SUSMAK GEREK - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

1 Mart 2010 Pazartesi

SUSMAK GEREK

Kötü bir fiil işlemekle suçlandığımızda SUSMAK gerek. Mahathma Gandhi’nin Hindistan’da yapılan zulme ve İngiliz baskısına karşı yaptığı gibi… 7 uyuyanların@ birbirine uyanların nefisleri yani köpeklerini (Kıtmiyr) mağara dışına bırakıp zulümden kaçıp sustukları gibi… 300 artı 9 yıl mağarada kalıp bir gün geçtiğini sandıkları gibi… Hz Zekeriya’ya 3 gün kendi neslinden insanlarla konuşmaması, Hz. Meryem’e Kuran’da Meryem suresi 19/26-da “ eğer insanlardan birini görürsen şöyle söyle: Ben rahman için oruç adadım. Onun için bugün, insan cinsinden hiçbir kimseyle konuşmayacağım” de diye emrolunduğu gibi susmak…”Dilin kemiği yok” derler. Her susmanın içinde ise söz ve eylem vardır. Acımasız silah gibi öldürücü yanı vardır susmanın, ani ve sessiz işini oracıkta bitiriverir.
Eğer bizlere;”ikicihandalekeliler,vampir,vicdansızlar,hastakafalılar,gavurfaşistler,hain,sermayeırkçıları,hazımsıztipler,şizofren,kudurmuştanbeterler,yetimhakkıyemeyeçalışanhortumcular,yalancı,iftiracılar,vizyonsuzcahiller,beyinsizler,soytarılar,geçmişilekeliler,cibiliyetsizçeteavukatları,seviyesizdensiz,ahlaksız,müfteriler,kirlisenaristler,darbecizihniyet,tuuveyuusize,kanıbozuklar,budükkandasizeyeryok,benülkemipazarlamaklamükellefim”

diyorsa bir kişi ve bu sözlerin hiçbirini hak etmiyorsak, kişiyi yüce Şûra-ya havale edip SUSMAK engüzeli.

29 yorum:

haykırış dedi ki...

Sayın Sufi Zorlandım ama okumayı başardım en sonunda mükkemmel daha ne deyim ki zaten suskunlardayız biz.
"Söz gümüşse sükût altındır" demiş atalarımız.
Sevgi ve saygılarımla

Ateş Böceği dedi ki...

Susmak gerek ..
Hem de öyle böyle değil çok susmaktan bahsediyorum ..Bu bilmemekten,yada göz yummaktan değil sadece önemsemediğinden aslında o kadarda önemli olmadığından susmak....

üryan dedi ki...

BÜTÜN ALACAK DEFTERLERİMİ KAPATTIM BEN DE. BÜTÜN HESAPLARIMI , O HESAP GÜNÜNE ERTELEDİM..BENİM HESABIMI BENDEN İYİ GÖRECEK OLANA HAVALE ETTİM HERŞEYİ.. O NE GÜZEL VEKİLDİR.. HER İKİ CİHANDA DA..

Merve Alanyalı dedi ki...

eh, peki ya, kapatalım o halde blogları...

Evren dedi ki...

bazen seven yüreğedir ya haksızlık, ben o zamanlarda susamadım...
ama öğrendim susmak gerek...
bugünlerde, susmak gerek, insanın insana zulmüne, susmak gerek...

enginfirol dedi ki...

Susmak en güzeli. Susalım...

bilge dedi ki...

susmak ta bir tepkidir susalım......ve sustum sevgi ve dostlukla...

guguk kuşu dedi ki...

İlk anda böylesine susmak haksızlığa uğramak, atalet hakkını aramamak gibi geliyor ama öyle değil sufim. Sana bu karayı atacak insanlar kararlarını vermişler ve seni zaten öyle görüyorlar, sen ne dersen de birşey değişmeyecek ve hatta sen çırpındıkça işler daha da bir sarpa saracak belki de. bak nasılda savunmaya geçiyor diyecekler. Susup bekleyip de karşılığını net olarak görmediğim birşey olmadı.

MAVİ TUTKU dedi ki...

