BULGURLUYA GELİN Mİ GİDİYORSUN? - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

9 Şubat 2010 Salı

BULGURLUYA GELİN Mİ GİDİYORSUN?

Zaman zaman dökülür dilimizden kalıplaşmış cümleler; “ hayrola bulgurluya gelin mi gidiyorsun, nedir bu acelen bu telaşın neden?” diye sorgu suale çekeriz yeni yetme genç kızları. Çekeriz de, nereden gelip dilimize yerleştiğini merak edip araştırmayız. Bilmeyiz sözün doğum yeri ve söylenme nedenini. Neden oraya gelin giden böyle heyecanlı telaşlı olur, bilmeden dilimizden söz dökülüverir, sormayız hatta bilmeyiz, Bulgurlu neresi? Gün gelir deyim olur yerleşir dilimize.ağzından baklayı çıkar… Adam sarrafı… Bam telime dokunma… Dün yine dokuz doğurdum…” gibi, cümle aralarına sıkıştırıveririz o kalıplaşmış cümleleri…
İnanıyorum hepimiz muhatap olmuşuzdur “bulgurluya gelin mi gidiyorsun?”sorusuna. Bende kaynağını yeni öğrendim, paylaşayım istedim sizlerle:

Bulgurlu İstanbul’un Anadolu yakasında küçük çamlıca tepesinin (eski adı Bulgurlu tepesi)Marmara’ya bakan yamaçlarındaki bir yerleşim merkezidir.17 asırda Sultan I.Ahmet’in mürşidi Aziz Mahmut Hüdai’ ye burayı hediye ettiği onun da bu hediyeyi kabul buyurup tüm arazinin her karış toprağını köy halkına vakfettiği rivayet olunurmuş. Her yıl bahar geldi mi o mekânda şenlikler, yarışmalar düzenlenir her bir semtten kilimini çıkınını alan buraya koşarmış. Bulgurlunun 9 gece 9 gün süren düğünleri ve gelin alan kaynanaların gelinlerine kızları gibi davranmaları o zamanlar dillere destan olmuş, gel zaman git zaman dilden dile kulaktan kulağa yayılan bu söylencelerle. Kara yağız pehlivanların yetiştiği yörenin, Mahmut Hüdai’ den tasavvuf dersi almış kadir kıymet bilen bu erkekleriyle evlenip kendilerine öz evladı gibi davranacak kayınvalidelere sahip olmak, işte böylece İstanbul’daki tüm evlenme çağındaki kızların rüyası haline gelmiş. Kızlar marifetlerini sergileyip, çeyizler düzüp, eve gelen konuklara canla başla hizmet edince, bir heyecan bir telaş bürüyünce bedenlerini, yüzleri de al al kızarınca, anaları ve yaşını başını almış bacılar, “ne o kıııız, bulgurluya gelin mi gidiyon yoksa hııı? Diye imalı sözlerini sakınmadan söyleyiverirlermiş o günden bu güne.
Yoksa siz de mi bulgurluya gelin gidiyorsunuz Hıı?????

Sevgilerimle.
Resim:karl Briullov'dan alıntı

27 yorum:

Evren dedi ki...

beni alsalar 3. gün kapıya koyarlar zaten, hiççç heves etmiyeyim ben :)))

ali zafer sapci dedi ki...

İlk kez duydum, beğendim. Teşekkürler.

Belgin dedi ki...

:)) Ben gelin olmusum olacagim kadar, bundan sonra istemem:))

Bu sözü biliyordum, ama hikayesini bilmiyordum, yine bir seyler ögrendim sayende:)) Benim ninemde böyle laflar coktur, duya duya nasilsa hepsi aklimda kalmis:))
Eline, yüregine saglik ablam:))
Sarilip. öptüm koskocaman:))

Elifin Terazisi dedi ki...

Annem bana çok söylerdi, birden o günlere gittim.Sevgiler:)

ramazan dedi ki...

çok güzel.duyduğumuz ama hikayesini bilmediğimzi bir deyim di.sayenizde öğrendik.
sevgi,selam.

gülsen VAROL dedi ki...

O anlattığın semte yakınım.. Ve şu an oraları mesken tutanları görsen, kırk gönlün olsa birini oraya gelin yollamazsın sevgili sufi..
Ama ne kadar güzel bir yaklaşım bu yaptığın , öğretim açısından.. İçimden seni öpüp tebrik etmek geldi.

laleninbahcesi dedi ki...

Sevgili Sufi, o kadar sık kullandığımız bir sözün kaynağını öğrendik sayende. Bulgurlu da bize çok uzak sayılmaz... o yüzden daha bi hoş oldu.
Sevgilerimle

Ateş Böceği dedi ki...

Benim gelin olsasım var hemde çokk :::))Burgullumu olur başka bir yermi bilemem :))

Belgin dedi ki...

Eh Ates, bakariz artik seni nereye gelin ederiz:)) Umarim o günleride görürüz güzel kuzum:))

haykırış dedi ki...

