SÖKÜLMEK PENELOPE GİBİ ÖRÜLMEK YENİDEN - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

11 Kasım 2010 Perşembe

SÖKÜLMEK PENELOPE GİBİ ÖRÜLMEK YENİDEN













Bugün kanatlı sözler demeyeceğim sizlere, alıp başlarını uçup gitmeyecekler... Sadakat sözcükleri yüreğimize girip çöreklenecekler... Mâna gidebildiği yere gitse de ... Penelope'nin dokuması gibi geceleri sökülüp, gün ışığında bu kefen yeniden yeniden örülecek beynimize. Ve sabırla bekleyeceğiz bundan böyle giden sevgilileri, sevgi ve sadakatin sembolü aynı Penelope gibi...Sevgiliye dönüş yollarındaki her zorluğa göğüs gereceğiz, aynı İthake kralı Odysseus gibi...Beklemek gerek işte o mutlu günü. Beklemek gerek giden sevgiliyi...
İlk ingilizce hocam anlatmıştı bize bu hikayeyi, böylece sevdirmişti bize kıssadan hisseler almamız gereken mitolojiyi.

Efsane bu ya:
İthake kralı Odysseus: Savaşa giderken demiş ki,sevgili karısı Penelope'ye; "babamın kefenini örüp bitirene dek döneceğim Truva'dan sana geri...Ne olur bekle beni!" Penelope ve oğlu Telemakhos el sallamışlar ardından yiğit kral Odysseus'a ve ordusuna.İthake Adasında sanki yas ilan edilmiş o anda...

Truva kentinden küçük bir gemiyle yelken açıp kara görününceye kadar yol almak olsa olsa iki ya da üç hafta sürerken; Ne var ki, bu yolculuk Odysseus’un on yılını almış. Bir de Su perisi Kalypso tarafından alıkonmasa, iki sevgili on yıl sonraki o an kavuşacakmış. Baş düşman Poseidon acıyıp Odysseus’a izin verse de gemisinin yol almasına.. Ne gezer? "Kocan öldü!" mesajı ulaştırılmış komşu ülkenin ileri gelenlerince Penelope'ye. "Artık evlen aramızdan biriyle" diye teklifler getirilmiş. Ancak amaçları ülke topraklarını Penelope ile birlikte ele geçirmekmiş. Penelope, Odysseus’un yaşlı babası için dokuduğu kefeni bitirdikten sonra karar vereceğini söyleyerek taliplerini oyalamış,gündüzleri dokuduğu kumaşları geceleri gözyaşlarıyla söküp zaman kazanmış. Aslında sevgi ve sadakatin sembolü Penelope: gündüz kendini örüp, geceleri yine kendini sökmekteymiş...Aşkın; uçup gitmesine izin vermemekte... Zamanı; durdurmaktaymış ... Ta ki dönene dek yüce sevgili.
Kavuşmasına kavuşmuş ta iki aşık-sevgili...
Hikaye epeyce uzun:
Belki yazarız onu da başka bir sefere.
Hepinize sevgilerimle.

12 yorum:

Avram dedi ki...

Geçenlerde , Kültür Bakanlığınca yayınlanan Homeros'un Tarih kitabını almıştım.Geçenlerde dediğim 4-5 ay oldu.Kitaplığın rafında öylece duruyor-du.Sıra gelmedi bir türlü yada benim sıram ona gelmedi.İKidir bir şey oluyor ve gözüme gözüme (aslında usuma) sokuluyordu.Bu sabah yine göz göze geldik rafta , evden çıkmadan.Üstüne bu yazı...Sanırım bayramda elimi atacağım kitap belli oldu.:)

Ateş Böceği dedi ki...

bu kesinlikle bana bir işaret olmalı :)) çok beğendim hele sevgililerin sonda kavuşuyo olmaları..

beklemek sancılı bir iş çok sabır gerektiriyor..sevdiğin ölçüde sabredersin ,sevdiğin ölçüde beklersinn

Can ablam ellerinden öpüyorum öle iştee

ali zafer sapci dedi ki...

Evet, "beklemek gerek mutlu günü; giden sevgiliyi"
Bu öykü bana çok iyi geldi. Sevgiyle.

beenmaya dedi ki...

beklemek denilince hep özlemek geliyor aklıma, ne kadar içiçe ve ilintili oldukları...şairin de dediği gibi;

"özlemek een güzel yönü bekleyişlerin. seni bunca özlemesem bunca sevemezdim ki..."

Uma dedi ki...

Suficim Penelope gibiyiz di mi?
Yolu kisalatacagimiza kavusmaya, gece sokup O'rda, gunduz dikiyoruz yine burda :)

İzDüŞümLeR dedi ki...

Sevgili Sufi merhaba,postlarınızı özellikle mitleri konu olanları ilgiyle takip ediyorum.Penelope'yi okuyunca Waterhouse tabloları geldi gözümün önüne.Ne güzel resmetmiş tüm bu hikayeleri.Postunuzun konusuna da Penelope ve kısmetleri tablosu çok iyi yakışırmış kanımca:)

Sevgiler.

ferhat dedi ki...

geldim mi hep birlikte geliyor gidincede herkesten gidiyor her halde sevili. Aşk balını damaklara bi sefer çaldıysa daha insan iflah olmuyor, aşk damardaki kan oluyor. bu aralar kanım çekildi ,acı artıyor ne zaman gelir bilmiyorum ama dayanacak güç kalmadı.kanatlanıp uçacagım(ğımız)günlere...sevgi ve muhabbetle.

Çınar dedi ki...

Öğüt veren yol gösteren mesajlar içeren güzel bir mitolojik hikaye. Ve yine çok güzel dile getirmişsin. Yüreğine sağlık

Ailenle sevdiklerin ve sevenlerinle birlikte mutlu bir bayram geçirmeni dilerim
Sevgiler

Münire dedi ki...

yürğinize sağlık...
herşey aşk la örülüp,aşkla sökülmekte,herşey aşk; ören de,örülen de,sökülen de, iplik de....

Unknown dedi ki...

Mutlu bayramlar,sevgiler :)

Çınar dedi ki...

İyi bayramlar canım

Sevgiler

Efsa dedi ki...

Hikayenin devamını da uygun bir anında yayımlar mısın ablam?

birde "Kağıttan Gemiler" isimli bir kitap okuyorum bugünlerde. İçinde bir halının masallaştırılmış bir hikayesi var. Bir gün ola ki denk gelirsen benim için oku.

Sevgiler
Öperim ellerinden.