KARA KARGA - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

14 Kasım 2009 Cumartesi

KARA KARGA

Âdem'in iki oğlunun haberini bilir misiniz? Kabil diğer kardeşi Habili öldürdüğünde önce pişmanlık duyanlardan olmuştu. Sonra da cansız yatan kardeşini ne yapacağını düşünmekteyken;”Allah kardeşinin cesedini nasıl saklayacağını ona göstermek için yeri eşeleyen bir karga gönderdi. O dedi ki: Vay be şu karga kadar bile olamıyor muyum ki, kardeşimin cesedini saklayayım.” KURAN’ ın Maide suresi 31.ayette böyle demekte.

Tevrattaki Yaratılış efsanesinde ise suların elli gün boyunca yeryüzünü kaplamasından sonra ne zaman enginlerin kaynakları, göklerin kapakları kapandı yağmur dindi; NUH geminin penceresini açıp kuzgunu dışarı gönderdi, kuzgun geri dönmedi. Ondan sonra güvercini gönderdi de güvercin gagasında yeni kopmuş zeytin yaprağıyla geri döndü. Nuh yeryüzünden suların çekilmiş olduğunu işte o zaman anladı.

İncilde “Kuraklık ve kargaşa zamanları boyunca kutsal keşişleri beslemişlerdir”. Kral 17,6 da, Tanrının mesajı: “Buradan ayrılın ve doğuya dönün. Cherit nehri boyunca saklanın. Orası Ürdün'ün doğusudur. Dereden su içebilirsiniz. Kuzgunlara sizi orada beslemeleri için emir verdim” demektedir.
Hiç bir kargayla göz göze geldiniz mi bilmem ama enteresan hayvanlardır kendileri. Eşlerine sadık, sosyal, şakacı, karmaşacı, şımarık ve son derece zeki… Size senden korkmuyorum mesajını veren cesur hayvanlar, beslenmeleri ise (fark etmez) insan gibi otu da eti de yiyebilen, kuluçkaya dişi erkek değişimli oturan, yavrularını şahin gören muhteşem ebeveynlerdir. Peki, nedir bu haklarında uğursuzluk yakıştırmalarımız? Bitlerini temizlemek için tüten bacalarda kanatlarını açarak silkeleyen, diğer bütün hayvanlara kafa tutup gözdağı verebilen, ulaşamadığı yiyecekleri çeşitli yöntemler yaratarak çubukları büküp kıvırıp ulaşıp yiyebilen, hatta cevizleri anayollara yüksekten atıp kırılmasını sağlayan muhteşem yaratıklar kendileri aslında.”Hayvanlarda akıl vardır da insanlardan farkları fikirlerinin olmayışıdır” diyenleri bile şaşırtacak özelliklere sahipken nereye dayanır bu haklarındaki asılsız söylentiler? Belki de notasız GAKlamalarıdır! Kim bilir?
bir kumarbaz, bir ahlaksız,alçak,alaycı,yalancı,hırsız,casus, muhbir,dolandırıcı, kâfirlerin tarih boyu karga simgeleriyle ifade edilmelerine razı olamadım, gönlüm bugün kargaları anarak, temize çıkmalarını istedi belki.
Sevgilerimle.
Resim:images.com'dan alıntı

12 yorum:

nalan dedi ki...

kedilere de nankör derler ya, insanlara çok fazla benzedikleri ve yönetileedikleri için aslında söylenir bu.
insanlar kargaları da fazla zeki olduklarından çekememişler, hem aklı hem de neredeyse fikri olduğu için aşağılamışlar :)

Arzu Breda dedi ki...

Merhaba,

Üç kutsal kitaptan alıntılarla birlikte yaptığın değerlendirmeler ve gözlemler ile birlikte çok güzel bir makale çıkmış ortaya..

Canı yürekten kutlar ve bizlere bu değerli bilgileri sunduğun için, çok teşekkürler.. :)

Ellerine, beynine ve yüreğine sağlık..

Sevgilerimle..

haykırış dedi ki...

Sayın Sufi,
Keyif aldığım bir yazı işte, elinize sağlık. Rahmetli annemin biz çocuklara kızdığı zaman "kuzgunlara yem olasınız" demesini hatırlattı.
Güzel bir ayrıntıyı dile getirmişsiniz.
Ve iyi ki paylaştınız.
Sağlıklı gün dileklerimizle,
Saygılar sunuyoruz.

. dedi ki...

keyifle okudum.
siz söylenmesi gerekenleri söylemişsiniz.

güzel haftasonları olsun..

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Ben en çok tavırlarını seviyorum. Kışaladığınız zaman "sen git dedin diye değil, tatsızlık çıkmasın diye uçuyorum" edalarında havalanışlarına hayranım.:)

İnsanoğlu kendisi dışında başka akıllı bir canlıya tahammül edemiyor sanırım:)"kuş beyinli" bence hakaret kabul edilmemeli :)

Kargalar,tek tabanca seyre çıkabildikleri gibi birinin başına bir şey geldiğinde telsiz yoluyla haberleşip zor durumdaki arkadaşlarının imdadına yetişebiliyorlar. Çeteci hayvanlar :)

seviyorum onları :)

sufi dedi ki...

Sevgili Nalan;
Arzu;
Haykırış;
Bir masal anlatsam;
Dalgaları aşmak;

Kargalara yargılayıcı gözlerle bakmayıp onların da zeki yaratılmışlar olduğunu düşünen dostlar olduğunuza sevindim doğrusu.Hemfikir olmamız yorumlarınızdan anlaşılıyor çünkü.Onları temize çıkarma çabamız yazıyı yayınladığım anda evimin tam karşısındaki okulun bahçesindeki çam ağacının dalına konan bir karganın kocaman bir GAK sesiyle onaylandı. Hepinize sevgilerimle.

