PAMUK ÇİÇEĞİ - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

6 Temmuz 2010 Salı

PAMUK ÇİÇEĞİ

Size hiç “pamuk çiçeği “ hediye eden biri oldu mu hayatınızda?
Bana da olmadı...
Ama ben de kimseye hediye etmedim bu muhteşem çiçeklerden. Kızıl- boz toprakta büyüyen fidanların tohuma durup Temmuz Ağustos aylarında mısır patlağı gibi tarlalarda açılıp saçılmaları, seyrine doyum olmayacak manzaralar serer gözlerimizin önüne. El açıp Allah’a “yağmur yağmasın” diye dua ettiğimiz tek an o zamanlardır işte. Kar taneleri nasıl gökyüzünün (arşın )ruhuysa; pamuk çiçeği de yeryüzünün (yani arzın) ruhudur sanki.
Doğduğumuzda pamuklara sarılır hatta ölünce pamuk tıkarlar insanın biryerlerine. Hatta "pambukum" diye severdi ninelerimiz

torunlarını. Babalarımız "pamuk prensesim" diye okşardı kızlarını.Bizler de severdik pamuk şekerini. Pamuk: Hayatımızın her karesindeydi çünkü.Pamuk yastık, yorganla, pamuklu çarşaf serili pamuk yataklarımızda ne de güzel uykulara yatardık birzamanlar! Oysa şimdi düzen de uykularımız da değişti. Ayakkabılarımız ayağımızı sıkınca ayağımızın arkasına, bol gelince ayakkabılarımızın burun kısmına koyardık yumuşak koruyucularımızı.Dizimiz elimiz yaralandı mı onunla silerdik acıyan yerlerimizi. Yüzde yüz pamuklu giysilerimizin içinde terlesek de hastalanmadan yaz geçirirdik. Kış gelirken yatak pamuklarımızı hallaçlara attırır yenilerdik döşeklerimizi.
Şimdi naylon çıktı, sentetik ürünler sardı bedenlerimizi. Tenlerimiz uyuşmasa da örtülerimizle; modadır diye kandık, kandırıldık gözümüz yanıldı çakma giysi ve döşeklerimizle.Sıvı yağ ya da margarinlerimizde, mum ve sabun yapımında artan kısımları küspe olarak hayvanlara yedirilirken Hintlilerin kutsal saydığı bu bitki içindeki “gossypol” adı verilen zehirli maddesinden ayrıştırılarak önümüzdeki yıllarda pamuklu çikolata, ekmek, pasta ve kek olarak konacakmış belki de sofralarımıza.Haydi hayırlısı...
Bu sene kendi kendime “pamuk çiçeği” hediye etmeliyim. Selam olsun pamuk üreticilerine... Dilerim emeklerinin karşılığını alırlar bu sene.
Hepinize Sevgilerimle.

24 yorum:

ali zafer sapci dedi ki...

Öğrenciyken okul harçlığım için pamuk toplardım, iyi bir hatırlatma yazısı. Teşekkürler.

Brajeshwari dedi ki...

Suficim
ne güzel anlatmissin pamuk çiçegini... Bende geçenlerde bir parfüm aldim, pamuk çiçeği kokusuymuş.. Hafif, yumuşacık bir koku... Hiç duymamıştım bu çiçeği..şimdi kokluyorum...

Unknown dedi ki...

Televizyonda pamuk tarlaları görmüştüm ama bir çiçeğe bakar gibi bakmamıştım. İlk defa farkettim pamuk çiçeğini.

İpek gibi pamuk da yerini yavaş yavaş ekonomik olarak daha avantajlı olan yapay ürünlere bırakıyor ama ben bir şeylerin bir gün tersine döneceğine de inanıyorum. Umutsuz değilim.

gülsen VAROL dedi ki...

Tam 13 yıl yaşadım o yörede... Nisanda narenciye ağaçlarının gökyüzüne parfüm sıktığı gecelerde balkonlarda oturan herkesin derin nefes alışları hâlâ gözlerimin önünde..
Ve yaz geldiğinde tüm ovanın beyaza büründüğü, yöre halkının "beyaz gelinciğim" diye sevdiği pamuk tarlaları...
tüm bunlara rağmen benim aklımdaki haritamdan sildiğim ve asla hatırlamak istemediğim yöre!!

