İLK FLÜT, İLK MÜZİK YARIŞMASI VE MİDASIN EŞEK KULAKLARI - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

16 Mayıs 2010 Pazar

İLK FLÜT, İLK MÜZİK YARIŞMASI VE MİDASIN EŞEK KULAKLARI

Efsanelerin: ölümsüzdü tanrıları, tanrıçaları...Günü gelince ölürdü sıradan biz gibi insanları...Tanrılarla o zamanlar boy ölçüşmek ne mümkün? Hayvana ağaca çiçeğe o saat o gün döndürürlerdi ölümlüleri. Şimdiki ölümlü kanunlarıyla hapse girse de kişi, o zamanlar başkaldıranın derisinden ayrılırdı eti... Bir bahar Kelanai (Dinar) kentinde doğurdu anacığı, Marsyas’ı...Ana yüreği nazlandırıp Ninnilerle ilahilerle onu büyüttü. Marsyas saza açtı yedi delik, neyin flütün kavalın atası oldu... Şakımazdı Frigyanın orman kuşları içli içli çalarken o flütünü.... Kıskandırdı 3 telli LİR çalan güzel sanatlar tanrısı ölümsüz Apollo’nu....












“Tarihin ilk müzik yarışması”
Kelanie de işte ilk böyle gerçekleşti. Çağrıldı yarışmaya oy kullanmaları için Midas ve 9 peri (mause) kızı... Çoban Marsyas ve ölümsüz Tanrı Apollon çaldılar en güzel bestelerini... Ölümlü Kral Midas yurttaşı Marsyas adına kullandı adaletle oyunu. Öfkeli Apollon, “iyi duyamıyorsun, iyi duyamıyorsun!” diye büyüttü Midasın kulaklarını... Çok kızmıştı Marsyas’a, onun da yüzüp astı bir köknar ağacının dalına derilerini...Bu duruma üzülüp öyle çok ağladı ki 9 peri, ırmak oldu gözyaşları. O zamanın Marsyas ırmağı,şimdiki zamanlarda Çine çayı adını aldı...












Eşek kulaklarından öyle utandı ki Midas, kafasında hep külahla dolaştı... Ne zaman “sırrımı sakla halktan” tembihiyle saçlarını berberine kestirdi; Berber dayanamadı birgün,“Midas'ın kulakları eşek kulağı” diye bir kuyuya seslendi... Gel zaman git zaman, gecikmeden rüzgar aldı bu sırrı, bütün Frigya’ya yaydı... Böylece "külah çıktı, kulak göründü" bu efsanede bu zamana böylece ulaştı...
Sevgi ve aşkla kalın, aman ha! "herşeyin en güzelini ben yaparım!" diye kimseye birşey demeyin...Gün gelir saklanılan her şey açığa çıkar kulak görünür, "Bu öğüt kendimedir" dostlarım, sakın ha alınmayın.Sevgilerimle, Tontini.

18 yorum:

Evren dedi ki...

masallar dinleyene ne çok şey anlatır değil mi tontinim, masallarla büyüyenlerin bu nedenle mi algısı hep açık olur ve görür olanı olduğu gibi, ne dersin... sevgiler, iyi pazarlar...

sufi dedi ki...

Sevgili Evren;
Sabahın kuş sesleriyle uyanan can kız evren.Güneş ben uyanmazsam sanki doğmayacak sanırım, sen de mi öylesin yoksa? ben de sana iyi pazarlar dilerim gülüm sevgilerimle.

ali zafer sapci dedi ki...

Güzel anlatım ve resimler için teşekkürler, selamlar.
Günü gelmemiş demek ki, ortalıkta adamım diye gezinenlerin sakladıkları pek görünmüyor!

Zeugma dedi ki...

''Her şeyin en güzelini ben yaparım'' deyip sinirlenerek Midas'ın kulaklarını büyüten, hiç suçu olmayan Marsyas'ın derisini yüzen APOLLON MU DAHA SUÇLU yoksa adaletle oyunu kullandığı için kulakları büyütülen Midas mı?

Sebebi ne olursa olsun halktan ısrarla saklanan şeyler gün geldiğinde bir şekilde açığa çıkıp kulak görünüyor...
Teşekkür ve sevgilerimle...

gülsen VAROL dedi ki...

Bildiğim bir mitolojik anlatıyı senin kaleminden sanki ilk defa dinler gibi okudum sevgili Sufi'm..
Ama ilk defa duyduğum "gerçek", mitolojiyi solladı!! O da 9 peri kızının gözyaşlarından oluştuğu söylenen çine çayı!. Belki orada yaşayanların bile bilgisi dışındaki bir farklı mitoloji..

ruhumun pusulası dedi ki...

