ARŞİVCİ AKIL - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

17 Ağustos 2011 Çarşamba

ARŞİVCİ AKIL

Akıl: inançsızlık ve kuşkuyu tetikler. Ensemize yerleşmiş bir çift göz gibi eski başarısızlıklarımıza ve eskimiş yenilgilerimize bakar durur. Eski kütüphanenin tozlu raflarına dizilmiş fikrin: mürür-u zamana uğradığı, eski sınanmış duyguların yazılı olduğu sararmış sayfalara sahip kitapçıkların bekçisidir zat-ı Alileri. Çoğu çürümüştür kitaplarında yazılı bilgiler ve canlı-canlı utanmadan zamane yüreğine hükmetmeye kalkarlar. Böylece tozlu siyah kollukları olan, burnunun üstüne inmiş gözlüğünü elinin tersiyle bilmiş bilmiş itekleyen, arşivci Hüsamettin Efendi gibidir kendileri...Akılla; hayâl, yüce duygular,aşk, şefkat ve yaratıcılığın barındığı Yürek, başlar çatışmaya. Yürek alıp başını gitmek, akılsa onu durdurmak ister türlü bahanelerle. İkisinin çelişkisinin tam ortasında görünür görünmez yanıyla RUH kaldırır pankartını: "bu iş buraya kadar" der.Yeşil ışığını yakar yüreğe. Der; "bakma geriye.Aşkın uğruna kendini yakmak ve yıkmaktan yana tutum sergile. Aklın; hep fayda ve mantıkla yürümen önerisine kulak asma. Cebrail bile kanatlarını yakmadan girememişken o kapıdan içeriye, sendeki bu tereddüt niye? AŞK Akıl işi değil tamam, ama yürek işi değil de ne?
Aklını koy bir yere, KOŞ Aşkın menzilindeki o kutsal yere."
Ben demedim, ruh söyledi bu sözleri, hepinize sevgilerimle.

Resimler:
Maurizio Moro
Frederick dunn

15 yorum:

tutsak dedi ki...

Aşk ile gittiğin yeri aklın yangın sansa da şelalelerin aktığı bir cennet'e çevirir yüreğin o cehennemi...
AŞK OLSUN

Esin Bozdemir dedi ki...

Aşk bütün ezberleri bozan değil midir zaten!bu yüzdendir mangalda kül bırakmayan arşivci Hüsamettin'e bile toz attırdığı!.. Aşkı anlatırken; Aklın yürekle düellosunu iyi analiz eden ruhuna selam olsun...

Aşk hem yakar, hem yaralar ama bir o kadar da sarar, sarmalar...güzel yüreklerden sana gelen ve çoğalarak seni yeniden tazeleyen bedeninde ve sonra da çiçek açan yüreğinde; Aşk-ın şifa-n olsun!

Yine gönül gözüyle ve aklınla buluşturduğun bilge yüreğinle ne güzel yazmış ve anlatmışsın kelamı-nı..Kalemine ve tabi ki öncelikle güzel yüreğine sağlık...

Sevgilerimle Sufim...

Asuman Yelen dedi ki...

Aklın ürettiği kuşku...Kİmi zaman dostlukları kimi zaman yuvaları darmadağın etmemiş midir. Aklın yönettiği robot günlerin esamesi bile kalmamışken yüreğimizle yaşadıklarımızın hiç aklımızdan çıkmaması en güzel gösterge değil midir.
Yüreğin yana yakıla evet dediğine kanıt gerekir mi hiç. Aklın koşa koşa yüreğin peşine takılıp o kapıdan içeri girmesi, böylece ne kadar aciz olduğunu görmesi gerekir.

Ruhuna ve bedenine sağlık Sufi' cim...

guguk kuşu dedi ki...

Akıl gerekli olduğu zmanlarda kullanıldıktan sonra çekmeceye kaldırılması gereken bir makina gibi. eğer siz onu çekmeceye kaldırmazsanız kendini efendi sanıp size emirler vermeye başlıyor:bak sana ters ters baktı, sen de ona bi daha selam verme, öyle söylersen seni çok istekli sanıp seninle dalga geçer, iyi davranırsan seni suistimal eder, daha çok kazanırsen mutlu olursun.....vs, vs ama en çok da şöyle fısıldar: sen haklısın, sen üstünsün.

Köklerden Uzağa dedi ki...

Akıl hep geçmiş ister, yürekse geleceği
Yürek hep yitmiş ister, akılsa süreceği...

sadeceselin dedi ki...

yüreğine sağlık sufim :)

Adsız dedi ki...

AŞK...
Teslim olmak, onun ateşiyle yanıp, yandığını hissetmemek değilmidir.

Yine Aşk ile diyelim mi sufim?
Rabbimin Rahmeti üzerine olsun her an.

Çınar dedi ki...

Aşk değil midir Mecnun'u dağlara düşüren, Ferhat'a da dağları deldiren.
Akıl olmalıdır elbet ama kullanmayı, yönlendirmeyi bilen bir yürek olmalıdır en çok.
Öte yandan tek başına aşk ta olmaz be Sufi'm onu da yöneten akıl olmalı ki; aşkın gücüyle olmazı olduran Ferhat gibi öldürmesin kendini yüreğine uyup, aklına da danışsın.

Demem o ki; aşkı güzel eyleyen akıl, aklı güzelleştiren de yürek olmalıdır. Olmaz biri olmazsa diğeri...

Aşk ile kal Sufi'm

Unknown dedi ki...

MİMLEDİM SİZİ..Gelip alır mısınız?

Adsız dedi ki...

Bu sıcacık satırları yazdıran ruhun hep Aşk ile olsun.Yorumları yazan arkadaşlarımızın Dileklerine de katılıyorum.Aşk ve sevgi ile.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sen yaz, hep yaz candost, seni okurken ruhumun kapıları açılıyor.
Aklına, yüreğine sağlık...

ali zafer sapci dedi ki...

Teşekkürler.

Elifin Terazisi dedi ki...

Can Tontinim, yüreğine sağlık:)

didem dedi ki...

Ask akli mantigi vicdani sasirtan dengeleri degistiren bir guc degil mi?

bırtutamkekik dedi ki...

harika:)
siz hep yazın bizler zevkle okuyalım...
takipteyim...
bende sizi beklerim sayfama...
sevgilerimle...