EYNİMİZE GİYİNDİĞİMİZ ELBİSELER - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

20 Aralık 2010 Pazartesi

EYNİMİZE GİYİNDİĞİMİZ ELBİSELER

Eynimize giyindiğimiz elbiseler: yerine, yurduna göre. Var mı bir babayiğit ev kıyafetiyle gidebilen bir makama, başvekilin huzuruna, bilmem kimin piyano resitaline? Sırtında eski bir kazak, boynunda atkı, saç-baş dağınık, ayacığında çift çorap terlik, altında eşofmanla...Bu kıyafetle değil o makama ulaşmak kapıdan çıktığında yadırganır ayıplanır o insan...İsterse o kişi başbakan olsun "hoop hemşerim giremezsin!" der kapıda bekleyen görevli-bekçi...Eskiden tebdil-i kıyafet gezermiş padişahlar halkın tansiyonunu ölçmek için zaman-zaman. Onlardan biri gibi giyinip çıkarlarmış halkın karşısına dem be dem.İnsan yapısı işte;

gördüğü kişinin önce dış görünümüne göre, kolundaki saat, sırtındaki mintan, ayağındaki ayakkabının kalitesine göre kesiyor ahkâm."buyrunn hoşgeldinizz!" diyor, ya da "sen şuraya geç!" diyor zaman-zaman.Yüzünü ekşiterek "Sen şuraya geç" dediği kişinin erdemi, ilminin yüceliği, insanlığının üstün olduğunu nereden bilsin "buyrun hoşgeldiniz!" dediği kişiden? Eşekliğimizi saklamak için Aslan postuna sarınıp da geziyoruz çoğu zaman.Ama ağzımızı açmaya görelimm ortalığı aslan kükremesi yerine, eşek anırması kaplıyor o an.Kulaklar posttan dışarı çıkmayagörsün, foyamız da,ipliğimiz de, çıkıyor pazara o an...
Boşuna dememiş Nasrettin hoca: "Ye kürküm ye!"diye, işte zaman: aynı o zaman.La Fontaine'nin dizeleriyle bitirelim sözlerimizi, birkere daha gözden geçirmeliyiz önyargılarımızı.
Eşeğin biri aslan postu giymiş,
Millet evinden çıkamaz olmuş.
Eşek hep o eşek,
Ama gören korkudan ölecek.
Bir gün aksilik etmiş kulakları,
Uçları çıkıvermiş posttan dışarı.
Açıkgözün biri görmüş,
Eşeğin şakası sona ermiş;
Vurmuş sopayı beline,
Sürmüş aslanı değirmene.
Şaşırakalmış görenler,
Aslanı eşek etti sanmışlar.
"Ülkemizde çok böyle aslan
Nice babayiğitlerimize
bu masal biçilmiş kaftan
Posta kanarsak YUF bize!"Hepinize sevgilerimizle.

Resim: Ben Goossens

18 yorum:

Berrin dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş. ne kadar haklısın!

Paris dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten..

Ateş Böceği dedi ki...

İnsan ön yargılarını yıkamıyor .Dış görünüş en yakın arkadaşı bile yapıyor bunu insana içi boş insan dışıyla ilgilenir.
tamam tamizlik ,dügünlük ,başka ama sadece dış görünüşte artık para etmiyor isan sohbet etmesinib ilmeyen insanlardan koşar adım uzaklaşıyor..

Filiz dedi ki...

dış görünüme göre insanları değerlendirmek çok yanlış gerçekten,bu güzel paylaşım için teşekkürler..

Dalgaları Aşmak dedi ki...

"eşekliğimizi saklamak için ,aslan postuna sarınıpta geziyoruz çoğu zaman" cümlesine bayıldım.Ama ne kadar aslan postuna sarınsalar da dediğiniz gibi anırma duyuluyor.
Aslında o şeker çilekeş eşeklere de haksızlık oluyor biraz benzetmeler ama :)))

hayvansever blogger :))

aysema dedi ki...

Görünüşe aldanmamamızı anlatan çok güzel bir yazı olmuş. Bir de yalancı kahramanlara...
Aklıma Keşanlı Ali Destanı geldi nedense.
Sevgilerimle...