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Dostum Sufi , her sektörde olduğu gibi, milli tekstilimizinde hammaddesini teşkil eden "pamuk" sektörü yanlış politikalar sonucu bitirilmiştir. Hammadde üretmek için devamlı çalışan insan 500 bin, mevsimsel ve geçici işci sayısının 2 milyon olduğunu düşünürsek bu işten 25 milyonu aşkın insanın ekmek kapısı olduğu görülmekte ancak her yıl sektör işçi çıkartmaktadır.Bu açıdan herkesi, hepimizi ilgilendiren bir konudur! Resmi rakkamları bilmiyorum ancak 2000'li yıllarda 1 milyon ton ithalat yaptığımızı hatırlıyor gibiyim. ABD ve AB şeker ve pamuk gibi bazı ürünlerde üreticisine destek, sübvansiyon uygulayıp destekklerken, bizim pamuk ithalatımızın yüzde 60'ın üzerinde amerikadan yaptığımızı iyi biliyorum. Diğer taraftan Çin ve Hindistan'ın düşük işçilikle ürettikleri tekstillerine dünya pazarında yer bulmakta, biz de bundan nasibini almaktayız. Dünya bu konuya önem verirken, zamanında emek ucuz ve hammadde bol Türkiyemiz için iş işten geçmiştir ve ne yazıkki bugün çekirdeksiz pamuk ithalatımızla dünyanın bir numaralı alıccısı durumuna düşmüşüz. Yani akıllı dünya o pamuğu bir yerimize sokmuş! Geçmiş olsun türkiyem...Belki bu güzel postuna yakışmadı dostum, ama gerçek...Sevgilerimle

sufi dedi ki...

Sevgili Alizafer;
Pamuk toplamak ben de çok isterdim doğrusu.Belki bundan sonra yaparım.
Sevgili Brajeshwari;
Pamuk çiçeği kokusunu ben de arayacağım merak ettim doğrusu.sevgilerimle.
Mustafa tr.
Herşeyin terse dönme mevsimi gelsin artık ister adı "sonuncu bahar" olsun ister "hiç yaşanmamış ilkbahar." Beklemelere durduk artık sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Gülsen'im ;
Yörelerle ilgili anılar hafızalardan silinmek istense de yörenin hiç günahsız güzellikleri zaman içinde getirilip böylece sokulur işte insanın gözüne.Hiç ayak basmak istemediğim karşı kıyı nedense benim de hep gözümün önünde.Sevgilerimle.

umudunmaceraları dedi ki...

5yıldır Adanadayım.Birçok ürünün yetiştiğini gördüm tarlalarda ama pamuk yok...Pamuk memleketinde pamuk yok.Çifçi daha çok para eden ürünleri ekiyormuş öyle diyorlar:(

sufi dedi ki...

Sevgili Jivago;
İşçi ve işveren emeğinin karşılığını alamadığında olacağı budur dostum.Hep aracılar ceplerini dolduruyor.Amaç topraklarımızda tarımın kökünü kurutmak olmasa da duyarlı olunması gerekliliğine dikkat çekmek istedim naçizane.
Benim de bu yazıyı yazma nedenim, pamuğun taban fiyatlarının açıklanmasının arifesinde oluşu rastlantı değil. Maden yasası çıkmadan da zeytin ağaçlarını dillendirdim. Hazreti İbrahime'e su taşıyan topal karınca örneğinde olduğu gibi, belki onlar kurtulur kıyımdan diye, kurtuldular çok şükür.Ormanlık alanlar madencilere açıldı sandık ama o yasa da döndü galiba.Ne zaman aklımız başımıza gelecek Bekleyip göreceğiz dostum.Sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Devince;
Beyaz altın pamuk, sıvı altın zeytin bor madeni ve diğer kıymetli madenlerimizin bekçileri nerede? Allah insanı olduğu kadar hayvanı bitkiyi ve madeni de kadir kıymet bilenlerin eline düşürsün inşaallah teşekkürler ve sevgilerimle.

Çınar dedi ki...

İlk kez 1o yaşımdayken babamın memleketine giderken görmüştüm pamuk tarlalarını. Yolun iki yanı göz alabildiğince, önce çiçek sandığım, bembeyaz pamuk tarlalarıyla kaplıydı. Son yıllarda artık pamuk tarlaları yok. Yerine başka şeyler ekilmiş. Birçok üründe olduğu gibi pamuk üretimi de kısıtlandı ve dışa bağımlı hale getirildik ne yazık ki.

