SANTUR ÇALGICISI - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

29 Haziran 2009 Pazartesi

SANTUR ÇALGICISI


Bornova FORUM: İkea ve Kipa’nın yanı sıra açık ve kapalı, yerli ve yabancı pek çok tanınmış markanın yer aldığı 130 mağaza, yedi salonlu sinema, eğlence alanları ve 3000 araç kapasiteli otoparkıyla alışılmışın dışında bir alışveriş Merkezi.Sokak çalgıcıları ise müzikleriyle (ne kadar istenmeseler de)burayı en nostaljik yapan bireyleri.

Geçen hafta biz de Bornova Forumdaydık. Havuzları köprülerden aşıp, ışıl ışıl mağazaları uzaktan yakından izliyorken bir mekanik su sesi geldi kulaklarımıza. Ses bizi çekti yanına getirdi. Çakılıp kaldık müziğin ritminde. Bir mağazanın sol köşesine çekinerek konuşlanmış biri gitar, diğeri isim babasının Evliya Çelebi olduğunu sonradan öğrendiğimiz SANTUR’u çalan gençler; müzikleriyle bizler gibi birçok insanın da ilgi odağı olduğu esnada bir görevlinin uyarısına maruz kaldılar. Uyarıya halkın karşı tepkisi bence görülmeye değerdi. Aniden masallar ülkesindeki gizemli şelaleden gönüllerimize ılık ılık dolan sihirli su kesilmişti sanki. Bir görevli elleri arkasında “-Burada çalamazsınız” diyordu.”YASAK!” Neden, diye sormadı çalgıcılarımız, bizler sorduk, nedenini öğrenmek istercesine. Cevap “Yasak işte!” oldu ne yazık ki. Oysa Forumun birçok yerinde akordeon, gitar çalan başka çalgıcılar da vardı. Büyük İkramiye bizim iki çalgıcıya vurmuştu.Sustuk çaresizliğimizde, masallarımızdan uyandırıldık.

İsimlerinin Ozan ve Sinan olduğunu öğrendiğimiz gençlere sufi saja ailesi olarak buradan teşekkür edip, bu zorlu yaşamlarının onlara başarı ve şans getirmesini diledik. Santur dinlemek için burdan

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Hay Allah ne güzel de renk işte neden nedensizce "yassah kardeşim" cilik oynar şu insanoğlu...

Belgin dedi ki...

Üzüldüm:((
Dilerim kendilerine daha iyi bir yer bulurlar, insanlari mutlu etmek icin..

Sevgilerimle

şirinem dedi ki...

malesef şu yasaklar hiç bitmiyor aynı Metin Akpınarın ve Zeki Alasyanın yasakalrı gibi o yasak bu yasak ama nedense bu yasaklar herkese değil ne işse :)

Vladimir dedi ki...

Yasaklar her şeyi sınırlarla diğer insanlardan ayırıyor. Her şeyş sınırlayan yasaklar yasaklamakta sınır tanımıyorlar. Usul usul çalan müzik yasaklansa ne olur yasaklanmasa ne olur. Güzel güzel çalsa ne zararı var. Allah yasaklattırana akıl fikir versin inşallah.

öykü dedi ki...

Boyle seylerı duydukca
oylesıen uzulyorum kı
sanat ve sanatı destekleyen bı ulke ne zaman olacagız bız:(
bu acıgımızı kapamak yerıe daha da cok ortadan kaldırmayı neden tercıh edıyrouz
yurt dısına gıdınce
metrolarda cadedelerde
aklınıza gelen heryerde
her tur sanatcıyla ıcıce yasanıyor..
ve o notaların ucusması
aslında
alısverıs merkezı olur
metro olur
cadde olur
her yere hayat katıyor
muzık gıbısı var mı
bunu yasaklayan zıhnıyetlerın ıcındekı SEVGI ! den kusku duyuyorum:(

Adsız dedi ki...

üzüldüm bende.böyle şeylere deger vermıyor bızım ınsanımız:(

beenmaya dedi ki...

yasak.
peki tamam neden yasak?
cevabı yok.
çok saçma sahiden çok saçma...

nilüfer dedi ki...

Sufi bu grupla karşılaşmasa, onları dinleyip begenmese, görevli yasak demese,onlar metacafedeki parçalarının adresini Sufi-Saja'ya vermese, biz ne yazıyı okuyacaktık ne de bu grupla tanışacaktık zannımca, heerşey olması gerektiği gibi mi ne?:)

sevgimlee

Sade dedi ki...

Santur özel bir çalgıdır. Çalanada saygılı olmak gerekir ama nerde?!

sufi dedi ki...

Sevgili Funda;
Yasaklar içinde varlık gösterebilmek marifet herhalde!
Sevgili Belgin;
Bence onlar daha iyi bir köşe buldular, şikayetçi olan mağazalar müşteri kaybetti .
Sevgili Şirinem;
Yasak koymak: üstlük taslayan, hükümranlığını zorla göstermek isteyen, kendine güvenmeyenlere mahsus bir özellik gibi geliyor bana.
Sevgili Vladimir;
"Burada çalmanız yasak"cümlesini duymasaydım belki o gençler ve santur yazılmayacaktı.Yine de her şer gibi görünen her olayın vardır bir güzel nedeni.
Sevgili Öykü;
Bunu yasaklayan zihniyet ;mağazasına ilginin azalıp malını satamamak endişesi.Oysa bir düşünse, müzik onun mağazasına çekiyordu insanları.

sufi dedi ki...

Sevgili Dolunay;
Yaşamın bir ritim bir akış olduğunu duyamıyorlarsa onlara yardım etmek gerek.
Sevgili beenmaya;
Neden? Cevap:İşteee!
Sevgili Düş:
Evet dostum herşey olması gerektiği gibi.O gençler ayakkabıları yırtık, sanıyorum müzik yaparak geçimlerini sağlayan gençlerdi,CDlerini aldık ama onu yayınlayamadık onun yerine Metacafe'ye link verdik.Sevgilerimle.
Sevgili Sade;
O ahşabın bağrından,haddeden geçmiş tellerin çırpınışından gelen sesleri oluşturana nasıl saygı duyulmasın ki?

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Can Dost,
Özlemişim yazılarınızı, yasak olmadığını umarak okudum.
Sevgiler...

sufi dedi ki...

Can dostum sen de hoşgeldin, senin yürüdüğün yollardan yürüyorum ben de şimdi.Tebdil-i mekanda ferahlık vardır dediler de,taşınma maratonuna girdim böylece.Koli bandım nerdeee?
Sevgilerimle.