O sözleri sizemi söylemiş bu SOYSUZ..
Sevgili Sufi kusuruma bakma, ben böyle soysuzlara susmam, meydanı bu vicdansız şerefsizlere bırakmam, iyiyi kötüye ezdirmem, bunu yazan soysuzun yüreği varsa bu sözleri söylediği insanın veya benim karşıma çıkmasını isterim.

O sözleri aynen kendisine iade ediyorum haddim olmayarak. Bu zavalı varlığı ve bunun gibileri Allah ıslah etsin, yok olmuyorlarsa helak etsin. Yetsin artık, kötüler bu kadar kol gezmesin şu dünyada.

nanopolitika dedi ki...

Konfüçyüs diyorkı susmak bir tercihtir.Kuşeyri diyorki beklemek ibadet etmekten daha önemlidir.Gandi sadece susmuş ve dönemin en güçlü imparatorluğunu bir paşavra gibi atmış ülkesinden.Susmak sağır kulakalrın kör kalblerin bile duyacağı bir çığlıktır zaman spiralinde sürekli duyulan.Tarihe düşülen nottur susmak.Susmak En zengin ülkemizde fakirlik,150 tl için türban takmak abdestsiznamaz kılmak namaz kılarken rüşvetle gelen paraları düşünmeye cevaptır susmak.Susmak 3 yıl once domuş parası olmayanların bindikleri jeepe bakmaktır.Susmak islamı anlatan 70 yaşındaki yazarın hem annesine hem kızına tecavüz etmesidir susmak sonrada aynı adamın verdığı ahlak dersine ilgisiz kalmaktır susmak.Susmak çiftçiye ananıda al git denmesine sessiz kalmaktır ama ona oy vernmmektır susmak susmak türbanlı sosyetenin abdullah gülün karısının 5 bın dolarlık türbanını almasıdır ama ezilmişllik dersi vermeleridir.Susmak kürtajlı kızların estetikli kadınalrın islami moda günlerı yapmaktır.Susmak dıncı olup alevılerın su tvsınde genel koordınator olup metın metınerı konusturmaktır.Susmak yandaş basına şereflı insnalrı hedef göstermektirç.Susmak haburda ülkeye kurşun sıkanalrın ayağına hakım gondermek ülkeyi savunanalara cezaevıdırsusmak susmak trılyonluk yolusuzluk yapanalrın cumhurbaskanı olamsı ulkesını satanların başbabakn olmasısıdır susmak sahte dıploma ıle profesor olanalrın malezyadan getırılıp YÖK başkanı yapmaktır susmak nil demirkazık gıbı once akplı sonra dtp lı sonra pkk lı sonra ınsan hakalrı savunucusu olmaktır.Susmak bize oy vermeyenın kanı bozuktur demektır.Susmak fınasbanklın yunalılara satılamsı ardından bu bankanın derhal 900bın trakyalı çıftcıye kredını odeyemedın deyıp tarlasına el koymasıdır bunu yandaş basını yazmamasıdır.susmak 10,13,15 yaslarındakı kızların oğlanların kuran kurslarında tecavuze ugramasıdır susmak Çorumda 15 yasındakı ıkı kızcağızın dıncı ensart vakıf yondetıcısı tarafından tecavuz edılmek ıstenmesi cocukalrın sıkayetı uzerıne onalr zaten kafeye gıdıyorlar kotu kızlardı demektır.Susmak acıkogretımden mezun olup ımalık yapanın ıl mıllı egıtım mudur olamsıdır susmak susmak komur yardımıdır susmak 7 mılyon ıssızdır susmak öğretmenliği bitirip de 10 yıldır tayin beklemektır susmak Toraslarda özgürlük ruzgarı Agrı dagında kar erciyeste huzun ılgazda yuce bir ızdıraptır susmak çukurovada pamuk fırat dıclede rhmet kaşkarda taşkın sel karadenızde nazer balıdır susmak rahıp erdoganın basbakan olmasına kor olmaktır susmak amerıkan vatandası egemen bagısı gormmektır susmak ıngılız vatandası mehmet şımsegı gormemektır susmak edıbe sozenın kevın constler yalanını duymamaktır susmak yalanalra tukurmektır susmak anadoludur bu rası demektır.Sahi nedir susmak?

nanopolitika dedi ki...