Stil Direktoru dedi ki...

Sufican aydınlanma projesi eğitim gönüllüsü gibisin, kalemine aklına sağlık.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Dilek'cim,
Yine okurken düşündüren güzel bir yazı. Ellerine sağlık canım.
Kargalar, balkonumun kenarlarına çok pislediklerine "yeter arkadaşlar kendinize bir tuvalet edinin lütfen" diye söylenir de temizlerdim.
Hiç bir hayvanı, yaratanından dolayı şekillendiremem ve kızamam.
Severim sevmem o başka. İnsan olsun hayvan olsun takılarla değerlendirmek asla bana göre değil. Hayvanlara karşı çok hassasımdır, çünkü onlar nasıl yaratıldılarsa öyledirler. Değişim göstermek biz insanlara özgüdür. İşte orda çelişkiye düşerim!
Sevgiler...

y. dedi ki...

Çok enteresan gelişmiş bir aile yapıları vardır üstelik. evimizin bahçesinde yavrularını uçuramayınca daldan düşürmüşlerdi. anne ve baba karga saatlerce yavrularının sığındığı duvar dibinde kedi yanaşamasın diye nöbet tuttular. yaklaşan kediye saltolar yaptılar. tabi sırf onlar mı, ben de! en sonunda duvarın dibinden yavru kargayı kaptığımız zaman dala konup bakışlarını hiç unutamam. sanırım zarar gelmeyeceğini benimde onlar kadar kediyi kovalamam dan anlamışlardı. aynı yavruyu dört kez yuvaya koyduk. öte yandan hayvan bile kendine zarar gemeyecek olanı , kötülük yapmaması gerekeni biliyorda, şu insan , bunlardan hiç ders almıyor.

nanopolitika dedi ki...

Sevgili tontini,Karganın biri bir kiliseye musallat olmuş.Papaz ne zaman dışarı çıksa uçup uçup papazın üstünü kirletiyormuş.Daha sonra aynı şekilde uçup uçup tekrar papazın üstünü kirletiyormuş.Bir böyle iki böyle üç böyle.Papaz ne yaptıysa da kargayı yakalayamamış ve demişki şuraya biraz şarap koyayım karga şarabı görürse uçar gelir içer bende yakalarım.Ve bir tas şarabı koymuş oraya.Düşündüğü gibi de olmuş.Şarabı gören karga dayanamamış hemen şarabın yanına uçup başlamış içmeye.İçmiş içmesine ama hemende sarhoş olup başlamış sendelemeye.İşe bu sırada papaz gelip hemen kargayı boynundan yakalamış.Kargaya demişki ulam sen yahudi olsan kiliseye gelmezsin hristiyan olsan papazın üstünü kirletmezsin müslüman olsan şarap içmezsin olsa olsa sen bektaşisindir.Hoş bir anektod.

Zeugma dedi ki...

Bu değerli bilgiler doğrultusunda sunduğun görüşlerin hepsine katılıyorum sevgili suficiğim.

Sahi nereden kaynaklanmış da adı bu kadar kötüye çıkmış ki?
Ben de hiçbir sebep bulamıyorum bu hayvan bu kadar zararsız ve son derece zekiyken.
Şu an aklıma herkesin bildiği şu çocuk şarkısı geldi:
Karga karga gak dedi
Çık şu dala bak dedi
Çıktım baktım o dala
Bu karga ne budala..


Görüyor musunuz, burada bile ''budala'' bu hayvan, her yerde..Sanki çocukların zihnine mıhlamak istermiş gibi..

Aklıma pek de gelmemiş bir konuda sayende aydınlanmış oldum sufim..

Teşekkür ve sevgilerimle...

sufi dedi ki...

Sevgili Stil Direktörü;
"Aydınlanma projesi eğitim görevlisi" bu sözü pek sevdim biraz da sevindim desem benlik olur mu hııı?
Sevgili Nur;
Bazen büyük hayvanların can taşıdığına inanmamız kolay oluyor da küçük hayvanların öeneğin minik bir yakarcanın taşıdığı canın ayırdına varamayabiliyoruz.Oysa o da bir yaratılmış sevmemiz gerek yaratandan ötürü.Sevgilerimle.
Sevgili y.;
Onlardaki 6.his bizlerde de var aslında ama şartlanmışlıklarımızdan arınıp o duygumuzu yüze çıkarabilseydik inan çok farklı bir İNSAN olabilirdik.Bizler pek öyle önceden sonrayı göremeyenler sınıfındayız.Bir zaman gelir düzeliriz inşaallah.sevgilerimle.
Sevgili nanopolitika;
Anekdot çok hoştu doğrusu.Bektaşi hakla hak olmuş da hakka kafa tutmayı kendinde hak bulanlar sınıfına yazılmışsa gömleğini yıkar da çalılara asar yaz günü "bak Allah gömleğim kuruyana kadar yağmuru yağdırırsan osururum sana"der.Biraz sonra yağmur indirir.Onların duası da bu çeşit işte.Bize de nasib ola,sevgilerimle.
Sevgili Zeugma;
Aslında o çocuk şarkısında bizim atladığımız birşey var:
Karga karga gak dedi
Çık şu dala bak dedi
Çıktım baktım o dala
Bu karga ne bu-DALa...
Ama şuuraltımıza kara karganın tarihi kötü ve kaka olarak kaydedilmiş bir kere. O verileri belleğimizden silme zamanımız geldi belki de sevgilerimle.