Külahsız doğuyoruz ya oluyor bazen kulaklarımızın büyüdüğü hatta örtecek külah bile bulamadığımız... İyi ve kötü huylar soyutluğun içinde yaşadığından... bu yüzden insan olmanın en güzel yanı farkındalık...

aysegul dedi ki...

Sayın yas buyugum Sufı ablacık,

Mıdasın kulakları tıyatrosuna muhterem aneecıgımle gıtmıstık.
Cok ama cok beyenmıstık.

Sevgılerrr

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Dostum Sufi , bütün umudumuz, bu mitolojik yazının özünde belirttiğin gibi, gün gelsin saklanan her şey açığa çıksın. Bu öğüt kendimedir demişsiniz, topluma da gitsin diyeli mi?..Sevgilerimle...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Niye kendine haksızlık ediyorsun varsın olsun hepimize, tüm insanlara gitsin bu güzel anlam yüklü yazın. "Takke düştü kel göründü" sözünü bilinsin ki biraz sakınsınlar kendilerini.
Sevgiler canım...

sufi dedi ki...

Sevgili alizafer
Kulakları görünmediği sürece onların ahkam kesmeye hakları var.Kim ne söylüyorsa kendini anlatıyordur biliyorsun dost.sevgilerimle.
Ah be Zeugma'm;
Kendini ölümsüz sanıp sımsıkı koltuklarına sarılan Tanrılık taslayan yanlarımızaydı tabiki sözüm.Marsyas müziğe tutkun alelade bir çoban, Midas'ta ülkesini adalet ve sevgiyle yöneten saf ve temiz krallık yapan yanımız.Yani negatifin pozitif yanımızla savaşıydı bu.SEvgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili Gülsenim;
Çocukları bilirsin ağaçlarla böceklerle konuşur, çiçeklere biz gibi sarılıp öperler.Eski insanların da çocuk yanları ve tabiatta varolan her canlıyla kendilerini özdeşleştirmeleri bizlerden daha başarılıymış demek ki.Bizler kuantumcularla ve tasavvufla öğrendik ırmağın ağacın otun böceğin nereden gelip nereye gittiğini ve özün hep aynı öz olduğunu.(inşaallah öğrenmişizdir.)Belki bundandır Çine çayının 9 perinin gözyaşından doğduğuna inanışımız.Kim bilebilir?Sevgilerimle.

sufi dedi ki...

Sevgili ruhumun pusulası;
İyi ve kötü huylar soyutluğun içinde yaşasa da, insan olmanın en güzel yanı farkındalık olsa da soyutun da somuta yansıyan, gören göze ayan olan bir yanı var.Nasıl mı? İyice gören gözlerden olduğumuzda her baktığımız şeyde kendimizi görerek belki de...Sevgilerimle.

Sevgili Küçük kız Ayşegül
Sana da annene de sevgilerimle tontini.
Sevgili Jivago;
Bu öğüt kendimedir" sözüm yargıladığımızın biz olduğunu bilmemdendir."Ölen kim öldüren kim" diyor ya erenler! Yenen kim yenilen kim? taraf olmadığımızda bir şeylerin gerçeğini çözeriz inşaallah.sevgilerimle.
Ah be sevgili Nurum;
Din bezirganlığı yapacağımıza bir öğrenebilseydik."La ilahe illaallah"sözünün anlamını.İlahlık taslamaktan vazgeçer yapan eden haktır deyip cezasız müeyyidesiz eğerdik başcağızlarımızı.Sevgilerimle.

Elifin Terazisi dedi ki...

Sözünü hepimiz üstümüze alalım, Tontinim. Eline, yüreğine sağlık:)

aysema dedi ki...

Sevgili Sufi'm,

Sanırım şu aralar askerimiz dönmüştür. Hasret sona erdi, sevenler kavuştu mu? Sevgilerimi gönderiyorum.

sufi dedi ki...

Sevgili Elif;
Her ağzımızdan çıkan söz "bizden bizedir" zaten teşekkürler ve sevgilerimle.
Sevgili Aysema'm;
Askerimiz 17sinde birliği Söke'den geldi çok şükür, eşini ve torunum Egeyi aldı dün alelacele işinin başına Kaş'a döndü.Darısı diğer askerlerimizin başına.Evin her köşesinden Ege'nin sesleri yankılanıyor şimdi.Sen beni anlarsın canım, sevgilerimle.

Yazmak Keyiftir dedi ki...

Masallar aslında küçüklerden çok büyükler için olmasın. Büyüklerin küçülmüş akıllarına tekrar bir şeyler girsin diye mi aceb ?
Ellerine sağlık

sufi dedi ki...

Sevgili Ali dost;

Keşke büyümeseydik ve kirlenmeseydik bunca görüntü kalabalığıyla.BİZi bizde kaybetmeseydik.Teşekkürler ve Sevgilerimle.

Ful yaprakları dedi ki...

anlatıma, paylaşıma çok teşekkürler:)