Susmak başka toplumların 1000 yıda yaptıkalrını 20 yılda yapmaktır.Susmak bin yıılık bir başarının bir kaç yılda parçalanmasıdır.Susmak açken çok şükür tokken daha istemektir.Susmak fakirlerin zenginlere dua etmsidir.Susmak mazlum bilal habeşinin dini olan islamın mazlumları kandırmak için kullanılmaya başlamasıdır.Susmak bir gecede islami kuruluşlara 40 yıllık avrupa kolelıgının karşılığı olan parayı teslım etmektir susmak islam adına saldırmaktır.Susmak mezarlarda sahte okuyucualrın kuran okuması mezar soyucuların bakan olmasıdır.Susmak bır bakanın 600dairesinin olmasıdır susmak en büyük ve yüce Atatürkün dansöz gibi pastandan çıakrılmasıdır.Susmak türk dilin kurumunu kapatmak türk tarih kurumunu unututrmakktır susmak dun hızlı maocu olan şahin alpayın fettullahcı olması dun hızlı ulusalcı olan yığıt bulutun bugu akpye yalakalık yapacak akdar satın alınmasıdır susmak dun yıkmaya calıstıgın delete bugun cumhurbaskanı olmaktır susmak susmak ayağa kalkmaktır susmak köpeklere taş atmaktır susmak haksızların yüzüne tükürmektir susmak ingilizlerin vatandaşlarını kovmaktır.Susmak başkaldırmaktır susmak mudahale etmektır susmak cevap vermektır susmak engel olmaktır susmak mezarlarına tukurmektır susmak mezarlarına tukrumektır susmak mezarlarına tukurmektır susmak olmelerını beklememektır susmak allahın adaletını beklemeden adaletı çagırmaktır.susmak yapılması gerekenı yapmakltır.Hadi hep beraber susalım

öykü dedi ki...

Sufıcım ,ınsanlar bazen
cok haksızlıga ugrar
haddını
kendını bılmezler tarafından
ılerı gerı konusmalar duyabılırler..
Bu durumda yapılması gereken en guzel sey bencede susmak
cunku onların amacı zaten o cok hoslandıkları kotuluk zemınını yaratmak

onlara bu fırsatı,
sevıncı yasatmamak
ve
onların sevıyesıne ınmemek ıcın en guzel seydır susmak.

sufi dedi ki...

Sevgili Haykırış;
Sen zorlandım deyince isnatların aralarına virgül koydum.Sükut dilerim altın olduğunu ispatlayacak bir gün, teşekkürler ve sevgilerimle.
Sevgili ateş böceğim;
Felek işler ahmak çabalar derler ya, belki de aynı kategoride anılmamak adına susmak gerek.
Sevgili üryan;
Kuran'da "biz onları bilmedikleri bir cihetten yakalarız" diyor.Ben bu sözlere gönülden inananlardanım.Allah o kadar adaletli ki dirhem yanlış ve kul hakkı gecikmeden yaşarken cezalanıyor zaten.Sevgilerimle.
Sevgili merve alanyalı
Ben de artık yazmasam mı diye düşündüm, ama bu çözüm değil ki.Susmaktan amaç yokvarsaymak duymamak bazı isnatları.karşı taarruza geçmemek ya da savunmaya girmemek.Biz biliyoruz nasılsa bizi.

sufi dedi ki...

