Pİ GÜNÜ: 3.1.4.1.6 - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

14 Mart 2010 Pazar

Pİ GÜNÜ: 3.1.4.1.6

ÜÇ BİR DÖRT BİR ALTI
Acaba bir kişi güneşle birlikte hep batıya hep batıya gitseydi hiç yaşlanmayabilir miydi? Bilinmez hep aynı günü yaşıyor olacaktı belki de. Güneş onun için hiç batmıyor olacak, gün 24 saatle kısıtlı kalmayacaktı belki de. Batı nereye göre batı sizce? Bir yerden sonra batı batının doğusu olmaya mahkûmken, doğu da her zaman doğunun batısı olacaktır şüphesiz.
Çemberin yarıçapı :”3.1.4.1.6”yani Pi sayısı merkeze yol alışımızın gizli formülü de olsa zoru başarmak başarmanın en güzeli bence.
Tasavvufta YOL dan söz edilir .Yol denir,yolcu ,yolculuk denir bu merkeze seyahat serüvenine.formülü 3.1.4.1.6 bu rotayı izleyen bulur leylayı da mevlayı da.Rotayı şaşırmamak dümeni fazla oynatmamak gerek.Bu güzergahta develer gibi yol almak köpek ulumalarına çölün fırtınalarına kulak asmamak gerek.Çokluktan tekliğe giden yolda önümüze çıkan engellerin aşılası, ulaşım yollarının kolay geçilesi olması dileklerimle.

2008 yılı Mart ayında yazdığım bu yazıyı bu gün Pi günü olması dolayısıyla sizlerle bir kez daha paylaşmak istedim.

11 yorum:

Evren dedi ki...

pi günü deyince neden gülümsüyorum ki... pi günü :)

ali zafer sapci dedi ki...

31416
Güzel çağrışımlarla dolu iyi bir hatırlatmaydı.
Teşekkürler.

. dedi ki...

Değişken olan sayıları hiç sevmesemde,yazı harika olmuş.Pi gününde hediye alma gibi bir lükse sahip değiliz değil mi?
Sevgiler

gülsen VAROL dedi ki...

Ah sevgili Sufi..seni ağabeyimin emaneti gibi seviyorum.. ondan geri kaldığına inandığım tüm ömür yapraklarının sana eklenmesini dileyerek..
"bana bir kelime öğretenin kulu olurum" dendiğine inandığım için, şimdi ben senin kulun olmalıyım diye düşünüyorum.. Zira Pİ gününü ilk defa duyuyorum.. Cehalet mi kötü, matematiğin aklımda kalıcı olmayışı mı bilemem!!!
Bilirsin İskandinav ülkelerinde 6 ay güneş hiç batmaz.. 6 ay da hiç doğmaz!!
"gece güneşi" diyor iskandinav halkı gece 12 de pırıl pırıl yükselen güneşe!!
Yazdıklarını okuyunca, batının nereye göre batı oluşu..orada dakikalarca düşündüm.. bizim batımıza göre geri kabul ettiğimiz doğu halkının İrana göre batılı kabul edilmesi gerektiğini!!
Sonra beni en çok etkileyen, hep gidilseydi batıya, yani güneşin peşi sıra yani "hep aynı günü" yaşamak mümkün olsaydı.... işte orada tüm duygularımı kamçılayıp "bulun" dedim "o günü"!!..
güncelliğini yitirmiş olsa da yıllanmış olmanın ululuğunu kaybetmeyen günlerim sıraya dizildi...
Ah.. sevgili Sufi.. hiç birisini "bu" diye seçemedim.. ve vazgeçtim güneşin peşi sıra batıya gitmekten!!
Ama sana bir teşekkür borçluyum, beni "an" içinde, kaybettiğim için kahredici hiç bir günün kalıcı olmasını istemediğimi farkettirdiğin için!

Aydedeye havlayan dedi ki...

ne güzel bir yazı.. yolun sonuna emin adımlarla yürüyelim, orada ne varsa bizi kucaklayacağına şüphem yok..
sevgiler..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Pi gününün insanlığa hayırlar getirdiği düşüncemle öncelikle iyi pazarlar diliyorum
Dost Sufi.

Bu kadar önemli bir konuya parmak basıp paylaştığınız için de zatalinizi müsadelerinizle kutlamak istiyorum gerçekten.

Mevlana aşkının bu denli anlatabileceğini bilmiyordum.Ceyhun Nehri gibi beni hızla pi sayısız ve pusulasız hızlı akıntısında denize doğru taşıyor.Mesela örneğin pi sayısınıda alarak yanıma denizlere doğru akıp,orada parçalanmış teknemin her parçasını dibe batırıyor.Sonra bir timsah başını kaldırıp okyanusu yutuyor,sonra da okyanusun dibi timsahı kum kaymalarında kaplayan bir çöle dönüşüyor.Değişiklikler yer alır.Nasıl olur bilmiyorum.Veya ne'den neyin mutlaklıkta kaybolup gittiğine.O kadar çok hikaye ve açıklama duyuyorum ki,ama sessiz kalıyorum.

Çünkü ben hiçbir şey bilmiyorum.Eskiden açık deniz tayfası olarak,okyanusta yuttuğum bir zerre su benim cehaletle tamamen hoşnut
olmamı sağladı ve ben şimdi artık Antalya'ya yerleşmek istiyorum.

Sevgilerimle dostum...

öykü dedi ki...

Koordianatları hazır elımızdeyken
ben de bu yoldan gıtmek ısterım..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Can dostum,
kafamın çok karışık olduğu bir dönemde sende kafamı iyice karıştırdın. Daha önce de okuduğum bu yazını bu kez okurken daha değişik düşüncelere girdim. Aynı günü yaşamak! ileriye gidildiği halde hiç ilerlememek!geceyi hiç bilmemek gibi.
Dur biraz daha düşüneyim nasıl olur.
Sevgiler...

bilge dedi ki...

pi gününü ilk kez duydum güneş hiç batarmı ?sevgiler..

Adsız dedi ki...

Hepimizin iyi kötü aklında kalan bu pi sayısının bir de günü olacağı hiç aklıma gelmezken, bir gün böyle bir blogcu arkadaşım tarafından da ele alınacağını hiç düşünmemiştim.

Bu güzel "pi" gibi paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

sufi dedi ki...

Sevgili can dostlar;
Pİ günü:ünlü matematik sabiti pi sayısı’nı kutlamak için oluşturulmuş bir gün olarak biliniyor. Her yıl 14 Mart’ta kutlamaları yapılıyor. (Amerikan tarih formatında 3/14 olarak göründüğü için)3.ayın 14ü=3.14 yani.
Pi Gününün Türkiye’de ilk olarak 2007′de Manisa Odtü Ülkem Koleji’nde kutlaması yapılmış. Benim bildiğim bu kadar (dairenin yarıçapı yani)Buradan hareketle kesretten(çokluktan) vahdete(tekliğe) yolculuğa uyarladım bu durumu. 40 yıl önce de saçmalardım ve bana bir değerli müdürüm gülerdi bu yüzden 40 yıl sonra bu sayfalarda onun kardeşi "hasretsenfonileri" ile karşılaştım. Pi sayısının çıktığı noktaya ulaştım. Değerli yorumlarınız için herbirinize teşekkür eder, Hepinize kucak dolusu sevgilerimi gönderirim canlar.Aşkla kalın.