Sevgiler

minik dedi ki...

Merhaba.
ben Karadenizliyim ve hiç pamuk yorganda yatmadım ama yün yorganımı da inat ve ısrarla değiştirmedim.Hatta annem silikon yastık alıp benimkini başkasına verince yün yastığımı gidip geri aldım...
Siz çok güzel anlatmışsınız pamuğun hayattaki yerini.Doğal olanla yapay olan arasındaki fark birgün anlaşıldığında pamuk tarlalarının da kıymeti anlaşılacaktır.Sevgiler...

Esin Bozdemir dedi ki...

Böylesine bereketli topraklara sahip ülkem insanının mağdur duruma düşürüldüğü bir düzen içinde, bembeyaz pamuk tarlalarını ve pamuk çiçeğini artık nostaljide kalan bir resim gibi büyük bir hüzünle ve endişe ile anımsıyoruz.Dilerim daha fazla geç kalmadan milli değerlerimize, yerli mallarımıza ve vatan topraklarımıza gereken önemi gösterebiliriz! bu bereketli topraklar başkalarına bağımlı olmadan hepimizi doyurmaya yeter de artar bile....
bu dikkat çekeci postun için yüreğine sağlık sevgili sufim...
sevgilerimle...

beenmaya dedi ki...

muhabbet kuşumuzun adı pamuk. bembeyaz, pamuk gibi :)))

öykü dedi ki...

guneye ınerken pamuk tarlaları grmustum yollarda
sanırım pamugun cevresınde dıkenlı bnı cervsesı var

ınsanların ellerı parcalanıyordur toplarken
ne cok sey borlcuyuz bunları toplayanlara demstım..


sevgıler sufıcım..

haykırış dedi ki...

Sayın Tontini,
Annemin biriktirdiği delikli 2/5 kuruşları çalıp pamuk şekeri aldığımız günleri anımsadım. Hoş günlerdi.. Sağolasınız.
Sevgi ve saygılarımla

haykırış dedi ki...

Can dost,
Başta siz zatialiniz olmak üzere Sufi Saja ailesinin Mübarek Mi'rac kandilini kutlar esenlikler dileriz.
Sonsuz sevgi ve saygılarımızla
Haykırış ve esi

MAVİ TUTKU dedi ki...

Kandiliniz mübarek olsun…

Çınar dedi ki...

Kandilin kutlu olsun

Sevgiler

Efsa dedi ki...

Senin ve ailenin kandiliniz mubarek olsun Dilek abla. Aynı şekilde tüm arkadaşlarında :)
Allah kabul etsin edilen duaları hayırlısı ile.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çoook güzel ve dikkat çekici bir yazı olmuş.Umarım yetkililer pamuk gibi değerli ürünlerimizin kıymetini bilir ve ona göre davranır.umut etmekten başka elimizden gelen yok ne yazık ki.siz yazmaya devam edin.elbet bir yerlerden duyarlar.duyarlı insanların çoğalması dileğimle.

Mübarek Miraç kandilinizi kutlarım.Allah dualarınızı kabul eylesin.

Haykırış abinin sayfasında elinizi incittiğinizi okudum.çook geçmiş olsun.en kısa zamanda iyileşmesini diliyorum.sağlıcakla kalın.

Zeugma dedi ki...

Gerçekten muhteşem bir çiçek..
Doğanın sunduğu şaşılası bir olay aynı zamanda...
Söylerken bile yumuşacık ve hoş çağrışımlar yaptıran olğanüstü bir çiçek.. Ben hiç pamuk çiçeği görmesem de yüreğinizden akanlarla birleşen etkileyici anlatımınızla çok bilgilendim..
Teşekkür ve sevgilerimle..

Kandiliniz kutlu olsun...

Çınar dedi ki...

Kandilin kutlu olsun canım

Sevgiler

sufi dedi ki...

Sevgili
Çınar;
Minik;
Esmir;
Beenmaya;
Öykü;
Haykırış;
Mavi tutku;
Efsa;
Kamikaze;
Zeugma;

İster pamuk için olsun, ister ormanlarımız, kıyılarımız,fakir-fukara için, isterse dualarımız AŞK için, topraklarımız için, insanlık için insanlığımızın selamete çıkması için olsun dilerim herbir selim kalple yapılan ve hayırlı olacak olan her dilek kabul olur.Hepinize sevgilerimle.