9 EYLÜLDE DOĞMALISIN ATA - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

16 Eylül 2008 Salı

9 EYLÜLDE DOĞMALISIN ATA



Hani neyse kaçındığın, hoşlanmadığın şey; o gelir ya başına, Ben de sevmem:
Birini beklemeyi,
Maaş gününü,
Mevsimlerin dönüşünü,
Gidenin gelişini,
Gecenin örtüsünü,
Güneşin doğuşunu,beklemeden gelsin herşey isterim.
Zaman denen izafi kavram: beklerken uzar da uzar çünkü.
Beklenen geldi mi saatler koşar dörtnala Arap atı gibi. Sayamazsın günleri geceleri. Takvim yaprakları bir bir üst üste kapanır da hangi mevsim, hangi ay hangi boyuttasın fark edemezsin.
Hamile olup bebek bekleyen gelinlerimin yüzlerine meraklı gözlerle bakışlarım, ya da saat başı bir şeyleri bahane edip telefon edişlerim kim bilir ne çok rahatsız etmiştir onları? Beklettiklerinden dolayı suçlu bile hissetmişlerdir belki kendilerini..
Neyse o günler bir asır gibi uzun geliyordu bana o zamanlar. Telaşlı bir insan mıyım hayır! Sakinliğin ardında bir anne olmanın ne menem şey olduğunu takdir edenlerdenim o kadar. Çünkü bir anne ölümü göze almaktadır doğumhanenin kapısına geldiğinde, sadece bu özveri ve cesarettir beni bu kadar meraklı kılan şey. Babam;
“-Tabiatın kuralı bu,” kızım derdi.
”-Def-i tabii kadar kolay.”Sonra parmağını bala batırır,” baldaki çukurluk kaybolduğu gibi sendeki açıklıkta kaybolacak.”
ATA’nın yani 4.Torunumun babası, önce 30 Ağustos demişti doğum tarihi için bebeğin. Zafer bayramı ya o gün! Ata, o gün gelmedi. Bu sefer oğlum 9 Eylül de doğmalısın diye bir ültimatom patlattı.9 Eylül’e kodladı doğumu.8 Eylül gecesi sancılar ufak ufak başladı, burası İstanbul, ev Kemerburgaz’da. Evle” hastane “Avrupa Florance Nightingale Araştırma ve uygulama merkezi ” arası bir buçuk saat Gece 23.00 te yola çıkıldı, arabada marşlar çalınarak. Doğumu; Doktor Herman Bey yaptıracak. Doktorlar, hemşireler, arada sırada bebeğin yavaşlayıp duran kalp sesleri daha onlarca bitmek bilmeyen sancı dalgaları, gözle görülür bir telaş,her doktorun ayrı ayrı incelediği raporlar...vs.vs
Bir asır süren o arayı daha fazla anlatamayacağım. Siz tahmin edin.
Nihayet 9 Eylül sabaha karşı 5.57 de Ata’mız dünyaya geldi. Güzel annesinin onca mücadelesinden sonra bebeği kucağına verildi çok şükür. Beyaz bir tüy odamıza usulca seğirtti, bulutlardan süzülen yağmur, damlardan ağaçlardan tozu toprağı süzdü yıkadı. Hastaneden çıkış, eve varış aracımıza kanat takmışız gibi hoş bir akış içinde oldu. Annenin sütünü verebilme mücadeleleri, yetti yetmedi bilmecesi, doğduğundan bu yana her gün iki kez banyosu-artık bebekler göbek düşmeden yıkanabiliyor-gazının giderilmesi, gece-gündüz ayrımı, uyku düzeni bunların hepsi halledildi.
Şu anda bir haftalık bebeğimiz. Zaman zaman okula gideceği günü, hatta mezuniyet törenini, âşık olacağı, spordaki başarıları gibi şeyleri düşünüp ağlayabiliyoruz bile artık.
Yani hiçbir şey bizlere beklemek kadar zor gelmedi. Upuzun saatlere yayılmış zaman; kısaldı bir anın içine sığıverdi.
Beklerken; zaten gelecek olan, gelecekte gelmesi gerektiği anda gelecekti, ne bir dakika önce, ne bir dakika sonra. İşte Tanrı kendinden kendini yine en güzel surette yaratmıştı çok şükür.
Bir hikâye ile bitirmek istiyorum yazımı;
Anadolu’da köyün birinde kadının birinin 3 oğlu varmış. Tarlada, sabanda, biri sırtında biri karnında elinde yaba ayağında çarık onları büyütmüş. Yıllar sonra 3 oğul da meslek sahibi olmuş: biri doktor, biri mimar, biri ressam.
Ressam olan büyük şehirde ilk sergisini açtığında anacığını da davet etmek istemiş açılışa Kadın köyünden çıkıp gelmiş, elinde küçük bir çarıkla.
“-Oğulcuğum, biriktirdiğin paraları bu çarıkcığa atasın, bir de sana ana nasihati: Dünyadaki 5000 insandan biri olasın.”demiş. Oğlan mahcup arkadaşlarından utanıp anasına eğilmiş;
“-Ana’cığım dünyada beş bin insan değil milyonlarca insan yaşıyor.”
“Haaayır, oğulcuğum ben insan olan insanlardan bahsediyorum, diğerlerinden değil.” Demiş.
Benim de torunlarıma Eren, Yasemin, Ege, Ata ve Tüm dünya çocuklarına nasihatim:
İNSAN olmaları. Kalın sağlıcakla.Tontini
....