LoLLa dedi ki...

ben sanirim esseklik edip algida butunluk olayina girdigimden heaa burasi beynimize giydigimiz seklinde tamamladim :s
olsun sevdim okudum gittim ama gelicem .)

loy .)

evgiler .)

aysegul dedi ki...

Dun aksam ruyama buyuk dedemiz Edebali Han girdi Sufi ablacik.Yaninda obur dedemiz osmancik padisahimiz oturuyordu. Hayirdir insallah de ama!!! Ben isikla dolu bi odaya yanlarina girince ikisi bana bakti.Osmancik padisah iste bu kiz,o yardim ederse kurtaracak dedi,Edebali dedem:""aysegul sizin ailede 63 yasinda bi sufi var dedi,"" o sirada arkada kocaman bi ay dogdu,vallahi seni tanimadan seni gordum ayin arkasinda VALLAHI!!! osmancik dedemizde ""o sufiyi iyi izle!!!!"" dedi.YEMIN EDIYORUM BOYLE BIR RUYA GORDUM.Benim senden baska tanidigim sufi yok!!Senin yasin kac ablacim?bide bana bu ruyayi yorumla lutfen!!!
Sevgilerrr

laleninbahcesi dedi ki...

İnsanlar kıyafetleri ile karşılanır, fikirleriyle uğurlanırmış...
Sevgimle sevgili Sufi...

A-H dedi ki...

Ne kadar da cok boyle aslan postuna burunup ortalikta gezinen esekler, gel gor ki cogu zaman goz gorse bile dil soylemiyor, soyleyemiyor esekliklerini yuzlerine. Ne de olsa esek iste ne anlar laftan sozden...

y. dedi ki...

eh ille de kürk yasası gündemimizde ne de olsa.. insanlıksa eder akçe değil malesef. olsun, bu günler de geçer, kötü olan illaki tükenir bir yerde.

Adsız dedi ki...

içimiz de güzel olsun, dışımız da..nasrettin hocanın da kürkünün karnı doysun bizim de..

sufi dedi ki...

Sevgili
Berrin;
Paris;
Ateşböceği;
Filiz;
Dalgalarıaşmak;
Aysema;
Lolla;

Neyin daha değerli olduğunu zaman içinde öğreniyor belki de insan. Önkoşulları kaldırıp önyargılarımızın kapaklarını bize sıkıca kapattırıyor zaman.Postu kusursuz görünenle tek kelime konuşacak bir şey bulamazken sokaktaki üryan meczupla alemlere dalabiliyor insan.Bizlerde sizlerle kelimelerle anlaşıyoruz elbiselerimizi görmeden.Sevgiyle kalın dostlar teşekkürler tontini.

sufi dedi ki...

Sevgili Ayşegül kızı;
Selam olsun Edebali hazretlerine de Osmancık dedene de Aşkım ve niyazım üzerlerine olsun.Evet yaşım 63 ancak dilerim onların himmetlerine ve güzel görüşlerine nail oluruz. Hayır olsun, ağlattın beni erenler seninle olsun güzel çocuk sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili
Lale;
A-H;
.y;
Prefrontal-lobotomia;

Bu yazımızla Eşeklere haksızlık etmiş olabiliriz ama dilerim öyle bir zaman gelir ki;girdiğimiz heryerde fikirlerimizle karşılanıp, oradan fikirlerimizle uğurlanırız. Yorumlarınızla bana destek verdiğiniz için teşekkür eder,hepinize sevgilerimi gönderirim tontini.

Zeugma dedi ki...

Çok ders alınası bir yazı gerçekten.Ellerine sağlık suficim..
Ek olarak derim ki;
İnanılmaz bir reklam endüstrisiyle yönetiliyor dünya..Moda, takılar, kokular vb vb..''Ye kürküm ye'' olsun diye müthiş bir uğraş, yarış, rekabet! Ve bunların içinde ayranı yok içmeye...... dediklerimiz var bir de...
Sevgilerimle...

Yaşamın kıyısında dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Yaşamın kıyısında dedi ki...

Aslan postları bedava dağıtılır oldu...