Deryasınız sayın Sufi daha çok şeyler var sizden öğreneceğimiz bizim yörelerde işitmemiştik ama İstanbulda oturan kardeşim bu lafı çok kullanırdı, bir keresinde muhterem eşim sebebi mahiyetini öğrenmek istemiştide kardeşim sınıfta kalmıştı kulaktan işitme gidiyormuş meğer. Okuduktan sonra eşime hanım gel bak görümcenin sana açıklayamadığı "Bulgurluyu" Sayın Sufi sayfasında açıklıyor nasılda bir koşu gelirmiş okuyuncada ne kadar garip değil mi kullandığımız kelimelerin sebeplerini bilmiyoruz sağolsun büyüğümüz dedi ve selamlarını iletti.
Sonsuz sevgi ve saygılarımızla

Arzu Breda dedi ki...

Canımın içi Tontinim;

Bulgurlu olmazsa, Keşkekli'de olsa farketmez..
İnşallah tez zamanda olurum.. :) Gelin olurum yani.. :))
Yoksa, bu gidişle "evde kalmış", ya da "elde kalmış" damgası vurulacak alnıma.. :DD

N'apalım, kader kısmet diyorum..
Kısmetimizde ne zaman gelin olmak varsa, o günü beklemekten gayri yapacak bişe yok..

Yine çok hoş bir paylaşım olmuş..
Beynine, yüreğine sağlık olsun dilerim..

Sevgiler bırakıyorum hanenize..

Asuman Yelen dedi ki...

Bilmiyordum doğrusu. Böyle şeyleri öğrenmek çok hoşuma gidiyor.
Nerden çıkmış, niye söylenmiş. Daha bunun gibi ne çok şey var bilmeden kullandığımız.
Çok teşekkürler, sevgiler...

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Hayrola bulgurluya gelin mi gidiyorsun,sözünü ilk sizde duydum
dost Sufi.

Ekonomik özgürlükler kazanılmadan
zarif kızlarımızın acele etmemesini
temenni ediyorum.Her şeyin hayırlısını dileyelimde biz.....

Saygılarımla,

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

Bir atasözünün daha çıkış noktasını öğrenmiş olduk sayende üstadım.

Bulgurluya damat giden var mı acep ??? Olsaymış keşke ! gidesim geldi birden :)))

SAygılar...

Unknown dedi ki...

Sevgili Evren'cim;
Canım bende de evlenmedik oğlan kalmadı ki seni oğluma alayım? Ama Bulgurlu bir kayınvalide bulsun seni dilerim, sevgilerimle.
Sevgili alizafersapci;
Teşekkürler saygılar efendim.
Sevgili Belgin'im;
Sen gelin oldun da, Bulgurlu'ya gelin vereceğin iki kızın var ardında ne haber?Dilerim onlar saygı ve sevgi bulacakları ailelere gelin giderler.Kadir ve kıymetleri bilinir can kardeşim, sevgilerimle.
Sevgili Elif;
Ben de çok duydum genç kızken ama o zamanlar Bulgurlu neresi pek merak etmemiştim, sevgilerimle.
Sevgili Ramazan;
Ben de yeni öğrendim.Öğrenmenin yaşı yok değil mi dostum sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Sevgili hasretsenfonileri@Gülsen
İnsanoğlu doğayı yıkıp yaktıkça betonlaşan çevrede duygularda mı betonlaşıyor ne diyesim geldi.Yorumun için teşekkür ederim çok sevgili müdürümün değerli kardeşi.Kitabını okuduktan sonra, hem kitabının tanıtımı hem de Vedat bey ve seninle karşılaşmamızla ilgili bir yazı yazmak istiyorum iznin olursa.Kucak dolusu sevgilerimle.
Sevgili Lale;
Senin de iki kızın var sanıyorum onlar için de sevgi huzur ve aşk dolu evlilikler dilerim inşaallah.Bulgurlu'ya gelin giden kızlar kadar mutlu olsunlar ,sevgilerimle.
Sevgili Ateş böceğim;
Bu kadar sabırla bekleyene damat adayı en güzel şekilde hazırlanır gelirmiş bilesin.Sevgilerimle.
Sevgili Belgin;
"Baş-göz" etmede başarılıyız değil mi arkadaşım?
Sevgili meslekdaşım;
Demek ki eşlerine saygılı erkeklerin, gelinlerini kızları gibi seven kayınvalidelerin namı taa o zamanlardan bu günlere dillerden dillere söylenip gelmiş.Eşinize ve tüm hanenize sevgilerimle.
Sevgili Arzu Kızım;
Sen bu dille ne evde kalırsın ne de elde diyecektim, evde değil de sokakta mı kalsın dedi içimdeki ses. Hem ev-lenmek isteyen de geceleri ev-de kalmıyormu zaten? Sana da senin kıymetini bilecek seni seven senin de çok seveceğin Bulgurlu'lu gençler benzeri damat dileyelim Tanrı'dan.Resmini çiz as aynanın önüne tez zamanda gelir belki canım.Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Sevgili Asuman;
O kadar çok deyim var insiyatifi söylediğimiz.Belgin kardeşime "baş-göz etmede başarılıyız" yazdım ve durakladım, ne demek hem baş hem göz etmek?İTÜ sözlüğe baktım "evlendirmek" yazıyor da, başgöze takıldım yine de.Sevgilerimle.
Sevgili Jivago;
Sen nereden bileceksin dost? Kızlar bol bol bu lafı duymuştur da, kız kardeşin yoksa çevrende, sen duymamışsındır eminim.Erkekler için de söylenen çok deyim var onları da hatırlarsak yazarız birgün hayırlısıyla.sevgilerimle.
Sevgili Sözün Özü;
Kızların gelin gitmeye can attığı Bulgurlu'lu damat adayları varmış anladığımız kadarıyla.Sen de "oralıyım" desen kızlar sıraya girer belki de!Hıı ne dersin? sevgilerimle.

