SUYUN TİCARETLEŞTİRİLMESİNE HAYIR - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

28 Mart 2009 Cumartesi

SUYUN TİCARETLEŞTİRİLMESİNE HAYIR


Geçen yıl kara haber tellalları olmuştu bazı kişiler. Barajlarda su tükendi Türkiye çöl mü olacak diye diye. Su azaldı… Su bitti… Su tükendiii… diye diye. Bu yıl da “yağmur yağmasın” duasına çıkılacağı söyleniyor nasılsa!

Geçen yıl Zeitgeist'i izlediğimden midir bilmem bu tellalların sözlerinin altından ne çıkacak acaba diye düşünüp durmuştum. Her felaket sözünün altından nasıl bir komplo teorisi çıkacak acaba diye de belki kurmuştum.” Birileri sularımızı bidonlayıp satmak istiyor galiba, burnuma karanlık kokular geliyor” demiştim bir kâhin gibi. Neyse yağmurlar geçen kış ve bu bahar durmamacasına yağınca içim ferahlayıp imanım ve inancım tazelenmişti. Gök gürültülerini ve yağmurun toprağa değen sesini bu yılki kadar hiç sevmemiştim…

Ancak duydum ki 16 Mart–22 Mart tarihleri arasında İstanbul’da 18 milyon avro harcanarak Dünyamız çöl olmasın diye “5.Dünya Su Forumu” gerçekleştirilmiş. Bu sefer görelim bakalım bu forum ülkemiz için ne sağlamış diye düşünmeye ve araştırmaya başladım kendi kısıtlı ve mütevazı köşemde.

Adı geçen foruma: 110 ülkeden 33000 kişi katılmış. Ülkemizden ve Dünyanın her yerinden SU TÜCCARLARI ve Ülkemizin akarsularına ve göllerine göz dikmiş şirketler, pazarlamaya hazır ülkemin su tacirleri ile sözde ekolojik dengeyi korumak için çözümler üretmişler. Forum pazaryerine dönüp akarsularımız ve su kaynaklarımız görücüye çıkmışlar da haberimiz olmamış. Evlerimiz su üstünde dalgalanıp giderken susuz kalabiliriz diye çeşitli önlemlere imza atanlar, bu gün toprağımızı, suyumuzu, yarın havamızı, doğamızı, sonra da bizleri satmaz mı?
Biz, SUFİ SAJA ekibi olarak taraf olmaktan ne kadar kaçınsak da; suyumuzun meta gibi alınıp satılmasına, ticaretleştirilmesine karşıyız.Akıp giden satılan sularımızla hayallerimizin, doğamızın, evlerimizin içinde bizlerin de sürüklenip gitmesini istemiyoruz. Ya siz?

5 yorum:

Ela'dan Mektuplar dedi ki...

Birden aklıma bir deterjan firmasının çektiği reklam geldi. O kadar etkileniyorum ki izleyince. Ne zaman görsem boğazıma kocaman bir yumruk oturuyo sanki. Gözlerim doluyo. Hani çocukların simitlerle, botlarla deniz yerine çölde debelendikleri reklam:( Ege'yi düşünüyorum ister istemez. "İnşallah" diyorum "inşallah oğlum sen büyüyüp bu sularda yüzene kadar akarsuyun, denizin ne demek olduğunu anlayana kadar her şey daha güzel olsun...

tutsak dedi ki...

Enteresan bir film izlemiştim şu anda ismini hatırlamadığım ama insanlara havayı bile para ile satmak için oksijen üreten reaktörü çalıştırmayan bir dünya yönetimini anlatıyordu. Dua edelimde ozon yırtılmasını küresel ısınmayı bahane edip bizleri bir fanus altında toplayıp havayı da parayla satmasınlar bize.

MAVİ UMUT dedi ki...

Daha neler yok olacak bakalım. Umut çok iyi birşey ama...çocukları için üzülen yokmu, gelecek için...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Geleceğin üzerinde oynanan oyunlar.
Ne hale gelindi Can dost?
İlk duyduğumda yine isyanları oynadım kendi kendime.
Sen, ben, o
Su, toprak, yeşil diye canımızdan can katmaya vardırsak bile birileri kağıt parçalarına esir ediyor bizleri, geleceği.
Çok çok sevgiler

Belgin dedi ki...

Ülkemin insani susuzluktan kirilirken, su bulamazken, bu kadarinada yuh artik. Bunlar ülkemizin her seyini satipta, kendileri ve onlarin cocuklari, torunlari nereye göc edecekler acaba?
Sevgilerimle