Sevgili Evren;
Susmayıp savunmaya geçtiğimizde ve küfürler savurduğumuzda alaşağı olsun istenileni daha sağlam koltuklara oturtuyoruz istemeden.Pozitif yüklüyoruz,cilalıyor sözlerimiz kirli paslı aynaları.Sevgilerimle.
Sevgili Ala;
"Etme muhannetle sohbet bile, kokusu siner tenine" diyorlar.Susalım
öyleyse.sevgilerimle.
Sevgili Bilge;
Muhabbetten bile Muhammet olmalı hasıl, değilse biri hep ben konuşacağım ben doğruyum diyorsa söylenecek söz mü kalır?Sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili guguk kuşum;
"Susup bekleyip de karşılığını net olarak görmediğim birşey olmadı."demişsin ne doğru bir söz...Yoksa Kuranda: Hz Meryeme zulm edenlere karşı, Allah Meryem'e onlarla konuşma, SUS dermiydi?
Sevgili onuncuköyünadamı
O sözler çeşitli tarihlerde türk milletine söylenmiş sözler.Varsın toplum olarak bu kadar aşağılanalım.Bal bal demekle nasıl bal olmuyorsa ağzımız, suçlamalarla da form değiştirmiyoruz çok şükür.Herkes kendini anlatıyor dostum sevgilerimle.
Sevgili nanopolitika;
Ben bir görücü bilici var diyorum aslında, belki sen de öyle söylüyorsun da evrene ne verirsek bize aynı döneceğini düşününce öfkemizi tutmamız gerektiğini söyleyemiyorsun.Anlaşılan son olaylarla barometren yükselmiş de bu kadar şeyi hatırlayıp satırlara dökebilmişsin.Susmaktan yapılması gerekilen şeyi yapmak, tokata tokatla karşılık vermek değildi anlatmak istediğim.Savaşmak silah silaha, söz söze değil de ruhsal savaşmaktı anlatmak istediğim.Negatife karşılık pozitifin gücünün yadsınamayacağını hatırlatmak istiyorum.Sevgilerimle.
Sevgili Öyküm;
Bir köpek bize havladığında biz de havlasak neler olabileceğini düşünsene! susmak en yumuşak sesimizle "canım nedir senin derdin, ben senin düşmanın değilim ki" demek gerek.O bile kuyruğunu sıkıştırıp ayaklarımızın dibine gelmezse bana da tontini demesinler.Köpekle örnek verdiğim için affola.Onlar herzaman seven gönüllerin dostu ve sadık arkadaşı.
sevgilerimle.

Arzu Breda dedi ki...

Canımın içi Tontinim;

”ikicihandalekeliler, vampir, vicdansızlar, hastakafalılar, gavurfaşistler, hain, sermayeırkçıları, hazımsıztipler, şizofren, kudurmuştanbeterler, yetimhakkıyemeyeçalışanhortumcular, yalancı, iftiracılar, vizyonsuzcahiller, beyinsizler, soytarılar, geçmişilekeliler, cibiliyetsizçeteavukatları, seviyesizdensiz, ahlaksız, müfteriler, kirlisenaristler, darbecizihniyet, tuuveyuusize, kanıbozuklar, budükkandasizeyeryok, benülkemipazarlamaklamükellefim”

Demek ki, bu tür sözler sadece yönetici sınıf tarafından kullanılmak üzere hazırlanan kalıp(!) sözler ki, onlar söylüyorlar.. Ehh, biz de oralara gelebilirsek söyleyebileceğimiz sözler bunlar olacak demek ki.. Bir yerlere not edelim de, olur ya bakarsın hasbel kader oralara gelirsek ne söyleyeceğimizi bilelim!!..

Bir de ayrıca, şu bahsettiğin Yüce Şûra benim anladığım bu dünyada olanı kasdediyorsun sanırım.. Hani şu durmadan sözedilen Sine-i Millet.. Yok ötekini diyorsan, o zaman gözlerimiz açık gideriz ya.. Konuşmayı da unuturuz biz o zaman.. Ebedi mühür mü vuracağız ağzımıza..

Çok konuştum galiba!!.. Birileri SUS demeden, keseyim sesimi de, "ne olmaz ne olur"..

El öpmek serbestse, ellerinden öper, sevgilerimi bırakıyorum mekanına canım Tontinim..

sufi dedi ki...

Sevgili arzukızım;
Ne de güzel anlamışsın beni.Bir de tekrar bak o sözlere kimi anlatıyor diye güzel kızım.Her kim ne söylerse kendinden söyler. Söyler de,her söz bir sebeple çıkar o ağızlardan.Ne şeker bunları söyleyen insan ne güzel bir icraat içinde, ne kadar tabii ve verilen görevi sonuna kadar yılmadan götüren kişi.Ben hem sine-i milleti hem de ötekini kasdetmiştim, sen anladın onu. İyilik her zaman zor olmuştur da kötülük görevlerini üstlenip sonuna dek yılmadan götürebilmek yürekliliği yabana atılır bir icraat değil.Ne şeker yaratılmış ne özel insan, ne güzel görevini sürdürüyor...Sen anlarsın bebeğim, sustum ben de sevgilerimle.

