UYKUSUZ BİR NESİL - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

20 Kasım 2010 Cumartesi

UYKUSUZ BİR NESİL

Bayram ya da tatil biter bitmez rüyalardan rüyalara göçtüğümüz uykularımıza "ninni"lerle devam etmemiz ne kadar doğru bilmem ama, bizler uyurken uykusuz bir nesil yetiştiriyoruz galiba.Ne ninniler ne seramoniler ne sonatlar fayda vermiyor uykuya yatmalarına. Sizi uyutuyorlar yanıbaşlarında, sonra da karşılaşıveriyorsunuz kapanan gözkapaklarınızı aralamaya kalkışan minik parmaklarla...

"Karga seni tutarım
Kanadını yolarım
Yelpazeler yaparım
Hanımlara satarım.
Uyuyacak yavrum ninni" ve

"Dandini dandini dasdana
danalar girmiş bostana
kov bostancı danayı
yemesin lahanayı"
Biz bu tür ninnilerle uyuduk ve büyüdük, çocuklarımızı büyüttük... Ya torunlarımız?
Küçücük duygu dolu yürekleriyle "ama Tontini! yolmayalım kanadını karganın, kovmasın bostancı danayı" dediklerinde ise birgüzel dersimizi alıp, o klasik sözleri değiştirdik.Zaman içinde bu sözleri:"karga seni tutamam,kanadını yolamam"
"kovma bostancı danayı, yesin ham ham lahanayı" yaptık.Ama ne fayda? Bu yeni nesil uyutur ama uyumaz çıktı çok şükür. Biz uyuduk da ne oldu? Varsın uyumasınlar da: Ya yorgun Ana ve Babalar ne yapsın? Bizim de elimizden ve dilimizden birşey gelmiyor onlara sabır ve selamet dilemekten başka!...Hepinize sevgilerimle.

14 yorum:

ali zafer sapci dedi ki...

Video da yazı da çok iyiydi, teşekkürler.

Avram dedi ki...

sufi ben de annemi uyutur sokağa kaçardım.:)) ayakkabılar elde parmak ucunda , sessizce çeker kapıyı , bir sürat koşardım 4 kat aşağı.KAdıncağız uyansa da yetişemezdi arkamdan.Uykusuzdum; o zaman da bu zaman da.Yani sanırım pek nesil meselesi değil bu iş.

Adsız dedi ki...

bostanlara girip lahanaları rahatça yemeyi dinleseydi küçük kulaklarımız, bir isyana daha mı yakın olurdu acaba hayatlarımız ?

haykırış dedi ki...

Öyle bir güzel uyutuluyoruz ki sevgili Tontini masalları anlatmaya bile fırsat vermiyorlar. Biliyormusunuz bu neslin kendi çocuklarına ve torunlarına nasıl davranacağını pek merak eder oldum şimdilerde acaba bizi aratırlar mı yoksa kemiklerimize lânet mi okurlar bilemiyorum. Yinede sağlıklarını, iyiliklerini istemek hakkımız rabbim kötülüklerden uzak tutsun evlatlarımızı.
Sevgi ve saygılarımla

Elifin Terazisi dedi ki...

Tontinim ben de yorgunluktan ne ninninin, ne masalın sonunu getiremezdim. Düşünüyorum da daha mı iyi olmuş ne ? Sevgiler:)

FKH dedi ki...

sanırım bir ben yaşayamadım şu ninni olayını. anneme sorduğumda sen dinlemeyi hiç istemedin! sana kitap okurduk biz derdi.

artık o yaşta ne anlıyorsam..?!?

Adsız dedi ki...

Sevgili tontini çook güzel video ve yazı olmuş.Allah bağışlasın torunlarınızı ve tüm torunları.Sevgiyle,mutlulukla büyüsünler.sevgilerimle

Ayşegül dedi ki...

İki çocuğumunda bebekliklerinde sorunumuz olmadı çok şükür ama şimdiii "Allah'ım sabır" diye diye bir hal oluyorum.
Mümkün değil erken yatmıyorlar.
Sabahın kör vakti kalkıyorlar ama yinede gece yarısından önce yatamıyorlarmış uykuları gelmiyormuş.Nereye gidiyorsa bu uykuları gelmek bilmiyor...

Zeugma dedi ki...

Biz erkek kardeşimle kocamanken bile anneanneme masal anlatırırdık ve dinlerken güpegündüz uykumuz gelirdi sevgili sufim ..
Videonu izlerken öyle bir uykum geldi ki, şu an esniyorum...
Şimdiki çocukların bu uykusuzluğu TV, PC vb. cihazlar yüzünden olmasın? Ki bunu zaman zaman gazetelerden de okuyoruz. Ya da ''zamane'' mi demeli yine her zamanki gibi.Zor gerçekten..

Sevgilerimle..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

..Evet uykusuz bir nesil dostum.

Yirmi sene öncelerdi, iş yerimizde onlarca misafir ağırlayıp, gün de 200-300 telefon görüşmesi yaptığımız yıllardı. Bakıcısı oğluma akşama kadar tv izletirdi, gece eve geldiğimizde, oğlum benimle tiyatroculuk oyunu oynamak isterdi. Oynadığımız oyunda o gün neler seyrettiğini anlardım. Türk filminde doktorken, aniden uzayda gemisi olan kaptan olurdu, arkasından "naym sülemanoğlu" olup halter kaldırır, daha sonra gangasterlerin elinden rehine kızı kurtaran polis olurdu...Sırtını kaşıtıp uyku moduna geçtiğimizde, hâlâ bir şeyler anlatır, ben ise uyumuş olurdum dostum.

Sevgilerimle..

Ecehan dedi ki...

Biz yeteri kadar UYUYAN bir nesil olduk, keşkem onlar olmasa. Bırak UYANIK kalsınlar:-)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Uyanık bir nesil yetişmesi çok güzel tabi ki!
Ya bizim halimiz, sorma dostum ben bu işten çok muzdaripim.
Uykuya geçecekleri zaman bizi kandırma yollarına bile gidiyorlar.
Uyanık bir nesil yetişsinde biz nasılsa bir kaç yıl daha çekeriz bu sıkıntıyı:))
SEVGİYLE...

Çınar dedi ki...

Biz uyuduk ta iyi mi oldu Tontini'm, hala uyuyoruz. Bir türlü uyanamadık efsunlandık mı ne? Onlar uyanık olsunlar bari belki daha iyi olur gelecek...

Sevgiler sana ve güzel torunlarına

y. dedi ki...

benim annem çok genç bir kadınmış ve üniversiteye gidiyormuş beni doğurduğunda. ben seni idare hukuku okuyarak uyuturdum derdi. benim kızım ninni diye bülent ortaçgil dinledi, hatta bed sesimle ben söyledim, kargalar danalar hergün evin heryerine çiziliyor ve asla kanadı koparılmıyor sineğin bile.
öte yandan sufim, biz kurdun yediği kırmızı başlıklı kızlar, kalbi çıkarılan pamuk prenseslerle büyüdük, yine iyi olmuşuz :))
kucaklarım kocaman.