PELERİNLİ BEKTAŞİÜZÜMÜ, ALTIN ÇİLEK - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

15 Şubat 2010 Pazartesi

PELERİNLİ BEKTAŞİÜZÜMÜ, ALTIN ÇİLEK

Pelerinli Bektaşiüzümü; değişik yörelerde gelinfeneri, güveyfeneri, aşk elması, winter cheery, physalis alkakengi, altın çilek gibi isimlerle anılmasına rağmen çoğumuzun bildiği bir meyve değildir; dokusu domatesi andırır meyvesi kâğıdımsı bir kabuğa sarılı olan hoş kokulu, tadı mayhoştur. Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler.

İdrar söktürücü, taş düşürücü özelliği de vardır. Güney Amerika’da halk tarafından, deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Adına Altın çilek de denilen bu meyve; C,B, B1, B2, B3, Karoten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Potasyum içeriği bakımından zengindir Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Özellikle bu meyvenin kurusu yüksek lif oranına sahiptir.
Ülkemizde Acıpayam, Anamur, Denizli, Mersin illerinde üretimine başlanılan bu meyve güney Amerika ve Afrika menşelidir. Ülkemizde aktarlarda ve büyük marketlerde kurutulmuşunun kilosu 50–100 Türk lirası arasında satılmaktadır. Reçel yapımında, meyve salatalarında, tatlı kek ve kompostolarda, çikolata sosu ile krema ve dondurmalarda kullanılmaktadır. Günde; en fazla 2 ila 5 gram arasında yenmesi önerilmektedir.

10 yorum:

bilge dedi ki...

merhabalar güzel bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.bulgurluya gelin gitmekle ilgili yorumuma verdiğiniz cevapta uzun zamandır sesimin soluğumun çıkmadığını yazmışsınız Sevgili Sufi siz bir komşunuza 10 kere gitseniz komşunuz size bırakın gelmeyi selam dahi vermiyorsa ne yaparsınız?sevgi ve dostlukla...

Evren dedi ki...

ben bu meyvayı ilk defa cezayirde yemiştim ve çok şaşırmıştım. ve çok sevmiştim. bak beni nerelere götürdün sen şimdi... akdenizin kokusu yerleşti burnuma :)

Evren dedi ki...

ben bu meyvayı ilk defa cezayirde yemiştim ve çok şaşırmıştım. ve çok sevmiştim. bak beni nerelere götürdün sen şimdi... akdenizin kokusu yerleşti burnuma :)

ali zafer sapci dedi ki...

Yine yararlı bir paylaşım. Teşekkürler.

Primarima dedi ki...

Sayende sanalda olsa tanışmış oldum bu meyve ile Sufi:)

Ateş Böceği dedi ki...

aaa nasıl olur ben bir meyva canavarıyken bu meyvayı nasıl bilmem ...Üzüldüm önce sonra sevindim bulabilirim belki diye :)))

Zeugma dedi ki...

İlk kez duydum ve gördüm.Ne kadar faydalı bir meyveymiş gerçekten.
En kısa zamanda aktarlarda aramaya başlayacağım..
Geçenlerde yaban mersini sayesinde yıllardır şeker hastalığı ile boğuşan bir komşumuz- ki artık halsizlikten genç yaşında bastonla yürümeye başlamıştı- bastonu attı ve hastalığını yendi.
Yaradan'ın yarattığı bu meyveler boşuna değil.
Bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum..
Sevgilerimle...

aysema dedi ki...

Sevgili Sufi,

Yazılanları hızlıca okuyup kaçıyorum zamansızlıktan. Yorum yazamıyorum.

İlk kez duydum. Yararlı diye ölçüyü kaçırmamak gerekiyor sanırım. Bir de kendi coğrafi bölgemizde yetişenler bünyemize daha uygun, diye bir yerde okumuştum. Hatırlatmak istedim.

Sevgilerimle...

öykü dedi ki...

Hıc bılmıyordum
Çok ılgınc bı bılgı oldu benım ıcın
Sevgılerımle.

SeRiOuuS dedi ki...

sufim paylaşım çok etkili, verdiği şifai özelliklerin yanı sıra görüntüsü beni benden aldı canım çekti valla :)