


İnsanoğlu yaşanılan olaylara ya da beğenmediği kararlara tepkisini değişik ve ilginç yöntemlerle göstererek haksızlığa uğratılmışlığını sesli-sessiz protesto edebilir.Bağırarak, ısırarak, taşla-sopayla silahla olan değil en çok ses çıkaran protestolar ilginç ve zeka ürünü senaryolardır bence.Tarihte hükümete tepkisini kendini meydanda yakarak verenden, ,bayrak yıkayanlara, ayakkabı fırlatanlara,tencere tavayla sokağa dökülenlere, soyunup meydanlarda yatanlara kadar bir çok protesto eylemine şahit olmuşuzdur.Bunlardan en ilginci;

Vietnam savaşı sırasında Amerikalıların Japonya'da bir hava üssü açmalarına halkın verdiği tepkidir.Vietnam'ı bombalamak için ülke sıçrama tahtası olacaktır. Japon hükümeti olurunu verir. Üssün açılacağı gün büyük bir tören düzenlenir.Devletin ileri gelenleri, Amerikalı generallerle birlikte tribünlerde yerlerini alır.Söylevler ve iki ülkenin marşları ardından semada belirecek Amerikan uçakları beklenmeye başlanır.Uçaklar inişe geçecek ve üs de resmen açılmış olacaktır...Ne mi olur? Uçaklar ufukta belirip tam piste alçalacakları sırada onbinlerce Japon vatandaşı ellerindeki balonları salıverir gökyüzüne. sonuçta hiçbir uçak piste inemez ve filo dönüp gider.
Şu son günlerde de "Avrupada ve Dünyada politik şeffaflık" isteyen bir grubun sözcüsü
olan Diamond; "Avrupa parlamentosu üyelerinin yaptıkları harcamaları açıklamalarını" kendisini AB renklerine boyayarak (1.resimde görüldüğü gibi)protesto etmiştir."Ya açıklarsınız ya açıklarsınız!" demek istemiş yani! Eğer protesto edeceğimiz bir konu varsa; vahşice ve insanlık dışı değil, isteklerimizi zekice, espiriyle ve mizahla isteyebilme gücüne kavuşmamız dileğiyle.Sevgilerimle.

17 yorum:

guguk kuşu dedi ki...

Haklısın sufim saldırı vahşilik içermedikçe bütün prostestolar güzel, belkide bu resimdeki gibiler daha bir akılda kalıcı oluyordur ha ne dersin? özellikle de dünyayı zaten bu hale getiren erkeklerin aklında.

nanopolitika dedi ki...

Sevgili Sufi her yazında ne kadar çok şey öğreniyorum.Emekleme çağındaki beynimizi adeta anne sütü saflığındaki bilgi ve mesajalrınla emziriyorsun.Anne sütü besleyici sağaltıcı en önemlisi saf ve temizdir.Çok teşekürler saygı ile kalbimin derinliklerinden gelen saygı ile eğiliyorum önünde.Candan selamlar.

nanopolitika dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
nanopolitika dedi ki...

Yazıyı tekrara tekrar tekrar tekrar okudum ne etkielyici bir yazı.Çocuk saflığında ama kararlı bir tepki ile savaşa ortak olma suçunu durdurmuşlar.Onları da seni de kutlarım.Sevgiyi kardeşliği uçurtma yapıp gökyüzüne uçuranlarla bunu bizimle paylaşan senin önünde saygı ile eğiliyorum.

nanopolitika dedi ki...

Sevgili can sufi tekrar okudum ne kadar ders verici öğretici bir yazı ben en iyisi bunu tekrar okumayayımçunku burası benim yorumalrımla dolacak.Hala önün de saygı ile eğiliyorum.Candan selamlar.

ali zafer sapci dedi ki...

Çok güzel bir karşı çıkış da
"AH BE GÜZEL ABİM BE"
bloğunda vardı. Karşıyaka'da bir parka EROL ATAR adı verimesi istenince iskele meydanının da adının "kuşum aydın" yapılmasını öneren bir yazıydı. Teşekkürler.
http://ahbeguzelabimbe.blogspot.com/2010/01/karsiyakada-bir-parka-erol-atar-adinin.html

aysema dedi ki...

