GÜZEL SÖZÜN KÖKÜ SABİT, DALI GÖKTEDİR - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

18 Ocak 2011 Salı

GÜZEL SÖZÜN KÖKÜ SABİT, DALI GÖKTEDİR

Fincandaki kahveme bir kaşık şeker attığımda şekerin dibe çöküşünü seyrettim bir süre. Alttan üste doğru yokoldu kristal parçacıklar, kaşığın fincanda bir iki dönüşüyle.Gözden nihan oldu diye diyemedim "kayboldu!"
Dedim: "karıştı şeker kahvenin özüne, bir oldu, tat oldu içenin damağına. Demek ki dedim: "şeker gibi tatlı olan, düştü mü sulu ve cıvık olan şeyin içine karıştıkça işler özüne, başka bir formatta varolur..Sulu ve cıvık; dönüşür tatlı ve sulu cıvığa.
İnsanoğlu da güzel sözle maya tutar tatlanır. Ya da; acılaşır, ekşileşir çirkin söz ve kötü ve haksız isnatlarla."
Ilık havada maya tutar insanoğlu...

Ama yine de şeker gerekir mayanın yanısıra. Örtüler altında kalacak uzun bir süre... Ilık ortamda benlik baloncukları gibi köpürecek önce... Sonra yoğrulunca usta parmaklarla karışacak maya öze, önce küçülecek sonra tekrar büyüdükçe büyüyecek, kabardıkça kabaracak kendinde mevcut kapasitesince...Kabının özgül ağırlığı ve genişliğince...

Allah, Kuran'da; : Güzel bir söz, güzel bir ağaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir. Rabbinin izniyle her zaman yemişini verir."diyor. Allah insanlar için örnekler verir; öğüt alıp-düşünsünler diye. Kötü (murdar) söz ise; kötü bir ağaç gibidir. Onun kökü yerin üstünden koparılmış, kararı (yerinde durma, tutunma imkanı) kalmamıştır. demekte.
Kötü söze bile güzel sözle mukabele edelim yine de, umulur ki mayamız tutar da tatlılanır ekşimiş ve acılaşmış mayalı insan da.
Hepinize sevgilerimle.

Resim:Victor Bregeda

20 yorum:

nilüfer dedi ki...

ama ama bu yazı nasılda bugün üstüme üstüme gelen enerjilere ne yapmam gerektiğini mucize gibi söyledi, al,içine al ve dönüştür..sağol Sufimm..

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

insan bazen, hatta çoğu zaman kötü söze güzel sözle karşılık veremiyor maalesef
annem der ki "kulak duyunca kursak kabarıyor işte"
konuşmasak iyi ama her daim böyle düşünemiyor insan

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

Sanıyorum kötü söz karşısında zaman zaman susmak, zaman zaman da o kötü sözü iyi bir sözle örtmek için ruhumuzu çok ama çok eğitmemiz gerekiyor. İnsan kötü söz karşısında öfkesine hakim olamıyor. Hele ki sen kötü söz söylemekten bunca kaçınırken karşındaki nezaketine kabalıkla karşılık verince öfke volkan gibi patlıyor. Bu yüzden daha çok hamız, pişmemiz gerekiyor gibi geliyor bana. Ama ne karşısında ne yapılması gerektiğini biliyor olmak ilk adımdır değil mi?

Uma dedi ki...

Turk kahvesini orta sekerli icerdim hep. Sonra bir gun ogrendim ki seker katinca icindeki sekeri anlamiyormussun. Meger kahvenin ozunde bile varmis bir tatlilik, aci sanarken ben. Simdi sade iciyorum turk kahvesini, icindeki sekeri tadiyor dilim. Guzel soz seker gibi. Sozsuz sessiz kalinca da ozun sekeri cikiyor herhalde :) Gunaydin Suficim, kahveme ne guzel arkadas oldun bu sabah :)

Hayat_Erkeği dedi ki...

Çok güzel bir yazıydı

Hayat_Erkeği dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili Sufi'm,
Benim de, o kendine münhasır tavrı, duruşu ve engin hoşgörüsü ile hep rahmetle andığım babaannem bu gibi durumlar karşısında derdi ki bana; "yavrum kötü söze herkes karşı gelir!karşılığını verir!maarifet böyle insanlar ve durumlar karşısında susmayı becerebilmekte!" derdi...

densizliklerin sıklıkla yaşandığı durumlarda hep aklıma babaannemin bu sözü gelir ve dururum! kimi zaman zor olsa da!..ruhum sessizce uzaklaşır...bedenimde ardından bu sesszliğe takılır ve usulca çekilirim!..

bir de artık tüm karışımların doğal olduğu kakuleli kahvemi sek içiyorum:)gerçek tadını özünü içimde hissederek:)

teşekkürler Sufi'm bu güzel paylaşım için...sevgilerimle...

Pencereden Ben dedi ki...

güzel düşüncelerin içimizde derya olması ve tüm içtenliğimizle paylaşmak dileğiyle...

gönlünüze sağlık...

Budeliçocuk dedi ki...

