KI-TU-SA ve YE-MA-LA-MO - SUFİ SAJA

.

"Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."Kemal ATATÜRK .

23 Mart 2010 Salı

KI-TU-SA ve YE-MA-LA-MO

Ezel zaman içinde, ebed sonsuz içinde diye başlayalım masalımıza,develer tellal olmadığı zamanlara gidelim bakalım hep birlikte. Diller ayrılmadan Adem'le Havva doğmadan önce, masal bu ya,yine de bir aile yaşarmış bu koca âlemde. Para falan icat edilmemişmiş daha o zaman.
Kızıl derili bir adam yaşarmış yeryüzünde. Adı; “Kapkara yıldızsız gece”ymiş ve sevgili biricik karısının adı da;“Bembeyaz ışıklı sabah”mış. adları:SA-YE-TU olan 3 kızla, adları: KI-MA-LA-MO olan 4 oğulları varmış bu çiftin.Bu 7 kardeş

babalarının çizdiği sınırların dışına çıkmadan her sabah kendi dünyalarında kâh birbirlerine kayarak karışarak alt-alta üst-üste kendilerine döşek olmuş anaları “Bembeyaz ışıklı sabah”ın koynunda boy atıp gelişip büyümüşler. Birgün babalarının bir el darbesiyle yerlere kapaklanmış 7 kardeş.KI’nın kıpkırmızı olmuş elleri ve yüzü. Diğer kardeşlerine de sıçrayan kan oracıkta annelerinin de kızgın boğa gibi burnundan öfke dumanları çıkarmasına sebep olmuş. Ne yapmıştı şimdi bu çocuklar? Baba Kapkara’yı bu kadar ne sinirlendirmişti? Neden kapkaraydı Kara babanın gözleri?...Onun gözlerini birtek SA-TU ve MA güldürebiliyormuş herzaman.Sarılmışlar babalarına, çıkmışlar omuzlarına, başına YE-KI-LA-MO adına özür dilemişler babalarından. “Sen bizim annemle beraber yaratıcımızsın. Bir hata yaptıysak senden özür dileriz “demişler..Baba, “Kapkara yıldızsız gece” hatalarını söylememekte direttikçe diretmiş. Neden sonra tüm kardeşlerin bir olup MO’yu tartaklayıp iteleyip oyun alanlarına almak istemediklerinden babalarının onlara kızdığını anlamışlar.SA’yı kulağından tutup LA’nın üzerine defalarca fırlatıp atmiş Baba Kara. Sa; La’nın üzerinde yıldızlar kadar parlak izler bırakmış.Oysa MO kardeşleri KI-MA-LA’nın tüm duygusal ve ritmik zekalarına yakın yaratılışta bir çocukmuş. Kardeşlerinin hepsine sevgi ve şefkat besler, onlarla uyum içinde yaşayabileceğini kanıtlarmış.
İşte böylece babamız Kara ve 7 kardeş hergün başka başka şekiller resimler çizmişler ana Beyazın döşek olan bağrına. Kâh karışmışlar birbirlerine, kâh ayrılmış sınır koymuşlar aralarına.Kara babanın marifetiyle renkten renge girmişler. Ma; beyaz anasıyla karışıp döşemiş gökyüzünü ve denizi, Sa ile Tu birleşip güneşe el atmışlar. Ye; “ormanları ağaçları bana bırakın, ben boyarım” demiş. KI-SA-TU her rengin üstüne çiçek, böcek olup yerleşmişşş... Hatta KI kadınların dudaklarına ruj olmuş, tırnaklarına oje. İçimize girip kan olmuş, bülbülün dalını beklediği ağaca gül olmuş kendince. Böylece mutlu mesut yaşayıp gitmiş 7 kardeş Kara baba ve Beyaz analarıyla, taa ezelden bu güne..
Sevgilerimle.

Resim:Victor Bregeda.

13 yorum:

. dedi ki...

Benim masallarımdan daha güzel.
keyifle okudum,çok güzeldi..

GünCeraN dedi ki...

aydınlık bir bahar sabahında rengarenk bir masal idi.. teşekkürler, yüreğinize sağlık..

haykırış dedi ki...

Sayın Sufi,
Sabahın dinginliğini atmama vesile oldu masalınız ve düşünürdüm ki bu kavgalarımız neden meğer nice eskilerden gelen mayamızın kabartısı imiş.
Sevgi ve saygılarımla

nalan dedi ki...

sevgili sufi,
gökkuşağıyla boyadın beni. günaydın sana!

Çınar dedi ki...

Bu ne güzel bir masaldır böyle. Nasıl düşünülür, nasıl yazılır bir masal bu kadar güzel. Yine konuşturdun yüreğini canım.

Sevgiler

Elifin Terazisi dedi ki...

Çok güzel, ayrıca resimide çok beğendim. Sevgiler:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

İlk defa duydum bu masalı, çok hoş çok değişik geldi..

gülsen VAROL dedi ki...

Masalını sindirmeye.. şekillendirmeye.. ve her değişik şekli ile anlamaya çalışıyorum sevgili sufi..
Benim güzel dostum.. iyi ki buluştuk seninle..

sufi dedi ki...

Sevgili Dostlarım;
KI:Kırmızı
TU:turuncu
SA:sarı
YE:yeşil
MA:mavi
LA:lacivert
MO:mor
Bu 7 renk kardeşliğinin KA:kara ve BEyazın birlikteliğinde ezelden ebede hep süreceğine inanıyorum ben.Aynı 7 nota kardeşliği... 7 delik...7 hat...7 kat gibi...Bir gün onları da yazarım belki.Yorumlarınız için teşekkürler ve sevgilerimle.

sadeceselin dedi ki...

çok güzeldi suficim yaa paylaşımın için çok teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Efendim, merhabalar;
GOOGLE’de birden fazla elektronik hesabım vardı. Kullanmadığım hesapları ve bu hesaplara bağlı diğer ürünleri silmek istediğim de, yanlışlıkla 13 bloğumun da bağlı bulunduğu recepaltun55@gmail hesabını silince, hesabımla birlikte tüm bloglarımda silindi. Bu geri alınamaz işlemden dolayı, arkadaşlarımın yazmış oldukları o değerli ve güzel yorumlarla birlikte zaman da silinmiş oldu.
Blogla birlikte o güzel ve değerli yorumları silindiği için, tüm blogcu arkadaşlarımdan özür dilerim.

Yeni e_mail hesabım: altunreco@gmail.com
Yeni blog adresim: http://altunrecep.blogspot.com
Desteğiniz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

öykü dedi ki...

Çok guzeldı sufıcım
ınsanın ıcını aydınlatıyor.

Zeugma dedi ki...

Kelimenin tam manasıyla ''Favkaladenin fevki''nde olmuş.

O kadar güzeldi ki hayran kaldım..
Ödüller alabilecek kadar güzel..

Yüreğine sağlık suficim...