Yazı da yorumlar da çok güzeldi. Ben de beğendiğim bir sözle katkı vereyim bu güzel yazı ve eylemleri akıl süzgecinden süzüp bize ulaştıranlara.

"Zekasız güç yıkabilir de yapamaz." ve "Yıkmak kolay, yapmak zordur." Hele cahil toplulukları kışkırtmak en kolayıdır da sonuçlarına katlanmak güçtür. Ey akıl tez zamanda gel, delilerimizin sayısı artıyor.
Sevgilerimle...

beenmaya dedi ki...

akıl tutulması yaşıyoruz aklımızı en iyi kullanmamız gereken zamanlarda...ve ne yazık ki en yaratıcı, en zeki protestoları, yazıları, pankartları, afişleri, sloganları neredeyse sadece futbol sahalarında görüyoruz yaşam alanlarında değil...

Çınar dedi ki...

Irak’ı işgal etme kararı aldığı için ABD Başkanı George Bush’u Bağdat’taki bir basın toplantısı sırasında, ayakkabısını fırlatarak protesto eden, Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin protestosu daha sonra sembolik bir önem kazanmıştı. Öyle ki daha sonra birçok kez protestocular tarafından denenen bir yöntem oldu. Hatta Erdoğan da, İspanya'da ödül töreni çıkışında aynı yöntemle protesto edilmişti.

Çok haklısın Sufi'm, haksızlıklara başkaldırı,isyan taşla sopayla bağırıp çağırarak olmaktan çok, akılda kalıcı zeka ürünü senaryolar olmalı.

Sevgiler

mavi dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş. Benimde aklıma Taylandda havaalanına oturarak eylem yapanları getirdi. Güzel bir eylem. Ayrıca Rahmetli Türkan Saylan önderliğinde Başlatılan cumhuriyet mitingleride çok güzeldi. İzmir'dekine katılıp yıllar sonra orada bende vardım demek, o gün tüylerimin diken diken olması, bayrağımı sallayacağım diye bir hafta boyunca kollarımın ağrıması. Yinede böylesi güzel bir olayda yer almanın keyfine değmişti. Teşekkürler..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Çok düşünülesi bir yazı paylaşmışsın dost Sufi . Toplum olarak mantığımızı kaybetmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz.

Paylaşımın için sağol. İyi pazarlar dilerim. Sevgilerimle..

ramazan dedi ki...

Çok güzel, akıllı insanladan AKILCI protestolar beklenir. Kendi insanının hayatını tehlikeye atmayacak bei protesto. her can bir dünyadır. Bir can'ı kaybettikten sonra dünya da dünyalığını yitirir( o can için).
Güzel paylaşımınız için teşekkürler.

Elifin Terazisi dedi ki...

Balonlu protesto ne kadar insani, naif, müthiş...
Paylaşım için teşekkürler Tontinim:)

aysegul dedi ki...

Off yaa protestonun bolesı gorlmemıstır sayın yas buyukum Sufı
ablacık.SIMSIKI sarıldım,optum :D

y. dedi ki...

öğrendiklerim mi,yazının anlatımın güzelliği, sürükleyiciliği, saran havası mı, şu yağmurlu günde gülümsedim.

ve illa can yakmak,kırmak dökmek ve insanlık dışı mumamele de gerekmiyormuş demek ses duyurabilmek için, gene de sağır kulaklara laf anlatmak zor.

mutfakcini dedi ki...

Kontrolsüz protesto amacına ulaşmaz,daha çok zarar verir,yıpratır.Akılcı,gerçekçi,diyaloga açık olmalı ki demokratik olsun,hedefe ulaşsın.Balonlu protesto örneğini ilk kez duydum,çok etkilendim.Teşekkürler değerli paylaşımınız için.sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhabalar Sufi, Saja

Protestonun zekice, espiri ile biraz da mizah katılarak yapılanın daha çok ses getireceğini vurgulayan yazınızı okudum. Katıldığımı söyleyebilirim. Yazınızda örneğini verdiğiniz Japon protestosu da çok zekice ve akıllıca düşünülmüş.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.