sadeceselin dedi ki...

euheuh çok teşekkürler bu bilgi için, bilmiyordum böyle olduğunu.. öğrenmiş oldum. sevgiler :)

bilge dedi ki...

merhabalar bulgurluya gelin gitmek sözü bizim oralardada çok kullanılır bizim oralar derken Konyadan bahsediyorum. Bulgurluk diye bir köy var Konya-Adana yolu üzerinde ordan bahsedildiğini sanırdım bilgilendirmeniz için teşekkür ederim bilgiler paylaşıldıkça çoğalıyor sevgi ve dostlukla..

Belgin dedi ki...

Ablam, sen benden basarilisin bu konuda:)) Öykü´ye, Beenmaya´ya, Efsa´ya ve Burcu´yada bir el atsan diyorum:)) Su kizlari bir telli, duvakli gelin edelim, dügünlerinde pabucumuz delinene kadar oynayalim ha ne dersin??

sufi dedi ki...

Sevgili Galadriel;
Ben de hep merak ederdim yeni öğrendim.Benim bildiğimi siz bilmezseniz olmaz dedim.Sevgilerimle.
Sevgili Bilge;
Zaman zaman yokoluyorsun sesini soluğunu duymak iyi geliyor insana.Ben de eskiden bulguru princi çok olan bir aileden sözediliyor sanıyordum.Teşekkürler yorumun için sevgilerimle.
Sevgili Belginnn;
Biliyorsun evlendirdiklerinin sesi soluğu kesiliyor bloglarına yazı yazmaz oluyorlar.Çok meşgul oluyorlar, muhabbetleri bol oluyor yani.Şimdi bu güzel kızlarımızı da evlendirirsek, onlar da yazmaz olursa, biz habersiz kalırsak, ikide bir arar hatır sorma bahanesine rahatsız edersek, sonra bize "ne meraklı kadın bunlar" derlerse biz ne yaparız? Olsun desinler onlar mutlu olsun biz çıkarız kerevetlerine.Öykü, beenmaya, efsa, burcu ve daha evlenmek isteyen kim varsa haydi kızlar belginle beraber hepinizi bulgurlu'ya eşdeğerde yerlere gelin veriyoruz hayırlısıyla haberiniz ola.Hepinize sevgilerimle.

Efsa dedi ki...

Bir gülümseme yayıldı yüzüme :).
Belgin abla hepimizi evlendirecek sanırım.
Ama ben sıramı bizim kızlara savsam. Zira gün geçtikçe benden geçtiğine kanaat getiriyorum.

Allah hayırlısını versin herkese değil mi Sufi. sizler gibi güzel insanlar ile karşılaştırsın.

sufi dedi ki...

Sevgili Efsa;
O nasıl söz öyle? Herkesin bir nasibi var. Kimininki gelir Hintten Yemen'den, kimininki de gelir yazılıp çizilmiş olan zaman ötesinden.Elimize düştün birkez kurtuluşun yok biline.İki gönül bir olunca yürütür dağları bile diyor ya Kuran.Belgin@tontini bunu böyle diledi işte, sevgilerimle.

Efsa dedi ki...

Ben bir ömür kavramına inanmıyorum. Birine o derece güvenebileceğimi düşünmüyorum artık.

Bizim kızlar bir evlensin ben onların mutluluklarını bir göreyim yeter şimdilik. :)

Olacağı varsa olur elbet kaderde. Ama şu an ki fikrimce zor.

Öperim ellerinizden.

Adsız dedi ki...

Efendim, merhabalar çok güzel bir anlatıydı. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.

Sayenizde Bulgurlu'yu öğrenmekle birlikte (ben ilk defa duyuyorum) "Blugurlu'ya gelin mi gidiyorsun?" deyişinin de sebeb-i hikmetini öğrenmiş oldum sayenizde.

Teşekkürler...

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

bilge dedi ki...

-Sevgili sufi bir kaç kez ziyaret ettim yine uğrarım buralardayım sevgi ve dostlukla...sizide beklerim bloğuma :))))

Unknown dedi ki...

Annem söyleye söyleye en sonunda beni Bulgurlu ya gelin etti