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Susmak,susabilmek,sessiz kalmak,
susarak sadece bakabilmek,susarak
anlayabilmek ve susarken konuşabilmek büyük erdem Dost Sufi.

Zamanı geldiğinde,vakit geldiğinde,ortam gerektirdiğinde
haykırabilmek,sarsabilmek,kökleri
dibinden sarsabilmek;o da başka bir erdem dostum.

İnşallah onu da yazarsın bir gün dilerim dostum.

Sevgilerimle,

C3Moi dedi ki...

her şey güzel bundan sonra takipçinizim hatta kendi bloguma ekliim :)

Adsız dedi ki...

Mevlana misali; Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verecek cevabım var. Ama bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye :)

Unknown dedi ki...

Resul s.a.v “Kim bana, iki çene ve apış arası mevzuunda söz verir kefil olursa, ben de ona cennet için kefil olurum.” Buhari

Nasıl da anlamlı...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Can dost,
Ben de susarak konuşanlardanım. Karşımdaki "bu susman var ya deli ediyor beni" dese de susarım.
Hiç bir şey de kaybetmem. Belki o an konuşsam kırıcı olabilir diye düşünür sözlerimi zamana bırakırım.
İyi mi? kötü mü? bilmiyorum.
Sevgiyle kal...

Çınar dedi ki...

E biz bunu zaten hep yapıyoruz be Sufi'm artık konuşsak mı ne..?

Sevgiler

sufi dedi ki...

Sevgili Jivago;
Susmak isterken konuşmak, konuşmak isterken susmayı başarabilmek.Neden konuşmak istediğimiz şeye bir bakmak.Nefsimiz öc almak için "konuş konuş!" diyorda ona uyuyorsak vay halimize!Köklerin dibinden sarsılıp silkeleneceği gün gelmeden bizim de ne gelir elimizden?Yaprak kıpırdamıyor ya emir olmadan.Sevgilerimle.
Sevgili C3Moi;
Hoşgeldin, ben de ziyaretine geleceğim sevgilerimle.
Sevgili Feyyo;
Sen de hoşgeldin, Mevlana'nın "Ama bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye"sözüyle pir geldin.sevgilerimle.
Sevgili Hacivat;
Alem adamsın vallahi.Teşekkürler ve sevgilerimle.
Can dostum;
Bir bilene sormak lazım susmanın erdemini. Bugüne dek ne zaman susarsak kazandığımızı gördük çünkü değil mi dostum sevgilerimle.
Sevgili Çınar;
Hayır canım, susmuyorduk kahvelerde kafelerde evlerde arabalarda atıp tutuyorduk haklarında birşey elde etmedik farkındaysan.Onlara kazandırdık. Benim bu konuşmalaraydı sözlerim. Sevgilerimle.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Sevgili Sufi bazen kendimi ifade etmekten zorluk çektiğimi düşünüyorum, bilemiyorum belki son zamanlardaki ruh halimdendir. Ama haksızlığa hiç tahammül edemez oldum, ve belkide zamanında çok fazla sustum...
Peygamber efendimiz tüm sakinliğini muhafaza ederken hz.Hamzanın ona yapılanlara dayanamaması gibi belkide, Hz.Mevlananın tüm duruluğunu muhafaza ederken şems-i tebrizinin daha hırçın gözükmesi gibi belki...

Nereye kadar sevgili Sufi, ya mevla yaprağı kımıldatıyorsa da biz görmüyorsak..nereye kadar.

Aylin Ünlü dedi ki...

Bazen büyük bir sabır göstergesi,bazen büyüklük,bazen de en akıllı cevap susmak...Başarabilene ne alâ...

MAVİ TUTKU dedi ki...

Adım Mesut, bende neye yoracağımı bilemedim sevgili Sufi, rabbim hayırlara vesile eder inşallah.

sufi dedi ki...

Sevgili onuncuköyünadamı hayrettin semih ya da mesut, onuncu köye ulaşanlardan olman tüm isimleri taşıman demek zaten.İşin çok, yapacakların uzaklaştırmasın dilerim seni mesut ve mutlu olmaktan.Sevgilerimle.
Sevgili aylin zeynep;
Mevlana gibi sabretmek, Hz eyüp gibi beklemek gerek.Sevgilerimle.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bu güzel paylaşım için,çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrrr......