KINA KOKULU ÇOCUKLARIM - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

28 Ekim 2009 Çarşamba

KINA KOKULU ÇOCUKLARIM

Mutluluk nedir?
Çok parası olan mutlu mudur ya da sevdiklerinle birlikte yaşayan mı? Mutluluk kimine göre paradır, kimine göre vicdan. Kimisi yalnızlıktan hoşlanır, kalabalıktan bazısı. Ailesinden kopamayanlar da vardır aramızda, başkalarını ailesi yerine koyan da. Ben yüzlerce çocuğu yüreğimde büyütmeyi seçtim kendime. Nasıl mı?
Küçük parmakları vardı hepsinin. Elimi sıkı sıkı tutarlarken sanki gitmemden korkuyorlardı. Soğuk kurutmuştu yanaklarını. Saçları kıvırcık, düz; taranmış ya da karışık… Ama kokuları; taze kına kokusundan farksızdı. Başka nasıl tarif edilebilir, bilinmez. Boyları üst baldırıma kadar gelen bu çocukları görebilseniz keşke! Kollarıyla biri bacağıma sarılırken bir diğeri merdivene çıkmış beni öpmeye çalışıyordu.

Kurak iklimin derisi kurumuş çocuklarıydılar sadece. Elleri sem-sert, yaşlarından 10 yaş büyüklerin elleri gibiyse de, yürekleri çok küçüktü daha. Onlar benim güzel Tulgalı’mın onurlu gelecekleriydiler. Şaşkınlığımı gizleyemedim o miniğin elimi sıkıca tuttuğu an. Gözlerim yaşardı. Güneşten gözlerimi alamadım. Işık ışıktı gözleri bana bakarken. Sonra bir diğeri geldi, sonra bir diğeri. Git gide çoğaldılar etrafımda. Hepsi AÇ-tı başlarının okşanmasına. Hiçbir ihtiyaçları yoktu, sevgi hariç. Bir değseniz saçlarına sanki dünyanın bütün şekerlemelerine sahip oluyorlardı. Çoğu ailesinin 10. çocuğu, en küçüğü ve sevgiye en çok ihtiyaç duydukları yaştaydılar. Oysa anneleri sabahın beşinde su taşımaya koyuluyordu. Onları sevmeye sıra geliyor muydu bilmiyorum. Kadın olarak burada doğmak başlı başına bir hikâye… Bu sevgiye aç, utangaç yüreklerin tutunacağı kaç kişi vardı kim bilebilir? Bilemediğimiz birçok hikâye olsa da evlerine götürdükleri bir avuç sevgi size daha da bağlanmalarını sağlıyor. Sizi bir lider ve hatta bir ebeveyn olarak gördüklerini hissedebiliyorsunuz. Sizi dinlerlerken o kadar çıplaklar ki. Hiçbir riya hiçbir yalan yok yüzlerinde yakalayabileceğiniz. En ASİsine bile tebessümle yaklaştığınızda size en içten şekilde yaşamının bütün kapılarını açıyor.
Kış mevsimi sizin kapınızı çalmak üzereyken, burada günden güne kendini hissettiriyor. Ama ben İzmirli biri olarak; artık Van’ın sert ve soğuk kışlarına, onların o sıcak elleriyle katlanabileceğimi biliyorum. Ve aslında küçücük elleriyle ahır temizleyen, 2 yaşındaki kardeşine annelik yapan, koyunlarını otlatmak için okula gelemeyen bu çocuklar için burada nefes almadığım için, çok ama çok mutluyum…

Fotoğraf: www. haccecanblogspot.com'dan alıntı.

11 yorum:

Ela'dan Mektuplar dedi ki...

Hani bir kitap okurken, içinde geçen kişileri olayları, yerleri gözünde canlandırırsın ya, kafanda kendine yeni bir dünya yaratırsın hani, işte aynen öyle Tulgalı Köyü beliriverdi gözümün önünde şimdi. O çocukların o masum suretleri, güzel gözleri de tabii. Hepsini ayrı ayrı kafama yerleştirdim.
Hatta bir yakınımın kına gecesinden kalma azıcık bir kınam vardı evimde kalktım onu kokladım. İçime çektim senin gibi.
Sayende oldu bütün bunlar. Teşekkür ederim.
O küçük elleri benim içinde ısıt olur mu.?
Dağlar kadar sevgilerimi yolluyorum onlara burdan, sanada.

laleninbahcesi dedi ki...

dört gözle bekliyorum sizden gelecek haberleri. O çocukların çok şanslı olduğunu düşünüyorum .

Bir köyden haberdar olduk sayenizde. Şimdi biliyorum ki, VAN'a bağlı Özalp ilçesinin Aşağı Tulgalı köyü var. Bu köyde elleri kına kokan çocuklar var ve de onların Ahu Öğretmeni.

İzliyorum sizi öğretmenim.

SeRiOuuS dedi ki...

Öyle güzel anlatmıssın ki sanki o dolu dolu bakan gözler, gözümde canlandı..

aysema dedi ki...

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Cumhuriyet öğretmenlerine selam olsun...

beenmaya dedi ki...

BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN ÖĞRETMENİM SİZİNDE, ÇOCUKLARINIZIN DA, ÇOCUKLARIMIZIN DA...

BEKLİYORUZ HABERLERİNİZİ...

y. dedi ki...

sizin gibi öğretmenler varya, umutla doluyor benim yüreğim, sert iklimlerde, küçücük yüreklere sevgiyi vermek, bunu becerebilmek , hele de şu günlerde bezdirilirken hepimiz, iyi ki varsınız. CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN BUGÜN VE YÜZYILLAR SONRASI İÇİN DE.

Belgin dedi ki...

Ögretmenim Cumhuriyet Bayraminiz Kutlu olsun. Sizler ve yetistireceginiz/yetistirdiginiz cocuklarimiz bizim umut ciceklerimizsiniz, umut bahcelerimiz hic solmasin.
Bekliyoruz güzel mektuplarinizi..

Sevgilerimle

MAVİ TUTKU dedi ki...

Harika bir yazı, etkilenmemek mümkün değil.
Ellerinizden öpüyorum öğretmenim.
Bence mutluluk; en insani duyguları taşıyarak mutlu ederek mutlu olabilmek ve vicdanı rahatlığı huzuru hissederek yaşamaktır.

lityummm dedi ki...

öyle güzel yazmışsınız ki , öğretmenlik dünyanın en önemli mesleği tabii anlayana ..

Çınar dedi ki...

Mutlu olmanın en erdemli yolunu seçmişsiniz. Ne mutlu o güneş gözlü kına kokan çocuklara ki, minik yüreklerinde sevgi çiçekleri açtıran eli öpülesi koca yürekli bir öğretmenleri var.

Bayramınız kutlu olsun

Zeugma dedi ki...

Çok duygusal çok güzel satırlar dökülmüş yüreğinizin ta derinlerinden..Tam bir Cumhuriyet öğretmeni.Bayrağımız nerede dalgalanıyorsa oraya koşmuş, idealist, sevgiyle dolup taşmış..

O çocuklar sizi yaşlı elleriyle,karmakarışık saçlarıyla, gülen gözleriyle ısıtsın, siz de yüreğinizdeki bu aşkla..
Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun sevgili öğretmenim !