Kahraman soğan mı?
“Nereden çıktı şimdi bu?” diyecek bizi takip eden okuyucularımız. Malum bu günlerde grip ile yatıyor, grip ile kalkıyoruz, bir garipleştik anlayacağınız. Evimizde her sonbahar; kış hastalıklarına karşı direnç arttırmak için soğan sarımsak vs gibi yiyecekleri daha fazla tüketmeye çalışıyoruz. Domuz gribi vakalarının git gide arttığı bu günlerde kahraman soğanın ve sarımsağın gribin oluşmasını engelleme yönünde güçlü ve yenilmek bilmeyen savaşçılar olduğunu düşünüyoruz çünkü. Hatta bu günlerde internet üzerinde soğanla ilgili bir efsane de dolaşmaya başlamış. Sizleri de bu efsaneden böylece haberdar etmek istedik. Efsane bu ya;
“1919 yılında, dünyada 40 milyon kişi ‘grip’ten öldüğünde, bir doktor, birçok çiftçiyi griple mücadelede yardım amacıyla ziyaret eder. Birçok çiftçi ve ailesi grip kapmıştır ve birçoğu ölür. Doktor ziyaretlerine devam eder ve bir sürprizle karşılaşır, ziyaret ettiği bir çiftçi ve ailesi çok sağlıklıdır.
Doktor böyle olabilmesi için aileye herkesten farklı ne yaptıklarını sorar ve cevaben çiftçinin hanımı “odalarına, bir tabak içinde soyulmamış bir soğan koyduklarını” (muhtemelen diğer odalara da koymuşlardır) söyler. Doktor buna inanamaz ve bu soğanlardan birini alarak laboratuarda mikroskop altına koyarak inceler ve soğanın içinde grip virüsünü görür. Soğan açıkça grip bakterisini absorbe etmiş, emmiştir ve bu sayede de aile sağlıklı kalmıştır.”
Ne demişler efsaneye inanma efsanesiz de kalma. İşin şakası bir yana soğanın faydasının günümüzde kanıtlanmış birçok gerçekliği vardır. Neler mi, sıralayalım.
# Grip ve soğuk algınlığında faydalıdır.Öksürük söktürür, bronşları temizler.
# Vücutta biriken zararlı maddeleri ve suyu atar.İdrar söktürür.
# Romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, damar sertliğinde faydalıdır.
# Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur.
# Zayıflamayı sağlar.
# Böbrek ağrısını dindirir.
# Zihin yorgunluğunu dindirir.
# Baygınlığı geçirir.
# Prostat bezinin hastalanmasını önler.
# İktidarsızlıkta faydalıdır.
# Cinsel gücü artırır.
# Egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır.
# Astım nöbeti, akciğer hastalıkları,
# Kandaki şeker seviyesini düşürür.
# Şeker hastalarında faydalıdır.
# Kolera ve veremde bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
# İhtiyarlamayı geciktirir.
# İştah açar.
# Kalbi kuvvetlendirir.
# Koroner damarları genişletir.
# Cerahatlerin boşalmasına yardımcı olur.
# Dolama ve arpacıkta da faydalıdır.
Resim:www.robinsomes.com'dan alıntı.
23 Ekim 2009 Cuma
KAHRAMAN SOĞAN
Gönderen sufi zaman: 16:00
Etiketler: SAJA BAKIŞI, ŞİFALI BİTKİLER
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
14 yorum:
Sayın Sufi yazınızı okumasaydım ben aktaracaktım bu konuyu ne iyi yapmışsınız.
Büyüklerimizin uzun yıllar yaşamalarının sırrı da bu değil mi..
Yabana atmamalıyız..
Sevgi ve saygılar.
Saol bilgilendirdiğin için,
fazla sevmem aslında ama daha bundan sonra daha sık yiyeceğimden eminim.
nasıl şükretmeli ki bunca nimete?
Rabbimin bahşettiği sonsuz sayıdaki nimetlerden yalnızca bir tanesi...
Paylaşımınız için teşekkürler.ama bu bilgiyi annemle paylaşmayı düşünmüyorum.Odamda soğanla karşı kaşıya olmak pek işime gelmez açıkcası:)))
Benım ananem hep söyler... sağlıklıdır ve saglını sarımsak yutmasına bağlar.Sogan yemesıne baglar.Bazen kızardık ona anane kokuyor yaa dıye ama o saglık bu saglık der...çok dogru.
Dilek'ciğim,
Bugünlerde ben de şifayı kapmış olarak rutinin üzerinde koşuşturuyorum ya...
Çok sevdiğim bir Dr. arkadaşım (blogcudaki postuma ) yorum yazmış.
Yeri gelmişken onun reçetesini duyuralım, ola ki faydası olur:
"Sana basit bir reçete önericem ama her kullanan çok memnun. Bir baş sarımsağı iyice ez , üzerine 2 limon sık . 1 gece dolabda beklesin. Sabah akşam balla tatlandırarak birer yemek kaşığı iç. Sarımsak kokmazsın hiç merak etme. Umarım denersin ve memnun kalırsın."
Umarım sizler de dener ve memnun kalırsınız.
Sevgiler...
Suficiğim,
Kokusu yüzünden pek çok kişi ağzına sürmüyor ne soğanı ne sarmısağı maalesef...