Evet güzel söz;
Hz.Ali (r.a) der ki;
''Kalp güzel olursa;dilden güzel söz dökülür..''
Ve Sözlerin en güzeline O'nun sözüne Tabi olalım.
olalım ve kurtulalım..:)))

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Güzel sözde kalmadı arkadaşım, ya da ben artık duymaz oldum:(

aysema dedi ki...

"İyiliğe iyilik her kişinin; kötülüğe iyilik er kişinin harcı"ymış Sufi'm...
Tatlı söz iyidir, hoştur ama içten gelmiyorsa boştur be Sufi'm. Beni mutlu etmez samimiyetine güvenmediğim kişinin kulağa hoş gelen sözleri... Hem dost acı söylermiş değil mi?
Sevgilerimle...

A-H dedi ki...

ne guzel soz soyleyen insan kaldi ne de umursayan :(
tum bu yazdiklarin ne guzel sevgili sufi ama gel de bunu benim sabirsiz kalbime anlat, guzel sozlerin dokulebilmesi icin once sabretmeyi ve affetmeyi ogrenmek lazim sanirim :)

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

çok güzel yazılmış. zevkle okudum...
sevgiyle kalın...
kalbinizle söylediğiniz cümlelerin hep şeker kıvamında olması dileğiyle...

aysegul dedi ki...

Ama bunlari gercek eykekler okumali:P
dimi,dimi Sufi ablacik ;-))
sevgilerrr xoxo

bilge dedi ki...

dilden çıkan sözdür kötülüklerin veya iyiliklerin sebebi onun için derler ya diline sahip çık bin düşün bir söyle diye..çok anlamlı bir yazıydı sufim zevkle okuyorum seni, devamlı yorum yazmasam bile kalemine sağlık arkadaşım sevgiler..

sufi dedi ki...

Sevgili DÜŞ;
Ne mutlu ve şükürler olsun yazdırana ve içine alıp döndürüp dönüştürene.
Sevgili aynur;
"kulak duyunca kursak kabarıyor"ne güzel bir söz deyim bu.ilk kez duyuyorum, teşekkürler ve sevgilerimle.
Sevgili kedim;
Kötü söze kötü sözle cevap.
Kötü söze karşılık susmak.
Kötü söze iyi sözle cevap:İlkokul lise üniversite eğitimi gibi değil mi canım? elbet bu okulları bitireceğiz birgün.Sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Umam;
Guzel soz seker gibi. Hem de meyve verecek ağacın tohumu fidanı...Oysa diken eksek (kötü söz)diken bitecek. "Eline diline beline"sahip olmak böyle birşey olsa gerek. sevgilerimle.
Sevgili hayat erkeği;
Teşekkür ederiz sevgilerimle.
Sevgili esmir
Babaannen ne güzel tanımlamış insan olmanın 3. makamını.
şeriat
tarikat
marifet
hakikat: 4 okul bunlar.Birincide tokata tokat...Marifette ise tokata karşılık susmak ya da okşamak olmalı.
Kakuleli kahvemi birazdan ben de içeceğim, sayende teşekkürler ve sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili zeynep;
Irmaklar çağıldar deli dolu akar da ummana deryaya kavuşunca sesi kesilir ya bizler de derya gibi olacağımız günlere kavuşuruz tez zamanda inşaallah, sevgilerimle.
sevgili budeliçocuk;
Hz.Ali:
"Kalp güzel olursa;dilden güzel söz dökülür.."dediyse biz de önce kalplerimizi mamur edip dilimizi eğip bükmeden konuşmayı öğrenmemiz gerek demekki.Sevgilerimle.
Sevgili Nur'um;
Güzel söz çamura düşen altın gibi olsa kirlenmez ya dostum, varsın güzel söz kalmasın biz dilimizi altın suyunda bekletelim yine de.sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Aysema;
Dost acı da söylese onun zehirli değildir baldır sözü.Yeter ki dosttan gelsin bilir insanın özü. Dost olmadığını nefsiyle konuştuğunu biliyorsak o kişinin de; etkilememeli bizi yılan dili.
"... aşağı Kasımpaşa!!!"Sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili A-H;
Peki bilsen ki kötü söz söyleyen zararda sen kârdasın aynı İsa gibi çarmıhda geriliyken "allahım affet onları onlar bilmiyorlar" demezmiydin?sevgilerimle.
sevgili amak-ı hayal
Ne güzel bir adın var.Aynalı babayı hatırlatıyorsun bana.Dilerim sözlerim kalpten, özden geliyordur BEN girmiyordur araya. teşekkürler ve sevgilerimle.
Sevgili ayşegül kızım;
Erkekler allahın rahman sıfatı biliyorsun..hem onlar hem rahim sıfatı olan bizler güzel söz söylemeyi bilmeli, öğrenmeliyiz değil mi gülüm?sevgiyle kucakladım seni.
Sevgili bilge;
Şimdilerde "Boynunuzu öyle uzun öyle uzun yapın ki laflarınızı manda boku gibi pat pat atmayın" diyen bir öğretmenimiz var canım.Gönül kırmaktan cehennemden korkar gibi korkuyoruz bu nedenle.Yorum yazmasan da ziyaretlerin için teşekkürler inşaallah bir gün sanaldışı da buluşur halleşiriz, sevgilerimle.