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım tontinicim...Haklısın ne doğum ne uykusuz geceler; en zoru beklemekti..Özellikle 40 hafta dolduktan sonra değil günler saniyeler sayılmaya başlandı beynimde, ruhumda...Ama sounda herşeye değdi..9 Eylül gibi anlamlı bir günde doğmayı beklemiş oysaki benim minik kuşum...Umarım o beşbin kişiden biri olsun,dünyamızı aydınlatsın..Sana tüm desteğin için çoookkkk teşekkür ederiz...
Hülya&Ata

beenmaya dedi ki...

ne güzel yeni bir yaşamın aranıza katılması...hayırlı olsun. analı babalı büyüsün...

Adsız dedi ki...

Allah analı babalı, hayırlı uzun ömürlü etsin inşallah. Doğum tarihi gibi manalı, ismi ile uyumlu, başarı dolu bir ömür diliyorum Ata'ya. Sevgiler, Sdf

Ela'dan Mektuplar dedi ki...

Yakın geçmişteki günlerim geldi aklıma. Her sabah "bugün mü acaba" her akşam "bu akşam olabilir mi"derkennn sonunda kulaklarımıza güllerimizi takıp gittik ve beklenen, yaşanan herşeye değdi. O günden sonra zaten her gün düğün gibi...
Her günün tadını çıkarmak lazımmm.Adı gibi yüce insan olsun dilerimmm..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili arkadaşım, can dostum Dilek,
Öncelikle dünyaya gözlerini açan minik ATA'ya uzun, sağlıklı ve sevdiklerinle mutlu bir yaşam dilerim. Benim de Kasım sonu gibi üçüncü torunum CAN gelecek dünyaya Allah'ın izniyle.
Bloğumdaki yorumunda göndermiş olduğun ilaç için teşekkür ederim, daha öncede duymuştum da aah o kendimi önemsemeyişim var ya.!
Bugün dönebildim eve ve yeni okumaya başladım yazıları yorumları.Şimdi daha iyiyim. Senin de iyi olduğunu yazdığın yazınla iyi anladım.
Ne güzel günler değilmi, işte burada senle birleşiyor tadılan güzellikleri paylaşabiliyoruz.
Sevgiler...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Bu arada yazının yorumunu da atlamıyalım,
Beklemek diye bir şiir yazmıştım çok seneler evvel, onu anımsattı bana yazın.
Beklemek güzeldir de Dilek, ben yine de beklenenin zamanı gelince olabileceklerini farz edip beklememeyi tercih edenlerdenim.
Beklemek dünden vazgeçip, günü yaşayamamak, yarının savaşına hazırlanmak gibi hissediyorum hep.
Sevgiler...
Nur

sufi dedi ki...

Sevgili Hülya @Ata,
Beenmaya,
SDF
Ela,
Nur
Hepinizi çok seviyorum.Yorumlarınız için teşekkür ediyorum.Tontini

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Hayırlı, uğurlu olsun Ata bebiş. 5000 kişiden biri olsun inşallah. Mis kokulu gıdısından koklarım.

Ya ben de beklemek istiyorum böyle. Arayıp gelinleri taciz etmek hatta.:))

Sevgiyle...

sufi dedi ki...

Sevgili yaşdaşım Nur,Can dostum hitabın beni gerçekten duygulandırdı.Teşekkür ederim.Sanal gibi görünse de bu dostluklar gönülden gönüle yol olduğunun göstergesi.Seni çok seviyorum arkadaşım.Can'ı ben de sabırla bekliyorum senin gibi.Dilek

sufi dedi ki...

Sevgili
Fikrimin ince gülü yazılarının tiryakisi olanlardanım.Seninle güne başlamayı, ya da günü senin yazılarınla bitirmeyi isteyenlerdenim.İnşaallah benim gelinlerim gibi seninkiler de senin tiryakin olurlar bir gün.Sevgilerimle
Dilek