Eskiden savaşa giden askerlerimizin yanında bulundurduklarını okumuştum ben de..Tabii hastalık çok, ilaç yok o zamanlar. Ve soğan sarmısakla korunuyorlarmış..
sevgilerimle..
Sevgili Dilek'cim,
Çok sevdiğimiz soğanı bize bir kez daha sevdirdin.
Doğal antiyobatik soğan ve sarmısağımızı kokusundan dolayı gençler pek sıcak bakmıyorlar ne yazık ki.Babacığım soğan salatası yapardı ızgara oldumu "haydi ilaç zamanı" derdi.
Tüm yiyecekleri modernleştirdik de soğan sarmısağa nedense çok yüz vermedik.
Sevgiler...
Bugün annem anlattı bu olayı çünkü oğlumun okulunda domuz gribi vakası 3kisi oldu ve evde bebekte oldugundan ben çok kötü durumdaydım.şimdi bir soğan olayida benden babami kalpten kaybettiğimin 3.gunünde yatistirici kullandığım için heryere taksiyle gidiyordum...taksi şoförü abimiz hergun anneme aglayarak gittiğimden durumu sordu bende anlattım.Onunda basına gelmiş kalp damarlarından biri yüzde 85kapanmis kendiside amelliyattan korkunca Karadenize memleketinde yaylaya kaçmış.Orda bir hanım geceden rendeleyip suyunu çıkardığı soğanı hersabah kendine içirmiş ve damarı açılmış.doktorlar bile buna şaşırmış.Ne diyelim zaten elimizde yapısı ile oynanmamış bir soğan kaldı...Sevgilerimle...
Bu akşam ailecek yedik 2 baş sarımsağı afiyetle.:)))
Kuru fasulye yapar soğanımızı da yeriz ohhhh:))
Ceeeemmm kuru fasulye yapcam gelinnn hadii...:)
Öpüyorum kocaman ikinizide...
Gerçekten soğanda sarımsak gibi allahın güzel nimetlerinden, kimbilir daha bilinmeyen nelerde ne şifalar var.
sevgili sufi,
soğan Doğanın en başlıca yemeğidir.Ne yerse yesin yaz olsun kış olsun soğanı ister acı olsun ister tatlı her koşulda mutlaka yer bizim Dodık hanım soğanını.Dediğin gibi faydalı olduğunu düşünerek bizde keyifle yemesini seyrediyoruz :)
Sevgili Haykırış;
Eskiden soğanı bir yumrukta kırar ve öyle yerlerdi büyüklerimiz.Bence çok da sağlıklıydılar.Şimdi gençlerin çoğu hasta.
Sevgili SeRİOuus;
Soğanı enine 2-3 dilim enine kesip zeytinyağında arkalı önlü kızartıp tuz kekik kırmızı biberle yiyebilirsin.O zaman gaz da yapmıyor kokmuyor da.
Sevgili Feri;
Allah'ın sınırsız sonsuz nimetlerinden hangisini saymalı?İncelendiğinde başımıza gelen her derdin şifası da doğa-nın içinde saklı, bulabilene.
Sevgili Primam;
Arasıra eskilerin sözlerinden öğreneceğimiz ne kadar çok şey var diye düşünüyor insan.
Sevgili Hayat;
Senin verdiğin o tarif kireçlenmelere ve eklem ağrılarına da çok iyi geliyormuş.Ben de bugün hepinizden çok şey öğrendim, teşekkürlerimle.
Sevgili Zeugma;
Eskiden düşüp bir yerimizi yaraladık mı, elimizde dolama falan olduğunda soğan haşlayıp koyarlardı ve geçerdi.Atalarımız her yemeğe soğan koymuşlar belki de daha bilmediğimiz çok şeye şifa kendileri.Öğreneceğiz.
Sevgili Nur;
Dedelerimizden avrupalı ve Amerikalılar kopya çektiler mutfaklarından ve sofralarından eksik etmiyorlar.Bizler de neredeyse unutuyorduk.Geçenlerde hastalandığımda sabah kahvaltısında bile soğan yiyerek ilaçsız iyileştim.Oysa sabahları soğan kokusuna hiç tahammül edemezdim eskiden.
Sevgili portakal mavisi;
Verdiğin reçete bence de çok mantıklı.Keşke herkes okusa da bari bir yerlere lazım olanlara bu bilgiler ulaşsa derim.
Sevgili Elam;
Kurufasulye mi dedin?Davetin için teşekkürler.Bari ben de geceden ıslatayım yanına da soğan kırayım kesmeyeyim di mi?Turşu da yapmıştık beraber hatırlarsan sen yiyemedin ama.Biz de sizi öpüyoruz canım.
Sevgili Onuncu Köyün Adamı;
Favori şifa kaynaklarından biri de "çörek otu"Ölümden başka her derde şifa diyorlar her gün 1 çay kaşığı vücuttaki yeli iltihabı birçokşeyi izole ediyor.
Sevgili Tabiat ana;
Benim torunların hepsi de bayılıyor soğana vardır bir nedeni diyordum.Sabah kahvaltısında Eren'e sana ne yapayım diyorum "Tontini soğan" diyor.Beni de alıştırdılar doğrusu iyi oldu.Eskiden bayılana da soğan koklatırlardı,şimdi hatırladım.Hepinize sevgiler.
hayret (:
annemde gecenlerde arayip, bol bol sogan filan tüketin dedi :)
demek burdan esti, yoksa o da mi seni takip ediyor saja :P
Yorum Gönder